fbpx
Сьогодні
09:46 17 Лип 2020

Шоста річниця трагедії рейсу MH17: родичі загиблих відвідали меморіал у Нідерландах

Фото: Укрінформ

Шість років тому, 17 липня 2014 року, на сході України був збитий літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17.

В авіакатастрофі загинули всі 298 людей, які були на борту. Літак виконував рейс Амстердам – Куала-Лумпур. Більшість загиблих – 196 людей – були громадянами Нідерландів.

Одразу після трагедії, відповідно до укладених міжнародних угод між Україною, Австралією, Бельгією, Нідерландами та Малайзією, було створено Міжнародну спільну слідчу групу (JIT) з питань розслідування причин катастрофи.

У 2018 році, 24 травня, Спільна слідча група з розслідування катастрофи рейсу MH17 визначила, що літак був збитий самохідною установкою "Бук", що належить 53-й бригаді з міста Курська в Російській Федерації.

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох чоловіків, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава "РУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі — громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Напередодні шостої річниці трагедії рідні загиблих у катастрофі відвідали меморіальний комплекс пам'яті жертв трагедії, розташований біля аеропорту "Схіпхол", звідки 17 липня 2014 року вилетів пасажирський літак рейсу МН17.

Про це повідомляє Укрінформ з Гааги.

"Вшанування пам'яті загиблих у катастрофі, наших рідних, проходитиме не так, як попередні роки. Через коронавірус масові заходи скасували. Відбудеться маленька церемонія. Я та ще кілька родичів, ми зачитаємо імена усіх загиблих", – розповів родич трьох жертв трагедії МН17, член правління фонду "Авіакатастрофа" Антон Котте.

За його словами, церемонія покладання квітів, хвилина мовчання та зачитування імен усіх загиблих транслюватиметься в прямому ефірі нідерландським телеканалом NOS. Також буде звернення прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Фото: Укрінформ

16 липня біля національного меморіального комплексу пам'яті жертв катастрофи Боїнга-777, що біля аеропорту "Схіпхол", від самого ранку працювали волонтери. Серед них небайдужі нідерландці, а також волонтери авіакомпанії KLM.

Вони готували територію комплексу до заходу. Зокрема, доглядали за деревами, які посадили на території меморіального комплексу. 298 дерев символізують загиблих на борту літака рейсу МН17.

меморіальний комплекс памяті жертв рейсу MH17

Фото: Укрінформ

Трансляція вшанування пам'яті розпочнеться 17 липня 2020 року о 14:00 за місцевим часом і триватиме приблизно годину.

У березні цього року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17 у небі над Донбасом. Для розгляду справи MH17 судовий комплекс "Схіпхол" зарезервовано на рік.

10 липня 2020 року, Нідерланди подали позов проти Росії до ЄСПЛ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: