fbpx
Сьогодні
08:48 11 Вер 2022

Запорізька АЕС: останній енергоблок відключили від електромережі

English version here

11 вересня 2022 року енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі

Про це інформує Рубрика, посилаючись на Телеграм Енергоатома.

Як повідомили на підприємстві, йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан.

У Енергоатомі зазначили, що останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова. Він заживлював лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт).

Це сталося через те, що російськими обстрілами були пошкоджені всі лінії зв'язку Запорізької АЕС з енергосистемою України.

"Вчора ввечері після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв'язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим отримувати енергію від енергосистеми України.

Відтак було прийнято рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан – холодний зупин.

У разі повторного пошкодження ліній зв'язку з енергосистемою, ризик чого залишається великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів", підкреслили на підприємстві.

НАЕК "Енергоатом" здійснює всі можливі заходи, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій дизельного пального.

"Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв'язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону.

Після цього лінії зв'язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС", резюмували у Енергоатомі.

Довідка

До цього Запорізька атомна електростанція працює лише одним енергоблоком, який забезпечує власні потреби АЕС в електроенергії.

Через спричинену російськими обстрілами пожежу 5 вересня вимкнулася остання лінія електропередачі, що з'єднувала вузол Запорізької АЕС з енергосистемою України; розвантажений і відключений від мережі енергоблок №6, який живить власні потреби станції.

У разі виникнення потреби у зупинці Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) енергоблок №6 буде зупинено, однак у Держатомрегулюванні не розглядають це як пріоритетний сценарій.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. 4 березня її захопили російські військові, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: