fbpx
Сьогодні
11:58 13 Лип 2019

Справа Марківа: в Італії можуть відкрити справу проти українського депутата

Богдан Матківський

Суд італійського міста Павія вирішив направити запит на відкриття кримінального провадження щодо колишнього товариша по службі військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа – народного депутата України Богдана Матківського.

Про це повідомив голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький на своїй сторінці у Facebook.

"Суд вирішив також направити запит на відкриття кримінального провадження проти народного депутата України Богдана Матківського" – написав він.

Матківський служив у Батальйоні імені генерала Кульчицького разом з Марківим в 2014 році.

Сам Матківський був присутній на засіданні суду, який оголосив вирок Марківу в п'ятницю, 12 липня. Він прокоментував у Facebook: "Боротьба буде продовжена! Україна своїх не кидає!".

Нагадаємо, 12 липня суд італійського міста Павія визнав винним нацгвардійця Віталія Марківа і засудив його до 24 років ув'язнення. Вирок виявився на 7 років довшим, ніж просила прокуратура (17 років).

Аваков обіцяє, що рішення італійського суду про ув'язнення на 24 роки Марківа оскаржать.

Зеленський доручив МЗС та ГПУ терміново зайнятися питанням повернення до України Марківа.

Довідка. Віталій Марків народився в Тернопільській області, в підлітковому віці разом з матір'ю і сестрою переїхав до Італії, де навчався у технічному коледжі й отримав громадянство Італії.

Віталій повернувся в Україну грудні 2013 року під час Євромайдану. З початку АТО на Донбасі став добровольцем у батальйоні ім. Кульчицького. Брав участь у боях біля Слов'янська.

У 2017 році він виїхав до Італії, щоб відвідати матір. В аеропорту Болоньї Марківа заарештували за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі, який загинув унаслідок мінометного обстрілу поблизу Слов'янська в травні 2014 року.

Сторона звинувачення стверджує, що Марків був командиром підрозділу, знав, що йдеться про журналістів, і цілився саме в них.

Сам Марків звинувачення відкидає. Його адвокат стверджує, що в період обстрілу його підзахисний був солдатом, а не командиром в Нацгвардії і віддавати накази не міг. Юрист надав суду документи з України, які свідчать, що в батальйоні Марківа не було мінометів і він розташовувався в місці, звідки не було видно підніжжя гори Карачун, де загинув італійський журналіст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: