fbpx
Сьогодні
10:24 11 Чер 2020

Уряд підписав меморандум з виробниками "зеленої" електроенергії

У середу, 10 червня, було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики, повідомляється на сайті уряду.

Документ підписали прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, представники Європейсько-українського енергетичного агентства та Української вітроенергетичної асоціації.

Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів. Для усіх об'єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію передбачається зменшення тарифів на 15%, для об'єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру — на 7,5%.

Зі свого боку українська влада бере зобов'язання вживати усіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати держпідприємством Гарантований покупець та погашення наявної заборгованості перед виробникам ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації. Також влада бере зобов'язання визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики та забезпечувати проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Також, відповідно до меморандуму, посилюється відповідальність виробників ВДЕ за незбалансоване виробництво електроенергії. Крім того, виробники ВДЕ приймають умови обмеження строків введення в експлуатацію нових об'єктів за «зеленим» тарифом. Так, з 1 серпня поточного року, нові сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт зможуть бути введені в експлуатацію з отриманням державної підтримки тільки шляхом участі в аукціонах.

Шмигаль впевнений, що інші інвестори та виробники також підпишуть меморандум.

Як писав НВ Бізнес, до середини минулого року український енергоринок накопичив величезну кількість проблем і взаємних боргів. Незважаючи на це, влітку 2019 року було дано старт новій моделі ринку електроенергії, з численними обмеженнями і застереженнями. Вони привели до погіршення ситуації з неплатежами, яка торкнулася і ВДЕ.

В цьому році єдиний покупець «зеленої» електроенергії – держпідприємство Гарантований покупець — повністю розрахувався з виробниками електроенергії за зеленим тарифом лише за січень і лютий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: