fbpx
Сьогодні
Що відбувається 20:45 24 Гру 2022

Картина 43-го тижня війни: історичний візит Зеленського у Вашингтон

Також про наймасовішу атаку “шахедів”, передачу комплексів ПРО Patriot, остаточне знищення окупантами драмтеатру в Маріуполі, поїздку Зеленського на найгарячішу ділянку фронту — у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за тиждень з 19 по 24 грудня.

English version here

Південний напрямок

На півдні продовжується позиційна війна. Росіяни постійно обстрілюють населені пункти Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей артилерією й танками. Кількість обстрілів на добу сягає десятків. Чисельних руйнувань зазнає Херсон. Під вогнем перебувають житлові квартали, об'єкти критичної інфраструктури, заклади освіти тощо. Є загиблі та поранені.

Однак повідомляється, що російські сили відводять деякі підрозділи з окупованих районів уздовж лівого берега річки Дніпро в області. Також військові зазначають, що ймовірно стосовно тимчасово окупованого Мелітополя російські загарбники діють за тим же сценарієм, за яким відступали з Херсона. "Вони спочатку скупчувались навколо Херсона, будували укріплення, потім повідомляли, що вони залишають деякі населені пункти, потім готувалися до вуличних боїв, потім розповідали, що все ще не втрачено, потім виносили з банків та інших установ те, що вважали цінним. В принципі все повторюється", – сказала речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк. Вона зазначила, що окупанти наразі намагаються облаштувати лінію оборони на позиціях вглиб території на лівому березі Дніпра.

Східний напрямок

На Східному напрямку тривають важкі бої. Найскладніша ситуація вже декілька тижнів зберігається біля Бахмуту Донецької області. Згідно зі зведенням британської розвідки, російське збройне формування "ПВК Вагнер" й далі наступає на місто великою кількістю погано навчених засуджених. Також напружена ситуація зберігається біля населених пунктів Мар'їнка, Авдіївка, Соледар. Ворог там витрачає величезні сили та не шкодує ані людей, ані снарядів, ані авіації, щоб пройти далі. Однак Сили оборони України тримають свої рубежі, жодного оперативного успіху росіянам досягти не вдалось.

Щоб підтримати захисників Бахмуту, 20 грудня його відвідав Володимир Зеленський. Він зустрівся з військовими та нагородив оборонців українського міста-фортеці.

На Луганщині українська армія продовжує свій наступ на міста Сватове та Кремінна, що знаходяться на півночі області. Їх деокупація значно погіршить логістику російської армії у регіоні. Як зазначив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, українським захисникам залишилося декілька кілометрів до Кремінної. Контратаки ворога є малорезультативними, однак просування йде повільно через щільну замінованість території.

Ситуація на окупованих територіях

Російські окупанти демонтувати будівлю драматичного театру Маріуполя, де в березні загинули сотні людей внаслідок російського авіаційного удару

"Знесення руїн Драматичного театру — безумовне намагання сховати назавжди фізичні докази найбільшого одночасного навмисного вбивства українців росіянами з початку цієї фази війни. Окупанти навіть не приховують своїх намірів. Отже, повному демонтажу підлягає задня та центральна частина театру, проте фронтальну залишать цілою, як "основу реконструкції". Тобто демонтують лише ті частини будівлі, які доводять бомбардування, а не вигаданий пропагандою підрив з середини", — зазначив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Захист кордонів

На кордоні з Білоруссю ситуація зберігається відносно стабільною. Міноборони Білорусі повідомило, що у Збройних силах завершилися заходи з перевірки бойової готовності, що розпочалися за дорученням самопроголошеного президента Олександра Лукашенка 13 грудня. У їх рамках частину техніки перекинули ближче до кордону з Україною, наразі триває відвід.

Як зазначили в Силах оборони України, вони не фіксують якихось змін через маневри білоруських військових і продовжують укріплювати кордон із Республікою Білорусь.

У понеділок, 20 грудня, вперше з 2019 року до країни приїхав із візитом путін. За результатами перемовин диктатори відмітили їхню "результативність". У своїх заявах після зустрічі вони не торкалися військової тематики чи війни в Україні, тільки економічних питань.

Аналізуючи результати зустрічі путіна та Лукашенка, Інститут вивчення війни (ISW) наголосив, що участь Білорусі у війні проти України залишається малоймовірною.

Територіальна оборона Сумської області знищила російську диверсійно-розвідувальну групу, яка зранку 22 грудня перетнула державний кордон. Також протягом тижня прикордонні регіони області зазнавали чисельних обстрілів.

Підконтрольні та звільнені території України

В Україні наприкінці осені знизився рівень міграції — більшість людей у жовтні-листопаді хотіли залишатися там, де й жили. Про це йдеться в дослідженні Київського міжнародного інституту соціології. За результатами опитування, 91% респондентів не планують переїжджати з нинішнього місця проживання. Серед тих, хто все ж збирається переїжджати, 71% говорять про переїзд у межах України (найбільше — на захід України або "додому"), і тільки 20% — за кордон.

При цьому значна міграція в перші місяці повномасштабної війни не викликала великої соціальної напруги в громадах. 72% постійних мешканців і мешканок громад, куди переселялися українці, позитивно ставляться до внутрішньо переміщених осіб. Тільки 6% ставляться до переселенців негативно.

Ситуація з критичною інфраструктурою

У ніч з 18 на 19 грудня відбулася наймасовіша атака України дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136/131. Сили рф запустили 35 БПЛА, 30 з яких знищили українські сили ППО. Більшість із них були націлені на Київ — 23 дрони атакували столицю, 18 з них збили. Однак інші вразили об'єкти критичної інфраструктури.

На ранок понеділка, 19 грудня, в енергосистемі України склалася важка ситуація. У Києві та 10 областях розпочалися аварійні відключення світла. Ситуація з електропостачанням у Києві була найскладнішою в країні. 80% населення опинилися без світла. Однак критична інфраструктура — лікарні, водоканали, метро — залишилася заживленою, хоча рух поїздів в метро й довелося частково обмежити. На ранок п'ятниці, 23 грудня, дефіцит потужності в енергосистемі дещо зменшився, але залишається суттєвим.

Загалом від 10 жовтня рф випустила по українських енергообʼєктах понад тисячу ракет. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, цим росія зруйнувала чи пошкодила 50% енергосистеми України.

Також Шмигаль попередив, що рф може найближчим часом знову атакувати енергетичні об'єкти України, аби українці зустріли 2023 рік у темряві. Вихід же з найскладнішого повного блекауту, за оцінками енергетиків, займе від семи до десяти днів. За умови відсутності нових обстрілів Україна зможе стабілізувати свою енергетичну систему до літа, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні 

В середу, 21 грудня, відбувся без перебільшення історичний візит Володимира Зеленського до Вашингтона. 

Це перший його іноземний візит за час повномасштабної війни. Там президент України зустрівся з президентом США Джо Байденом, а також виступив із промовою перед Конгресом Сполучених Штатів. Під час промови, у якій Зеленський дякував за допомогу та закликав і надалі діяти проти агресії росії спільно, парламентарії 21 раз аплодували йому стоячи. Наприкінці свого виступу президент передав Конгресу бойовий прапор із Бахмута як вияв вдячності за допомогу.

На тлі візиту Зеленського державний секретар США Ентоні Блінкен у середу офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 млрд доларів, який уперше передбачає передачу системи протиповітряної оборони Patriot. Зенітно-ракетні комплекси Patriot суттєво посилять протиповітряну оборону України, створивши ешелоновану систему ППО, підкреслили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. Для того, щоб українські військові були належним чином підготовлені для роботи із комплексом Patriot, знадобиться кілька місяців.

Як заявив Володимир Зеленський, результатом візиту до Вашингтона стало досягнення стратегічних домовленостей, які найближчими місяцями посилять сили оборони на ключових напрямках. Також Конгрес погодив виділення Україні близько 45 млрд доларів на наступний рік.

Нас підтримують

Міністри фінансів країн G7 за підсумками зустрічі в четвер, 22 грудня, оголосили про наміри направити до 32 млрд доларів бюджетної підтримки у 2023 році Україні та, за необхідності, збільшити цю суму.

До Держбюджету України надійшли грантові кошти у розмірі 2 млрд доларів із Цільового фонду Світового банку. Залучене грантове фінансування буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та заробітних плат працівникам цивільного захисту, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.

Нідерланди закладають на усі види підтримки України протягом наступного року 2,5 млрд євро.

Британія анонсувала на 2023 рік новий пакет військової підтримки для України на 250 млн фунтів стерлінгів, що включатиме передусім артилерійські боєприпаси.

Фінляндія ухвалила рішення про передачу Україні нового пакету військової допомоги на 28,8 млн євро.

Грузинський уряд відправив Україні 25 генераторів потужністю від 150 до 500 кВт. Ізраїль передав установам Херсонської області 17 генераторів різної потужності.

У рамках акції #LightUpUkraine 62 найпопулярніші локації світу в 19 країнах вимкнули світло задля солідарності з Україною. Таким чином свою солідарність з Україною висловлять у 19 країнах. Зокрема без вогнів залишилися Колізей в Римі, опера в Сіднеї, Європарламент та будівлі інституцій ЄС в Брюсселі тощо.

Видання "The Economist" назвало Україну країною року за героїзм її народу та спротив кривднику. "Обрати країну року непросто… Але цього року вибір очевидний. Це може бути лише Україна", — зазначили у виданні.

Економічні тенденції

Товарообіг України за 11 місяців року становить 90,1 мільярда доларів — до країни більше імпортували продукції, ніж експортували з неї. Про це повідомляє Державна митна служба. Зазначається, протягом січня-листопада в Україну імпортували товарів на 49,4 млрд доларів та експортували з України продукції на 40,7 млрд доларів. Експорт скоротився майже на третину порівняно з аналогічним періодом минулого року. При цьому падіння імпорту було не таким суттєвим як експорту. Обсяги купівлі закордонних товарів українцями скоротилися менше ніж на 1/4.

Найбільше імпортували до України Китай (на 7,6 млрд дол.), Польща (5 млрд дол.) та Німеччина (4 млрд дол.). Натомість експортували з України найбільше до Польщі (на 6,2 млрд дол.), Румунії (на 3,5 млрд дол.) та Туреччини (2,7 млрд дол.).

Найбільше в Україну ввозили машини, устаткування та транспорт (13,8 млрд дол.), паливно-енергетичні товари (11,7 млрд дол.), продукцію хімічної промисловості (8,7 млрд дол.). Щодо експорту, то до топ-3 увійшли продовольчі товари (21 млрд дол.), метали та вироби з них (5,7 млрд дол.), машини, устаткування та транспорт (3,9 млрд дол.).

Рішення

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон планує працювати над створенням фонду для підтримки сільського господарства України. Зазначається, що потенційна допомога українському агросектору може нагадувати ленд-ліз. 

"Світ потребує, щоб Україна виробляла більше їжі. Нам потрібно більше калорій в Африці. Це справжня проблема. Я буду розглядати різні можливості, але вважаю, що це має бути проєкт, створений у співпраці з іншими урядами.

Нам знадобиться загальний фонд для підтримки українського сільського господарства у важкі часи, але з розумінням того, що врешті-решт ці кошти будуть повернуті. Тобто це свого роду ленд-ліз, який американці зробили під час війни, щоб допомогти Великій Британії та німцям", — підкреслив Джонсон.

Рекомендації

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець надав п'ять рекомендацій, як діяти родичам та близьким військових ЗСУ, якщо ті не виходять на зв'язок:

  • Не варто панікувати, якщо захисник не виходить на зв'язок декілька днів;
  • Заспокойтеся і з'ясуйте всі обставини;
  • Спробуйте сконтактуватися з колегами по службі, безпосереднім командиром чи командиром частини;
  • Якщо вам скажуть, що захисник на бойовому завданні й не перебуває у переліку безвісти зниклих, полонених, загиблих чи поранених — опануйте себе й чекайте на відновлення зв'язку;
  • Якщо цього не сталося, через 2 дні повторно зверніться до частини, де проходить службу захисник для уточнення інформації.

Також у матеріалах "Рубрики" ми розповідаємо, як економно та ефективно використовувати газ та як не допустити вигорання у волонтерстві та допомагати правильно.

 

1
917

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: