fbpx
Сьогодні
Відео 22:15 20 Бер 2023

Президент назвав стратегічним кроком до перемоги рішення Євросоюзу про снаряди для України

Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський подякував європейським партнерам за погоджений план щодо постачання боєприпасів для артилерії вартістю на 2 мільярди євро, а владі США – за оборонний пакет на 350 мільйонів доларів. 

Про це Володимир Зеленський заявив у вечірньому відеозверненні, пише Рубрика.

"Маємо сьогодні кілька важливих рішень, передусім оборонних. Наші європейські партнери погодили спільний план, щоб прискорити постачання снарядів для нашої артилерії. Вага цього рішення – 2 мільярди євро. Передбачено як невідкладне постачання, так і виробництво боєприпасів. Це стратегічний крок. Те, що додає впевненості в нашій єдності, у незмінності руху до перемоги над державою-терористом. Дякую всім нашим партнерам у Європі! Усім, хто дійсно зацікавлений, щоб Європа була сильною і вільною", – сказав Президент.

Глава держави відзначив, що сьогодні було оголошено і про новий оборонний пакет від Сполучених Штатів Америки.

"Обсяг – 350 мільйонів доларів. Це ракети для "Хаймарсів", артилерійські та інші боєприпаси – усе, що дійсно необхідне, щоб підтримати наших воїнів. Дякую Президенту Байдену, Конгресу й усім американцям", – підкреслив Зеленський.

Зеленський також підсумував, що цього дня провів три міжнародні розмови: з канцлером Австрії, прем'єр-міністром Ірландії та прем'єром Нідерландів. 

Довідка

Як повідомлялося, Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх дій запропонували триєдиний підхід для прискорення постачання в Україну боєприпасів. Зокрема, планується виділити 1 мільярд євро для компенсації країнам ЄС негайних поставок уже наявних боєприпасів, ще 1 мільярд євро буде спрямований на спільне замовлення у європейської оборонної промисловості для поповнення арсеналів та продовження постачання в Україну. Третя складова цього плану передбачає розвиток виробничих спроможностей європейського ВПК для вирішення викликів, що постають перед ЄС у сфері безпеки у зв'язку із російською агресією.

Сьогодні цей план отримав підтримку Ради ЄС у форматі "Jumbo" – одночасно за участі міністрів закордонних справ та міністрів оборони ЄС. Учасники зустрічі першим питанням розглянули ситуацію в Україні та продовження військової допомоги для забезпечення її права на самооборону від російської агресії.

Також 20 березня адміністрація президента США Джозефа Байдена оголосила про виділення нового пакета допомоги Україні у сфері безпеки й оборони, який включає ракети HIMARS, HARM, боєприпаси та інше озброєння.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: