fbpx
Сьогодні
15:38 11 Лют 2023

ЗМІ: у Британії ведуться дискусії про передачу Україні ракет Harpoon або Storm Shadows

Фото: ALAMY

У Великій Британії почалися обговорення про те, щоб передати Україні протикорабельні ракети Harpoon або ракети класу "повітря-поверхня" Storm Shadows.

Про це пише The Times.

"Ріші Сунак (прем'єр-міністр Сполученого Королівства – ред.) пообіцяв направити Україні більше військової допомоги після візиту президента Зеленського до Великобританії цього тижня.

Зараз точаться дискусії про те, чи мають вони включати протикорабельні ракети Harpoon або Storm Shadows класу повітря-поверхня", наголосили у повідомленні.

У виданні зазначають про те, що джерела в українському оборонному відомстві підтвердили про готовність Києва використовувати ракети для удару по анексованому Криму.

The Times розповідає, що ракети "Harpoon" мають максимальну дальність 240 кілометрів.

До того ж зазначили, що коштують вони близько 1,2 мільйона фунтів стерлінгів кожна.

Своєю чергою ракети Storm Shadow коштують близько 2,2 мільйона фунтів стерлінгів. Вони можуть обстрілювати цілі на відстані до 560 км, хоча модифіковані версії для експорту мають значно меншу дальність.

На цей час тривають перемовини, щоб вирішити, скільки саме британських ракет дальнього радіусу дії може бути відправлено. Навіть, попри попередні побоювання, що надання Україні можливості завдавати транскордонних ударів по Росії може призвести до ескалації конфлікту, зазначає видання.

Протикорабельні ракети Harpoon раніше вже передала Україні Данія. Вони можуть бути адаптовані для стрільби з вантажівок, хоча вони будуть менш точними при атаці наземних цілей. Ракети Storm Shadow також можна запускати із землі, але більш імовірно, що вони будуть встановлені на українських літаках.

Нагадаємо, прем'єр Британії Ріші Сунак 8 лютого підтвердив, що Лондон готовий розглядати надання Україні винищувачів і рішення про навчання пілотів фактично є першим кроком до цього.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: