fbpx
Сьогодні
20:25 01 Кві 2021

Кулеба заявив, що країни "нормандської четвірки" схиляють Росію до переговорів по Донбасу

Голова МЗС України Дмитро Кулеба зазначає, що нинішня ескалація з боку Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях є найбільш системною і масштабною за останні роки.

Про це йдеться в заяві МЗС.

"Москва повинна припинити військове нагнітання, негайно і беззастережно підтвердити свою прихильність політико-дипломатичному врегулюванню і режиму припинення вогню", – відзначає глава відомства.

За його словами, Росія завела ситуацію в глухий кут, вихід з якого тільки один: дипломатія. Україна разом з Німеччиною і Францією як посередниками в нормандському форматі роблять все можливе, щоб спонукати Росію до конструктивного переговорного процесу. США, Канада, Велика Британія, НАТО, також виступають за продовження з Росією переговорів.

"Яку б дезінформацію не поширювала Росія, запевняю: Україна надаватиме пріоритет політико-дипломатичним шляхам врегулювання, адже мир і життя людей є фундаментальною цінністю для нашої держави", – зазначає Кулеба.

30 березня Верховна Рада схвалила заяву з вимогою до Російської Федерації негайно припинити бойові дії та дотримуватися режиму припинення вогню, а також із закликом до світової спільноти про продовження і посилення політичного та економічного тиску на РФ з метою припинення агресії проти України.

Під час засідання ТКГ Леонід Кравчук запропонував поновити всеосяжне припинення вогню з 1 квітня, однак Росія відмовилася.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у Раді заявив, що на окупованих Росією територіях України перебуває до 60 тисяч солдатів, а на російсько-українському кордоні зосереджені величезні сили російської армії.

Також Хомчак заявляв, що Україна готова наступати на Донбасі. Однак перед цим необхідно оцінити ризики та прорахувати сили й можливості української держави та армії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: