fbpx
Сьогодні
09:20 10 Вер 2020

Офіс президента пояснив, як проходитиме спільне інспектування на Донбасі за участю бойовиків

Фото Reuters

В Офісі президента зробили заяву про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми на Донбасі, про яке домовилися сторони в Тристоронній контактній групі.

У пресслужбі ОП підкреслили, що головний пріоритет для України — життя військових і цивільних на Донбасі, і що завдяки ефективності українських переговірників протягом шести тижнів зберігалося перемир'я:

«Зрозуміло, що це не може сприйматися спокійно тими, хто звик політично або фінансово наживатися на війні. Заради відновлення бойових дій вони вдаються до провокацій, поширення фейків і вже традиційно для себе ставлять піар вище за збереження життя людей».

Також в ОП заявили, що домовилися в ТКГ про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми, щоб «спростувати фейки і не допустити нових провокацій». Там пояснили, що інспекцію юридично проводитимуть не сторони конфлікту, а посередник — ОБСЄ у супроводі представників сторін.

«Якщо хтось не довіряє ОБСЄ, нехай побачить правду на власні очі. Якщо хтось не розуміє можливого механізму такого інспектування, рекомендуємо освіжити в пам'яті історію діяльності СЦКК, а також пункт 2 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей — ту частину, яка визначає сторони на лінії розмежування і яка дісталася Україні у спадок від деяких "великих" дипломатів», — підкреслили в пресслужбі глави держави.

В ОП вкотре закликали Росію повернутися до СЦКК і зазначили, що «обмежений прояв присутності бойовиків нічого нікому не може дати, крім ще одного аргументу на користь України».

«Люди, які стоять зі зброєю навпроти українських військ на Донбасі, є об'єктивним фактом. Але кожна політична сила в Україні і суспільство в цілому мають робити все для того, щоб ці люди ніколи не стали політичним фактом», — закінчили в ОП.

У середу, 9 вересня, через загострення ситуації на Донбасі відбулося позачергове засідання ТКГ. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі селища Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ.

Раніше повідомлялося, що 6 вересня російські окупаційні війська обстріляли підрозділ ОС в районі Красногорівки з автоматичного станкового гранатомета, внаслідок чого було поранено українського військового.

Згодом збройні формування РФ вдруге порушили перемир'я й відкрили вогонь зі стрілецької зброї по позиціях підрозділів ООС неподалік Причепилівки на Луганщині, загинув український військовослужбовець.

Пізніше стало відомо, що це загинув мешканець села Вільхівці Городенківського району Івано-Франківської області Тарас Кубійович.

"Загострення ситуації на Донбасі саме зараз не є випадковим, оскільки Росія підвищує ставки напередодні запланованих на початок вересня зустрічей у "нормандському" форматі," – пояснив глава МЗС Дмитро Кулеба.

6 вересня Кулеба ініціював термінову розмову з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим у зв'язку з обстрілами з боку окупантів на Донбасі.

Пізніше Дмитро Кулеба заявив, що Росія відклала розмову глав МЗС РФ і України через відрядження Лаврова.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: