fbpx
Сьогодні
Що відбувається 21:03 11 Лют 2023

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Про значне накопичення сил рф на Донбасі, результати європейських візитів Володимира Зеленського для українського війська, черговий масований обстріл енергосистеми країни та перспективи ЗСУ отримати найсучасніший танк у світі — у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за останній тиждень.

Південний напрямок

На півдні протягом тижня ситуація не зазнала суттєвих змін. Тривають важкі позиційні бої в Херсонській та Миколаївській областях. На Запорізькому напрямку ворог накопичує сили, однак наразі жодного великого наступального з'єднання в регіоні немає. Як зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, у Запорізькій області сконцентровано найгірші в зоні бойових дій сили та засоби російських військ. А наступ, якщо і можливий, то не широкомасштабний, не по всій лінії фронту.

Ворог постійно обстрілює десятки підконтрольних Україні населених пунктів із мінометів, артилерії, танків, авіації. Від обстрілів сильно потерпає Херсон — зараз це найбільш обстрілюване місто України після населених пунктів Донбасу. За тиждень його накривали вогнем декілька сотень разів.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Східний напрямок

Найгарячішим напрямком і далі є східний. Саме тут, за повідомленнями української влади та військових і розвідок країн-партнерів, незабаром може початися новий широкомасштабний наступ рф.

Як повідомляє Foreign Policy з посиланням на українського військового чиновника на умовах анонімності, чисельність російських військ в Україні перевищила 300 тис. осіб. І більшість з них знаходяться саме на Донбасі. Для майбутнього наступу окупанти підготували тисячі танків і бронемашин, близько 3,5 тис. одиниць артилерії, сотні винищувачів і гелікоптерів. Наразі російська присутність в Україні значно перевищує сили вторгнення, які рф використала в лютому 2022 року. Однак до їхньої якості є суттєві питання. За словами високопоставленого американського військового чиновника, Пентагон назвав російські війська, які вже були перекинуті на поле бою, "погано оснащеними, погано навченими й поспішними".

Тривають запеклі бої за місто Бахмут. Його взяття залишається головною оперативною ціллю рф на цьому напрямку фронту протягом останніх місяців. За оцінками британської розвідки, російські сили протягом останнього тижня ускладнили становище для оборонців міста, створивши вогневу загрозу двом основним шляхам доступу в місто. А бойовики ПВК "Вагнер", ймовірно, захопили ще одну дорогу, що сполучає Бахмут із Сіверськом. Хоча залишаються доступними ще багато альтернативних шляхів постачання по пересіченій місцевості, Бахмут опиняється у все більшій ізоляції. Втім, як раніше зазначали експерти Інституту вивчення війни (ISW), навіть якщо українським силам доведеться покинути Бахмут, це суттєво нічого не змінить на лінії фронту.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

На південному заході Донеччини триває російський наступ на Вугледар. Місто для окупантів має стратегічне значення, оскільки його загарбання дозволить покращити становище їхніх сил на Донбасі та відвернути українські сили від Бахмута. Днями на цьому напрямку Сили оборони України розбили чисельну бронегрупу російських військ. Було знищено декілька десятків бойових машин. 

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Точаться бої навколо міста Кремінна Луганської області. Раніше тут просувалися вперед українські сили. Наразі ж аналітики ISW зазначають, що російські окупанти розпочали масштабний наступ у регіоні, але українські війська не дають їм досягти значних успіхів. Тут українським силам вдалося знищити БМПТ "Термінатор" — найсучаснішу російську розробку, дуже коштовну й рідкісну техніку.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

На думку експертів, залучення значних частин щонайменше трьох великих російських дивізій до наступальних операцій у цьому секторі вказує на те, що російський наступ розпочався, навіть якщо українські сили поки що не дають військам окупантів досягти значних успіхів. Так це чи ні — дізнаємося вже зовсім скоро.

Ситуація на окупованих територіях

Росіяни продовжують вчиняти примусову паспортизацію мешканців окупованих територій. Так, загарбники змушують українських вчителів, які залишилися працювати на окупованих територіях Луганської області, отримувати російські паспорти. За повідомленнями Центру національного спротиву (ЦНС), педагогів повідомили, що їх звільнять, якщо вони не отримають паспорти рф. Також вчителів змушують писати заяви про відмову від українського громадянства, хоча у рф й дозволене подвійне громадянство. Таким чином росіяни намагаються штучно викривити склад населення регіону.

паспорт

У місті Ровеньки Луганської області зафіксовані випадки масового спалювання російськими окупантами українських книг. Росіяни вилучають їх із загальних фондів та шкільних бібліотек та спалюють у котельнях. Як зазначають у ЦНС, свої дії росіяни пояснюють тим, що вилучають "нацистську літературу". Хоча фактично до переліку такої літератури потрапляють усі українські книги.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Захист кордонів

Ситуація на кордоні з Білоруссю зберігається стабільною та контрольованою. Наступальних угруповань противника на північних кордонах не виявлено. На полігонах Білорусі триває підготовка підрозділів ворога. За інформацією української розвідки, близько 9 тис. військовослужбовців з рф наразі перебувають на території союзної окупантам країни.

Не спостерігаються й активні переміщення російських військових. Це свідчить про їхню концентрацію на полігонах збройних сил Білорусі. Там вони, найімовірніше, займаються бойовою підготовкою.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Підконтрольні та звільнені території України

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив про перезавантаження антикорупційного управління та запровадження механізму громадського контролю після корупційного скандалу навколо Міноборони із закупівлею харчів для ЗСУ.

Також міністр повідомив, що 621 посадовця Міноборони й ЗСУ притягнули до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності за результатами внутрішніх аудитів у 2022 році. Водночас Резніков зазначив, що всі матеріали внутрішніх аудитів, якими встановлено порушення, передали правоохоронцям. Сам міністр залишається на своєму посту, не дивлячись на чутки, що він може бути "переназначений" в інше міністерство.

Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України розпочали спільну операцію з обшуками по всій вертикалі митниці. Як зазначили в ДБР, щомісячно оборудки на митниці вимивали з державного бюджету орієнтовно до 10 мільярдів гривень. Це — третина від того, що мала б збирати установа протягом місяця, тобто кожна третя гривня з митних зборів йшла до кишень корупціонерів.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Ситуація з критичною інфраструктурою

В п'ятницю, 10 лютого, росіяни вчинили 14-ту масовану атаку на енергосистему України. Їй передували нічні обстріли дронами-камікадзе, ракетами наземного та морського базування Харківської та Запорізької областей. Причому ворог випустив рекордну кількість ракет С-300 по об'єктах інфраструктури регіонів — 35 одиниць. Внаслідок прильотів без світла залишилися понад 150 тис. людей.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Всього українські захисники за пів доби збили 61 крилату ракету з 71, що намагалися атакувати критичну інфраструктуру. Ті, що прорвалися, змогли вразити об'єкти у шести областях. Зокрема, постраждали чотири ТЕС компанії ДТЕК. Найскладніша ситуація наразі на Харківщині. Загалом же енергосистема країни впевнено витримала цю атаку окупантів. Завдячуємо цьому чудовим результатам сил ППО — близько 90% крилатих ракет було збито.

Важка ситуація з електроенергією зберігається в Одесі. Через дві масштабні аварії на підстанціях, що сталися минулими вихідними, близько 300 тисяч одеситів залишаються без світла. 200 тисячам абонентів та критичній інфраструктурі вдалось відновити постачання електроенергії.

На окуповану Запорізьку АЕС прибув персонал з Калінінської АЕС (рф), оскільки українські фахівці станції масово відмовляються працювати на рф. Водночас почастішали випадки викрадень працівників ЗАЕС, які не погоджуються підписувати контракти з фейковою компанією від "Росатому".

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні

Президент України Володимир Зеленський цього тижня здійснив декілька важливих міжнародних візитів. Спочатку він відвідав Лондон, де виступив у Вестмінстері, зустрівся з прем'єр-міністром Ріші Сунаком та королем Чарльзом III і відвідав українських військових на тренуваннях. Ріші Сунак та Володимир Зеленський підписали "Лондонську декларацію" – документ, спрямований на поглиблення партнерства Києва й Лондона, в тому числі й військового.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Також Зеленський відвідав Париж для зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом Франції Еммануелем Макроном. 

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

А наступного дня в Брюсселі президент України взяв участь у саміті лідерів ЄС та виступив у Європарламенті. Президентка Європарламенту Роберта Метсола закликала країни ЄС якомога швидше надати Україні далекобійні системи та бойові літаки. Вона також Запевнила Зеленського, що ЄС буде на боці України стільки, скільки буде потрібно. Однак при цьому лідери держав ЄС не дали Володимиру Зеленському зобов'язань щодо надання бойової авіації, пише Bloomberg.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Існують вагомі підстави вважати, що рішення про постачання зенітно-ракетного комплексу "Бук" бойовикам "ДНР" було ухвалено володимиром  путіним. Такого висновку дійшла Спільна слідча група (JIT), що займається розслідуванням у справі катастрофи рейсу MH17, збитого над Донбасом у 2014 році. Попри те, що слідчі виявили багато нової інформації про різних причетних осіб, докази на цей час недостатньо конкретні, щоб призвести до нових судових переслідувань.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Швейцарія може відмовитися від багаторічного статусу нейтралітету та дозволити експорт зброї до України. До відповідного рішення швейцарських політиків підштовхують представники оборонно-промислового комплексу та настрої в суспільстві. Нещодавно опубліковане опитування соціологічної компанії Sotomo показало, що 55% респондентів у Швейцарії підтримують дозвіл на реекспорт зброї в Україну. Як пише Reuters, це питання розділило праву Швейцарську народну партію (SVP), найбільшу партію нижньої палати парламенту, яка традиційно рішуче захищала нейтралітет.

Нас підтримують

У ході свого візиту до Великої Британії Володимир Зеленський повідомив, що країна-партнерка готова надати Україні "сильний оборонний пакет", до якого увійде, зокрема, далекобійна зброя. Також сторони домовилися почати підготовку українських пілотів на винищувачах західного зразка. Технічні деталі угоди не розголошуються.

Данія, Німеччина та Нідерланди об'єднають кошти для відновлення не менше 100 наявних у них танків Leopard-1 із подальшою передачею Україні. Частина з них будуть поставлені вже в найближчі місяці. 

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Швеція передасть Україні військове обладнання на суму 400 млн дол. Йдеться про протитанкову зброю, обладнання для розмінування, легку протитанкову зброю Robot 57 та шведські бойові машини піхоти CV 90.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Литва в черговому пакеті допомоги передасть Україні 36 зенітних гармат L-70, які допоможуть боротися у тому числі з дронами-камікадзе.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

"Укроборонпром" та одна з країн-членів НАТО почали спільно виробляти міни калібру 120-мм. Це перший для України військовий продукт спільного виробництва з країною-членом Альянсу. 120-мм міномет є одним з найбільш розповсюджених в Україні видів артилерійської зброї та активно використовується ЗСУ.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Німецький концерн Rheinmetall — один з найбільших виробників зброї у Європі — веде перемовини з Києвом і Берліном про експорт танків Panther. Їх презентували на виставці в Парижі влітку 2022 року. Танк претендує на те, щоби називатися одним із найпотужніших у світі. І Україна потенційно може стати першим його покупцем. Поки Panther існує у вигляді лише демонстраційної моделі, проте в концерні запевняють, що можуть поставити перші машини у перспективі 15-18 місяців.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Економіка

Міжнародні резерви України зросли на 5% у січні — до 29,92 млрд доларів, переважно завдяки міжнародній допомозі. Зокрема, на валютні рахунки уряду в НБУ надійшло 4,3 млрд доларів: 3,3 млрд від ЄС, 1 млрд від США, 71,6 млн від продажу валютних держоблігацій. Надходження від міжнародних партнерів компенсували чистий продаж валюти Нацбанком для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту. Міжнародні партнери продовжують підтримувати фінансову систему України. Без неї витримати тягар війни державі, бізнесу та людям було б набагато важче.

Рішення

В Україні запрацював чат-бот Radiation and Smog Alarm. Він інформуватиме про перевищення рівня радіаційного фону та небезпечне забруднення повітря, зокрема хімічну загрозу. Це перший чат-бот в Україні з оповіщенням про радіацію, які надходитимуть усім, хто підписаний хоча б на одну станцію в області. Враховуючи, що росія періодично продовжує нагнітати істерію, погрожуючи українцям то ядерною й хімічною зброєю, то вибухами на АЕС чи хімічних об'єктах промисловості, чат-бот допоможе краще контролювати ситуацію та почуватися в більшій безпеці.

Алгоритм оповіщення розрахований на основі Українського індексу якості повітря. Підписатися можна як на дані однієї станції моніторингу поруч, так і на декілька.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

Рекомендації

Хвиля потужних землетрусів "прокотилась" по всьому світу 6 лютого та забрала десятки тисяч життів. І хоча ризики землетрусу на території України нижчі, ніж у багатьох інших країн, вони все ж далеко не нульові. Як діяти в разі землетрусу, нагадали в Державній службі з надзвичайних ситуацій. "Рубрика" ж зібрала рекомендації та поговорила з сейсмологом про ймовірність землетрусів в Україні за посиланням.

Картина 50-го тижня війни: чи можливий новий масштабний наступ рф?

1
1225

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: