fbpx
Сьогодні
19:22 09 Вер 2022

Керівник МАГАТЕ закликав негайно створити "зону безпеки" довкола ЗАЕС

English version here

Перебої з електропостачанням на Запорізькій АЕС (ЗАЕС) підвищують загрозу аварії, необхідно негайно створити "зону безпеки" довкола неї.

Про це заявив керівник Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.

Гроссі повідомляє, що дізнався від членів місії МАГАТЕ, які все ще залишаються на станції, про те, як Енергодар минулої ночі через обстріли опинився повністю знеструмленим, а зі зростальною інтенсивністю обстрілів малоймовірно, що його вдасться відновити надовго.

Тому він закликав негайно припинити обстріли в районі окупованої Запорізької АЕС і створити "зону безпеки" довкола неї, наголошуючи, що перебої з електропостачанням станції підвищують загрозу аварії.

"МАГАТЕ розуміє, що оператор, не маючи впевненості у тому, що зовнішнє живлення буде відновлене, розглядає зупинку єдиного справного реактора. Тоді уся станція буде повністю залежати від дизельних генераторів у тому, щоб підтримувати життєво важливі функції для ядерної безпеки. Оператор не зможе перезапустити реактори, доки зовнішнє енергопостачання не буде надійно відновлене", – зауважує Гроссі.

Він також наголошує, що з усе важчими побутовими умовами, які складаються для мешканців Енергодара, є ризик того, що на станції почне не вистачати співробітників, які критично необхідні для її безпечного функціонування.

"Цей драматичний розвиток подій свідчить про абсолютну необхідність створити зону ядерної безпеки. Це єдиний спосіб гарантувати, що не дійде до ядерного нещасного випадку", – наголосив Рафаель Гроссі.

Довідка

Зараз Запорізька атомна електростанція працює лише одним енергоблоком, який забезпечує власні потреби АЕС в електроенергії.

Через спричинену російськими обстрілами пожежу 5 вересня вимкнулася остання лінія електропередачі, що з'єднувала вузол Запорізької АЕС з енергосистемою України; розвантажений і відключений від мережі енергоблок №6, який живить власні потреби станції.

У разі виникнення потреби у зупинці Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) енергоблок №6 буде зупинено, однак у Держатомрегулюванні не розглядають це як пріоритетний сценарій.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. 4 березня її захопили російські військові, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: