fbpx
Сьогодні
09:03 12 Лют 2023

The Telegraph: тривають переговори щодо того, щоб в Україні виробляти британську зброю

Фото: Ендрю Метьюз/WPA Pool/Getty Images

Британія веде перемовини щодо виготовлення британського озброєння та військової техніки в Україні. Це означатиме поглиблення зв'язків країни з НАТО, переговори тривають між високопоставленими чиновниками оборонної галузі Великої Британії та України.

Про це пише The Telegraph

У виданні зазначають, що високопосадовці британської оборонної промисловості обговорюють ці плани зі своїми колегами в Києві. Відповідно, будь-яка угода, ймовірно, буде розглядатися як значне зміцнення відносин Великої Британії з Україною.

Також The Telegraph пише, що британські керівники відвідали Україну з метою створення спільних підприємств, які б виробляли озброєння і техніку за ліцензією.

Попередньо мова йде про створення спільних підприємств, які вироблятимуть зброю та транспортні засоби за ліцензією. 

Інші європейські оборонні компанії також ведуть переговори з Україною, причому британські компанії прагнуть випередити французьких і німецьких конкурентів, щоб поставити Велику Британію "на перше місце в черзі".

Наголошують, що будь-яке спільне підприємство, ймовірно, потребуватиме схвалення прем'єр-міністра Ріші Сунака.

Адже росія неодноразово погрожувала Заходу помстою за постачання зброї в Україну, і будь-яка підтримка виробництва може загострити напруженість.

У суботу ввечері Даунінг-стріт і Міністерство оборони відмовилися від коментарів, заявивши, що це справа промисловості.

"Промислове співробітництво сприяє тісноті в міжнародних відносинах. Спочатку це може бути виставлено як комерційне, але для цього знадобиться принаймні мовчазне політичне схвалення", наголосив науковий співробітник дослідницького центру Royal United Services Institute і колишній офіцер британської армії НАТО Ед Арнольд.

Ця угода, якщо її таки укладуть, стане першим прикладом такої співпраці країни Заходу з Україною, заявив експерт із військових закупівель американського аналітичного центру безпеки Rand Corporation Джеймс Блек.

"Українська оборонна промисловість була в основному зосереджена на виробництві та підтримці радянських або місцевих технологій, і з моменту здобуття незалежності вона кілька десятиліть страждала від недостатніх інвестицій, загальмованих реформ, проблем з корупцією та інших проблем", додав він.

Нагадаємо, що Зеленський під час візиту до Великої Британії спільно з Сунаком підписав "Лондонську декларацію" – документ, спрямований на поглиблення партнерства Києва й Лондона.

Також Зеленський повідомив, що Велика Британія готова надати Україні "сильний оборонний пакет", до якого увійде, зокрема, далекобійна зброя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: