fbpx
Сьогодні
16:03 10 Чер 2020

У Нідерландах обвинуваченим у катастрофі MH17 відмовили в імунітеті

Фото Reuters

Чотирьом обвинуваченим у причетності до катастрофи MH17 на Донбасі відмовлено у так званому імунітеті комбатанта. Нідерландська сторона не бачить перешкоди для їх кримінального переслідування.

Про це заявив прокурор Вард Фердінандуссе, повідомляє видання nu.nl.

За його словами, підозрювані Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і Леонід Харченко не є комбатантами з точки зору міжнародного права. Відповідно, вони не можуть скористатися імунітетом від кримінального переслідування як мінімум з двох причин.

Він уточнив, що, по-перше, Росія заперечує вплив на бойовиків так званої "Донецької народної республіки", що дозволило б розглядати їх як представників російських військ. По-друге, представники незаконних збройних формувань не були частиною організованої військової системи, а під їх контролем відбувалися військові злочини.

"Звичайно, бажано, щоб обвинувачені самі чітко виклали свою позицію з цього питання", – додав Фердінандуссе.

Таким чином, обвинувачення прийшло до висновку, що можна переслідувати підозрюваних на основі кримінального права Нідерландів. Крім того, прокурор додав, що слідство вивчило можливість поширення на них інших видів імунітету, але ніяких підтверджень не було знайдено.

Зазначимо, згідно з Женевською конвенцією, комбатанти – це активні учасники збройних конфліктів, на яких поширюються особливі правила і які можуть за певних обставин бути звільнені від кримінального переслідування.

Іншими словами, комбатантами вважається весь особовий склад регулярних збройних сил, ополчень, добровольчих і партизанських загонів. Згідно з міжнародним правом, комбатант має право застосовувати силу в ситуації збройного конфлікту.

В МЗС повідомили, що до списку підозрюваних у справі MH-17 може увійти і військово-політичне керівництво Росії.

Нагадаємо, 8 червня в Нідерландах розпочалася чергова сесія судового процесу у справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН17, яка триватиме до 3 липня.

Також, захист росіянина Олега Пулатова, який є одним із 4 обвинувачених у справі МН17, наполягає на необхідності особистої зустрічі з підзахисним, щоб визначити подальшу позицію у судовому процесі. Жодного з чотирьох обвинувачених у суді немає.

Раніше заступник генпрокурора України розповів, чим займеться суд в Нідерландах на даному етапі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: