fbpx
Сьогодні
16:01 05 Лют 2020

Ринок землі: голова аграрного комітету розповів про компроміси у законопроєкті

Голова аграрного комітету Микола Сольський, народний депутат партії "Слуга народу" розповів про компроміси у законопроєкті щодо відкриття ринку землі.

Про це він повідомив, відповідаючи на питання журналіста Главком.

"У законопроєкті лише 11 статей і там виписані тільки базові речі. Основні правки – це предмет компромісів. Не основні, але також важливі, – це наслідки консультацій з ринком та елементарна конструктивна робота. Було багато ідей, яким чином контролювати концентрацію землі в одних руках, – чи доручати це Антимонопольному комітету, чи розробити додаткове законодавство. Але перемогла інша ідея – на етапі оформлення договорів нотаріуси самі це контролюватимуть. Я б не назвав би питання концентрації кардинальною правкою, хоча всі чомусь так вважають. Як на мене, основна правка – це допуск на ринок іноземців тільки за результатами референдуму. Насправді, те, як робити земреформу, дуже сильно залежить від відповіді на одне питання – чи земля має бути дорожчою? Звісно, за участі іноземців вона коштуватиме більше", – пояснив він.

Сольський підкреслив, що не знає жодної країни, де вважалось би, що земреформа закінчена.

"Постійно йдуть якісь дискусії та зміни. Наші сусіди з Центральної Європи, коли земля була дешевшою, обмежували доступ іноземців, коли подорожчала – вже потрохи обмеження знімають. Тому в цій частині був компроміс з громадською думкою", – каже він.

При цьому, він визнав, що у "Слузі народу" є противники відкриття ринку землі.

А ще – розповів, скільки коштуватиме гектар землі після відкриття ринку.

Нагадаємо, Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проєкт закону № 2178-10 щодо скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

Також Рада підтримала продаж землі через Інтернет в першому читанні.

17 грудня під Верховною Радою сталися сутички під час мітингу проти ухвалення закону про ринок землі.

Зеленський відреагував на сутички під Радою.

Дивіться також новий фільм ЕкоРубрики – про проблеми українських ґрунтів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: