fbpx
Сьогодні
14:44 14 Бер 2023

Очільник РПЦ поскаржився на Україну через Лавру: написав скарги в різні інституції

У зв'язку з тим, що "Києво-Печерська лавра" розірвала договір із монастирем УПЦ МП та попросила священників й ченців покинути територію лаври до 29 березня, глава рпц кирил гундяєв поскаржився на Україну в різні інституції та міжнародні організації.

Про це пише Новая газета з посиланням на цитати зі звернень Гундяєва, оприлюднені на офіційних сайтах рпц.

Як зазначають, очільник російської церкви розіслав свої послання папі Римському Франциску, іншим лідерам християнського світу та главам низки міжнародних організацій.

Зокрема:

  • генсекам ООН та ОБСЄ,
  • Верховному комісару з прав людини,
  • і навіть директору демонізованого російською пропагандою європейського Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

За даними видання, глава рпц раптом назвав українців окремим від російського народом.

Хоча, починаючи з моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну він весь час заявляв про "братів" і "єдиний народ".

Кирил також визнав існування в Україні законного державного керівництва, яке до того ж декларує "прихильність демократичним нормам, європейському шляху розвитку, дотриманню прав і свобод людини".

Гундяєв запевнив, що у вимозі до УПЦ МП покинути Лавру немає "достатніх юридичних обґрунтувань".

Довідка

Заповідник "Києво-Печерська лавра" є державною власністю. Але його культовими будівлями та іншим майном десятиліттями безкоштовно користувалася УПЦ МП.

У березні заповідник повідомив, що договір від 2013 року про безоплатне користування храмами релігійною організацією буде розірвано. УПЦ МП має покинути цю територію до 29 березня.

Комісія, яка працювала в Нижній же лаврі протягом двох останніх місяців, виявила порушення умов договору про користування пам'ятками.

Зокрема, намісник лаври митрополит Павло Лебідь побудував на її території 36 неузгоджених із державою споруд, включно з власним особняком, ⁣і розвинув багатопрофільну комерційну діяльність.

Залишати територію Лаври священники та ченці УПЦ МП відмовляються.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: