fbpx
Сьогодні
19:17 11 Вер 2022

МАГАТЕ розпочало консультації щодо створення зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) почало проводити консультації щодо необхідності створення зони ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС (ЗАЕС).

Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Коментуючи відновлення роботи резервної лінії електропередач до Запорізької АЕС, він зазначив, що це дуже важливий крок для підтримки ядерної безпеки станції. Але, за словами Гроссі, ситуація навколо ЗАЕС все ще залишається напруженою.

"Я як і раніше серйозно стурбований ситуацією на станції, яка залишається в небезпеці до тих пір, поки тривають обстріли. Для вирішення цієї серйозної проблеми розпочато консультації про необхідність термінового створення зони ядерної безпеки та захисту на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС)", – заявив Гроссі.

Нагадаємо, що на ЗАЕС відновили резервну електролінію.

Раніше  енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі.

Довідка

До цього Запорізька атомна електростанція працює лише одним енергоблоком, який забезпечує власні потреби АЕС в електроенергії.

Через спричинену російськими обстрілами пожежу 5 вересня вимкнулася остання лінія електропередачі, що з'єднувала вузол Запорізької АЕС з енергосистемою України; розвантажений і відключений від мережі енергоблок №6, який живить власні потреби станції.

У разі виникнення потреби у зупинці Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) енергоблок №6 буде зупинено, однак у Держатомрегулюванні не розглядають це як пріоритетний сценарій.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. 4 березня її захопили російські військові, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: