fbpx
Сьогодні
20:51 24 Гру 2022

Іран та росія будують новий маршрут для торгівлі в обхід санкцій, — Bloomberg

росія та Іран будують новий трансконтинентальний торговий маршрут завдовжки 3000 кілометрів, що простягається від північно-східної околиці Європи до Індійського океану. Він покликаний полегшити торгівлю між країнами в обхід західних санкцій.

Про це повідомляє Bloomberg.

Іран росія

Джерело: Bloomberg

"Дві країни витрачають мільярди доларів на прискорення доставки вантажів річками та залізницями, пов'язаними з Каспійським морем. Дані відстеження судів, зібрані Bloomberg, показують, що десятки російських та іранських судів, які підпадають під санкції, вже курсують цим маршрутом", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, це — приклад того, як конкуренція між великими державами швидко змінює торговельні мережі у світовій економіці.

Мета співпраці рф та Ірану полягає в тому, щоб захистити їхні комерційні зв'язки від втручання Заходу і налагодити нові зв'язки з гігантськими економіками Азії, що переживають швидке зростання.

"Йдеться про створення стійких до санкцій ланцюгів постачання", — зазначила у коментарі виданню Марія Шагіна, експертка із санкцій і російської зовнішньої політики з лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

За її оцінками, росія та Іран інвестують близько 25 мільярдів доларів у внутрішній торговельний коридор, допомагаючи полегшити потік товарів, який Захід хоче зупинити.

"Дві країни грають у кішки-мишки. Вони дослідять усі лазівки для транспортування заборонених продуктів та зброї", — підкреслила Шагіна.

Bloomberg наголошує, що сформований торговий коридор дозволить росії та Ірану скоротити тисячі кілометрів у порівнянні з наявними маршрутами.

На його північному кінці знаходиться Азовське море, яке обмежується Кримським півостровом, південно-східним побережжям України, включаючи окупований росією порт Маріуполь, і гирлом річки Дон.

Це турбує США та їхніх союзників, оскільки вони прагнуть заблокувати перекидання іранських безпілотників та інших військових вантажів, які, за їхніми словами, допомагають Кремлю у війні в Україні, зазначає видання.

"Це та область, за якою ми уважно стежимо, як за цим маршрутом, так і за ірано-російськими зв'язками в цілому. Ми стурбовані будь-якими спробами допомогти Росії уникнути обмежень", — сказав Джеймс О'Брайєн, високопосадовець адміністрації Байдена, який опікується питанням санкцій.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: