fbpx
Сьогодні
19:58 25 Кві 2024

Верховна Рада схвалила законопроєкт про створення реєстру постраждалих через російську агресію

Під час засідання 25 квітня Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт, який започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоров'я яких зазнало шкоди внаслідок російської збройної агресії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Мінсоцполітики.

Як пояснили у відомстві, за понад два роки повномасштабної війни, яку розв'язала росія, велика кількість українців постраждали від  злочинів країни-агресора.

"Загибель або зникнення безвісти  близьких та рідних, примусове переміщення, фізичні і психологічні травми, отримання інвалідності, – на жаль, це відбувається з кимось з українців щодня.

Для фіксації матеріальної шкоди і подальшого надання допомоги постраждалим, в країні вже діє Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Проте обліку даних про постраждалих, які зазнали нематеріальної шкоди – тобто завданої життю та здоров'ю людини – поки що не існує", – пояснили в міністерстві.

Зазначають, що законопроєкт № 10256 розроблений Мінсоцполітики спільно з широким колом міжнародних та українських експертів.

Він дасть можливість створити Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф проти України. Цим самим – забезпечити збір та облік інформації про шкоду, завдану країною-агресором життю і здоров'ю українців, заявили в міністерстві.

"Своєю чергою, це дасть змогу державі й громадянам не просто фіксувати всі факти заподіювання шкоди життю і здоров'ю, а сформувати набори даних, які в майбутньому можуть допомогти довести завдану шкоду при зверненні громадян до Міжнародного компенсаційного механізму за відшкодуванням збитків коштом репарацій.

Крім того, створення системи обліку осіб, життя і здоров'я яких постраждало внаслідок російської агресії, дасть можливість Міністерству соціальної політики надавати соціальну підтримку особам, які постраждали, значно раніше – не чекаючи, поки така особа отримає бюрократичні підтвердження і відповідний "статус" (ВПО, особи з інвалідністю і т.д.)", – зауважили у повідомленні.

Також у міністерстві наголосили, що Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії, має стати складовою загальної екосистеми системи реєстрів шкоди й збитків, завданих російською агресією.

Окрім цього, створення реєстру постраждалих забезпечить облік видатків державного та місцевого бюджетів, які спрямовуються на надання підтримки українцям, що постраждали від війни.

У відомстві додали, що надалі Україна планує також використати інформацію про всі види шкоди і видатки в результаті агресії росії для отримання репарацій.

Що відомо про Реєстр збитків

Як повідомляла Рубрика, 17 травня на саміті Ради Європи у Рейк'явіку понад 40 країн і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією рф.

Він створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та розташований фізично в Нідерландах.

Варто додати, що 22 березня 2024 року Реєстр збитків відкрив свій офіс у Києві. Реєстр збитків України було створено у відповідь на резолюцію Генасамблеї ООН про "Сприяння виправленню та відшкодуванню за агресію проти України".

Нагадаємо, що у "Дії" з'явився новий сервіс, завдяки якому можна подати заяву до міжнародного Реєстру збитків, але поки що тільки на знищену або пошкоджену нерухомість.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: