fbpx
Сьогодні
17:02 25 Гру 2022

Іран придбає десятки російських винищувачів Су-35, пілоти вже тренуються, - ЗМІ

Фото: Wikimedia Commons

Найближчим часом Іран готується придбати у росії десятки винищувачів Су-35 після того, як Тегеран передав москві сотні своїх безпілотників.

Як передає The Times of Israel, про це пише Channel 12 з посиланням на представників західної розвідки.

За їхніми даними, москва може передати Тегерану до 24 літаків. Вони спочатку призначалися для Єгипту, але США зірвали ту угоду, і рф була змушена шукати нового потенційного покупця

Дані розвідки свідчать про те, що іранські пілоти вже тренуються на літаках російського виробництва.

Довідка

Іранські ЗМІ ще у вересні заявляли, що Тегеран обмірковує плани закупівлі винищувачів Су-35 у росії.

Керівник української розвідки Кирило Буданов 24 грудня заявив, що Іран досі відмовляється підтримати росію в постачанні балістичних ракет, проте продав уже близько 1,7 тисячі безпілотників Shahed. За словами Буданова, москва запропонувала наукові ноу-хау іранській військовій промисловості.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що в питанні Ірану важливо відмовитися від концепції "санкцій, що не працюють", і "резолюцій ООН, що не діють", а перейти до знищення виробництв та арештів постачальників.

Від початку повномасштабної війни Іран публічно декларував позицію нейтралітету та виступав за припинення вогню і політико-дипломатичне врегулювання. Однак країна постачає російським військам свої бойові дрони-камікадзе, уламки яких неодноразово демонстрували українські військові та посадовці. Окупанти намагалися замаскувати іранське обладнання під російською назвою "Герань-2".

У жовтні МЗС України офіційно звинуватило Іран у співучасті в злочинах росії проти України через російські удари по цивільному населенню та критичній інфраструктурі за допомогою дронів іранського виробництва. Але Іран відкидає звинувачення.

Попри це, іранські чиновники анонімно підтвердили для Reuters плани передати росії додаткові безпілотники та балістичні ракети класу "земля — земля". Вони також заперечили, що передання зброї порушує резолюцію Радбезу ООН, і заявили, що територія використання безпілотників — "це не проблема продавця".

Водночас у листопаді міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахіан визнав, що Іран постачав дрони росії, але нібито до повномасштабної війни.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: