fbpx
Сьогодні
21:32 01 Лют 2020

У "Слузі народу" розповіли, скільки коштуватиме гектар землі після відкриття ринку

Голова аграрного комітету Микола Сольський, народний депутат партії "Слуга народу" розповів, скільки коштуватиме гектар землі після відкриття ринку.

Про це він повідомив, відповідаючи на питання журналіста Главком.

"Правка в законопроєкті стосується того, що мінімальна ціна не може бути меншою, ніж нормативно-грошова оцінка. На ціну будуть впливати деякі фактори, які від нас з вами не залежать. Наприклад, в одній країні, яка є одним з найбільших постачальників пшениці, ціна на землю корелюється з динамікою ціни пшениці. У нас так званий сірий ринок орієнтований на ціну нормативно-грошової оцінки, яка зараз складає біля 30 тис. грн. Ціна оренди та нормативно-грошова оцінка у нас зростають щорічно. Відкриття ринку спричинить деяке збільшення ціни. Без ринку землі динаміка росту ціни була б десь 5–10 % на рік, з ринком – ще плюс 10%. За білий товар завжди хочуть платити більше, ніж за сірий. Тож динаміка буде однозначно рости, якщо не буде ніяких загострень в країні, бо зараз якісна українська земля недооцінена у порівнянні з іншими країнами. Думаю, на самому старті ціна буде десь $1500–1700 за гектар, а далі її відрегулює ринок", – розповів нардеп.

Він зазначив, що продавати землю готові лише 7% власників.

"Якщо спробувати спрогнозувати, скільки людей будуть готові продавати землю, то це не так багато. В сусідніх країнах, які теж проходили розпаювання, продають десь 3% первинних власників на рік. У нас, за опитуваннями, близько 7% готові продати. В селі земля асоціюється з надією, яку будуть продавати в останню чергу. Селяни не будуть поспішати. Фермери ж, які зараз обробляють землю, цілком витягнуть її купівлю. Підприємству, яке обробляє тисячу га, потрібно 30–50 га купити в рік. Це по ціні – половина хорошого трактора. Тобто я не бачу критичних загроз", – пояснює голова аграрного комітету.

Також він визнав, що у "Слузі народу" є противники відкриття ринку землі.

Нагадаємо, Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проєкт закону № 2178-10 щодо скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

Також Рада підтримала продаж землі через Інтернет в першому читанні.

17 грудня під Верховною Радою сталися сутички під час мітингу проти ухвалення закону про ринок землі.

Зеленський відреагував на сутички під Радою.

Дивіться також новий фільм ЕкоРубрики – про проблеми українських ґрунтів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: