fbpx
Сьогодні
16:25 10 Лют 2023

Український політв'язень помер у СІЗО рф

English version here

Фото: ФОТО З САЙТУ КРИМЬСКА СОЛІДАРНІСТЬ

Кримськотатарський активіст Джеміль Гафаров помер у російському СІЗО. Він був засуджений судом росії за звинуваченням у причетності до діяльності організації "Хізб ут-Тахрір", яка визнана терористичною в рф.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на заяву голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, пише Рубрика.

Гафаров помер у СІЗО в Новочеркаську (Ростовська область) у віці 60 років.

У нього було діагностовано ниркову недостатність. У листопаді минулого року він переніс серцевий напад. За словами Гафарова, адміністрація СІЗО відмовляла йому в медичній допомозі. Адвокати говорили, що утримання в СІЗО небезпечне для життя Гафарова.

Адвокат розповідає: "Він каже, що йому дуже погано, двічі на день бувають напади… Каже, що намагаються дати якісь ліки, але щоб їх пити – потрібна консультація лікаря щодо нирок, у нього ниркова недостатність, а те, що дають від серця, може позначитися на нирках. Він навіть не встає, коли говорить".

Гафаров говорив, що очікує етапу в російську колонію: "Виживу я на етапі чи ні – незрозуміло. Як мене будуть місяцями етапувати? Їхати буде дуже важко".

Федеральна служба виконання покарань росії не коментувала інформацію адвокатів і рідних Гафарова.

Довідка

  • Сервет Газієв, Джеміль Гафаров, Алім Карімов, Сейран Муртаза і Ерфан Османов були затримані після обшуків співробітниками ФСБ, МВС росії і Росгвардії в будинках кримськотатарських активістів 27 березня 2019 року. Ще одна людина Едем Яячіков зник, його місцезнаходження невідоме. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов. Загалом тоді затримали 24 людини.
  • 27 і 28 березня 2019 року російський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих. Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичні акти і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Але для звинувачення за цими статтями спецслужбам рф достатньо лише прямої або непрямої причетності до діяльності організації, яка входить до списку визнаних терористичними на території рф.
  • Ісламська політична партія "Хізб ут-Тахрір" була визнана терористичною 14 лютого 2003 року Верховним судом росії.
  • Представники організації не мали можливості донести свою позицію у справі. При цьому на території України та більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.
  • Із січня 2015 року кримінальні "справи Хізб ут-Тахрір" почали порушувати в окупованому Криму.
  • 11 січня 2023 року кримських татар Аліма Карімова, Сейрана Муртазу, Ерфана Османова, Джеміля Гафарова і Сервета Газієва, обвинувачених у так званій справі кримських мусульман, суд рф засудив до 13 років позбавлення волі, визнавши їх винними в причетності до терористичної діяльності.
  • "Радіо Свобода" повідомило, що правозахисний центр "Меморіал" визнав політв'язнями затриманих активістів, зокрема й Гафарова.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: