fbpx
Сьогодні
18:35 23 Бер 2023

Президент України запропонував лідерам Євросоюзу провести "мирний саміт" в одній зі столиць Європи

English version here

Фото: Офіс Президента Photo: the President's Office

Президент України Володимир Зеленський під час свого онлайн-звернення до лідерів країн Європейського Союзу, запропонував провести саміт щодо мирного плану в одній з європейських столиць.

Про це повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, пише ЄП.

Нагадаємо, що у четвер, 23 березня, лідери Європейського Союзу зібралися на саміт обговорити із генсеком ООН Антоніу Гутеррешем розв'язану російською федерацією війну в Україні, а також схвалити план збільшення поставок артилерійських снарядів Києву.

Як повідомив кореспондент, у зверненні до Європейської ради Зеленський сказав, що хоче організувати "саміт мирного плану" в Києві.

Проте він "розуміє, що всім може бути важко приїхати в Україну, тому запитав, чи можна провести такий саміт в одній зі столиць ЄС".

Видання Politico повідомляє, що Зеленський протягом близько 10 хвилин звертався до лідерів ЄС у відеодзвінку під час відвідування міст на півдні України.

За словами європейського чиновника, суть послання Зеленського лідерам ЄС була такою: "Пришвидшіть доставку зброї, інакше війна затягнеться".

За інформацією The Guardian, Зеленський попередив європейських лідерів про п'ять факторів, які можуть продовжити війну. До них український лідер відніс затримку доставки ракет великої дальності, відсутність сучасних літаків і слабкі місця в західних санкціях.

Як відомо, президент України у своєму виступі на саміті G20 восени 2022 року представив мирний план з 10 пунктів. Він охоплює такі питання, як безпека, у тому числі продовольча і енергетична, а також виведення російських військ з української території.

Пізніше йому висловили підтримку, серед іншого, США, Європейський Союз і Туреччина. А українська сторона говорила про намір провести захід, присвячений "формулі миру", до річниці повномасштабного вторгнення.

Наприкінці лютого Генеральна Асамблея ООН на надзвичайній сесії переважною більшістю голосів схвалила проєкт резолюції, який інкорпорує ключові положення запропонованої Україною "формули миру".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: