fbpx
Сьогодні
16:17 24 Лют 2021

Пожежа у харківському пансіонаті: урядова комісія назвала причини

Фото Reuters

Пожежу в харківському будинку для літніх людей 21 січня спричинило нехтування правилами протипожежної безпеки та незаконне підключення електроенергії.

Про це сказав міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов під час засідання уряду, звітуючи про роботу спеціальної урядової комісії.

"Висновки: основними причинами винекнення надзвичайної ситуації стали грубе та свідоме порушення встановлеених законодавством вимог пожежної безпеки, а також підключення до будівлі електро- та газопостачання без отримання спеціальних дозволів", – сказав Чернишов.

Він додав, що передумовами, які сприяли винекненню надзвичайної ситуації є такі: відсутність ліцензування у сфері надання соціальних послуг, відсутність контролю у сфері надання соціальних послуг, відсутність на законодавчому рівні порядку припинення діяльності закладів, що не відповідають критеріям, складний порядок отримання соціальних послуг, великий перелік документів та процедурних дій.

"Пропозиції за результатами роботи урядової комісії – рекомендується Харківській міській раді за рахунок коштів міського бюджету завершити здійнення організації похоовань, Харківськкій облраді прийняти рішення щодо надання матеріальної допомоги сімям загиблих і постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації, НКРЕКП – вдосконалити процедури приєднання до газових та електричнрих мереж", – сказав Чернишов.

Він зауважив, що за інформацією місцевих адміністрацій виявлено 786 недержавних закладів, які надають соціальні послуги з тимчасовим або постійним проживанням громадян, відомостей про які немає в реєстрі.

За словами Чернишова, перевірено 620 закладів, з яких до реєстру внесені лише 29 закладів, що надають послуги стаціонарного догляду і до 15 березня планується внести всі виявлені заклади до реєстру.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль після виступу Чернишова заявив, що наступний крок – за правоохоронними органами, які мають завершити кримінальні розслідування.

Раніше Київський райсуд Харкова заарештував 43-річного В'ячеслава Кравченка, який орендував приміщення і організував незаконний будинок престарілих. Він, його дружина і Акопян пробудуть під вартою щонайменше до 21 березня.

Нагадаємо, що пансіонат для літніх людей "Золотий час" у Харкові, під час пожежі в якому загинули 15 осіб, не був зареєстрований і діяв незаконно.

Раніше президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів "негайно розібратися в ситуації". З цією метою створено державну комісію під головуванням міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. Комісія матиме встановити причин цієї трагедії та напрацювати механізмі запобігання подібним надзвичайним ситуаціям у майбутньому.

В Харкові оголосили 22 січня днем жалоби за загиблими внаслідок пожежі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: