fbpx
Сьогодні
19:59 23 Бер 2023

Європейський Союз на саміті підтримав спільні закупівлі боєприпасів для України

Для того, щоб допомогти Україні протистояти російській агресії, лідери Європейського Союзу привітали план надання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців.

Про це йде мова у висновках саміту ЄС 23 березня щодо України, з якими ознайомилась ЄП.

Нагадаємо, що у четвер, 23 березня, лідери Європейського Союзу зібралися на саміт обговорити із генсеком ООН Антоніу Гутеррешем розв'язану російською федерацією війну в Україні, а також схвалити план збільшення поставок артилерійських снарядів Києву.

Після саміту у висновках, які підтримали лідери всіх 27 країн Євросоюзу, зазначили, що ЄС і його держави-члени нарощують зусилля, щоб допомогти задовольнити нагальні військові та оборонні потреби України.

"Беручи до уваги інтереси безпеки та оборони всіх держав-членів, Європейська Рада вітає досягнуту в Раді (ЄС. – Ред.) угоду про термінове постачання Україні боєприпасів класу "земля-земля" та артилерійських боєприпасів і, якщо потрібно, ракет, у тому числі шляхом спільних закупівель та мобілізації відповідного фінансування", підкреслили у висновках саміту.

Лідери наголосили, що Україна отримає 1 мільйон артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців без шкоди для безпекової та оборонної політики держав-членів.

Нагадаємо, що міністри закордонних справ і оборони ЄС схвалили план прискореної процедури закупівель 20 березня.

Як писала Рубрика, президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення до саміту ЄС у четвер подякував лідерам за цю ініціативу та закликав пришвидшити доставку зброї, "інакше війна затягнеться".

Окрім того, лідери ЄС також засудили військову підтримку російської федерації з боку Білорусі та Ірану.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: