fbpx
Сьогодні
15:30 22 Січ 2021

Зеленському розповіли, чому на пожежі у пансіонаті загинуло так багато людей

фото: ОПУ

Рятувальникам не вдалося врятувати загиблих у будинку для літніх людей у Харкові, оскільки вони перебували на другому поверсі, були маломобільними, а вогонь поширювався дуже швидко.

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий Президенту Володимиру Зеленському під час огляду місця трагедії, повідомляє Офіс президента.

«У ході з'ясування обставин встановлено, що в будинку можуть перебувати літні люди. До місця були направлені підрозділи ДСНС у достатній кількості для того, щоб виконати завдання з гасіння та порятунку людей. Після прибуття о 15:15 ситуація була наступна: виривалося полум'я по периметру всієї будівлі, а також густий чорний дим. У вікна було видно, що вогонь розповсюдився на весь другий поверх. Також горить перекриття між першим та другим поверхом», – поінформував Яровий.

За його словами, на місці пожежі працювало 13 одиниць техніки та 50 рятувальників.

Він нагадав, що під час гасіння пожежі врятовано дев'ять людей, їх госпіталізовано, однак на другому поверсі виявлено загиблими 15 осіб.

Яровий пояснив, що загиблих не вдалося врятувати, бо вогонь поширювався дуже швидко, а на другому поверсі всі люди були маломобільними чи мали хвороби, пов'язані з ментальними розладами.

У свою чергу Зеленський уточнив: «Люди були лежачими, але хто встановив у будинку на вікнах ґрати?».

На це президенту доповіли, що цей будинок для літніх людей був приватним і працював без належно оформлених документів на такий вид діяльності, люди перебували тут нелегально й за їхнє утримання платили родичі.

Президент також поспілкувався з місцевими жителями, які живуть по сусідству з будинком, що згорів. Вони розповіли про те, як давно функціонував цей будинок і які кроки намагалися здійснити для припинення його діяльності та про вчорашні події.

У цьому зв'язку президент наголосив, що потрібно провести аудит подібних об'єктів в Україні, в яких потенційно можуть статися такі трагічні ситуації, як у харківському будинку для літніх людей.

За інформацією поліції, в межах розпочатого кримінального провадження вже затримані власник будівлі, який здавав його в оренду, орендарі, які організували нелегальний будинок для літніх людей, та його адміністратор.

Серед версій слідства – необережне поводження з приладами для обігріву будівлі та займання проводки. Зазначається, що, за попередньою інформацією, із 17 січня в будівлі не працював газовий котел і її обігрівали електроприладами.

Як зауважили голова урядової комісії, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов та голова ДСНС Микола Чечоткін, остаточно причини трагедії встановлять після завершення роботи експертів.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський у п'ятницю зранку прибув до Харкова.

Нагадаємо, що пансіонат для літніх людей "Золотий час" у Харкові, під час пожежі в якому загинули 15 осіб, не був зареєстрований і діяв незаконно.

Раніше президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів "негайно розібратися в ситуації". З цією метою створено державну комісію під головуванням міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. Комісія матиме встановити причин цієї трагедії та напрацювати механізмі запобігання подібним надзвичайним ситуаціям у майбутньому.

В Харкові оголосили 22 січня днем жалоби за загиблими внаслідок пожежі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: