fbpx
Сьогодні
Фото 10:05 14 Кві 2023

У Львові з'явилися перші будиночки для комах: навіщо це рішення

Фото: З відкритих джерел

У Стрийському парку Львова встановили перші екоготелі для комах. На цей час це два будиночки на дереві, проте їхню кількість планують збільшити.

Про це повідомив департамент містобудування Львівської міської ради.

У чому проблема?

У природі всі комахи виконують якусь функцію. На кшталт, сонечок (божих корівок). Вони допомагають у боротьбі з попелицею (тлею), кліщами, білокрилкою, щитовками та іншими шкідниками рослин. Також бджоли, які запилюють дерева.

Є також багато інших захиснисників саду: мухи-дзюрчалки, чиї личинки паразитують на личинках багатьох шкідників; туруни, які поїдають гусінь, шкідливих метеликів та личинки жуків, златоглазки – вороги попелиці (тлі), кліщів, щитівок та ін., трихограми – активні борці зі шкідливими метеликами тощо.

Якщо міський парк чи приватний сад розташовані у місті або в районах, які людина сильно змінила, де багато заасфальтованих доріг, то комахам виживати складніше. Вони можуть емігрувати в більш безпечні для них місця.

Яке рішення?

У цих випадках будиночок для комах може стати стимулом для їх проживання навіть у гучному місті.

Там вони можуть зимувати, а влітку будуть захищати рослини від комах-шкідників, допомагати із запиленням рослин.

будиночки для комах

Фото: Фейсбук / Львів. Містобудування

Екологи пояснюють, що такі екоготелі дуже потрібні і у міському парку, і у приватному саду. Будиночки виготовили власними силами працівники парку з підручних матеріалів. Всередину помістили гілки сосни, суху траву – те, що підходить комахам.

будиночки для комах

Фото: З відкритих джерел

Як це працює?

"У них кілька окремих "кімнат" для різних видів комашок. Тут житимуть ентомофаги – це комахи, які допомагатимуть боротися зі шкідниками, та запилювачі – вони допоможуть збалансувати асортимент рослин і збільшити біорізноманіття в парку", – пояснили в адміністрації Стрийського парку.

будиночки для комах

Фото: Фейсбук / Львів. Містобудування

До того ж там зможуть поселитися бджоли, які не утворюють зграї, живуть на самоті та не жалять людину. У таких будиночках комахи зможуть перебути зиму.

будиночки для комах

Фото: Фейсбук / Львів. Містобудування

Нагадаємо, що Європейський Союз планує виділити кошти на облаштування двох "водневих долин" у Закарпатській та Одеській областях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: