fbpx
Сьогодні
23:16 12 Лип 2019

Зеленський доручив МЗС та ГПУ терміново зайнятися питанням повернення до України Марківа

Фото ОПУ

Президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ і Генеральній прокуратурі України терміново зайнятися питанням повернення на батьківщину нацгвардійця Віталія Марківа, якого засудили в Італії.

Про це повідомляє прес-служба президента.

"Прошу забути про політичні розбіжності між новою владою та незміненими керівниками цих відомств і докласти максимум зусиль для видачі Україні колишнього бійця батальйону Нацгвардії імені Кульчицького Віталія Марківа. До того часу доручаю українським дипломатам в Італії постійно бути на зв'язку з нашим ветераном", – заявив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, 12 липня суд італійського міста Павія визнав винним нацгвардійця Віталія Марківа і засудив його до 24 років ув'язнення. Вирок виявився на 7 років довшим, ніж просила прокуратура (17 років).

Аваков обіцяє, що рішення італійського суду про ув'язнення на 24 роки Марківа оскаржать.

Довідка. Віталій Марків народився в Тернопільській області, в підлітковому віці разом з матір'ю і сестрою переїхав до Італії, де навчався у технічному коледжі й отримав громадянство Італії.

Віталій повернувся в Україну грудні 2013 року під час Євромайдану. З початку АТО на Донбасі став добровольцем у батальйоні ім. Кульчицького. Брав участь у боях біля Слов'янська.

У 2017 році він виїхав до Італії, щоб відвідати матір. В аеропорту Болоньї Марківа заарештували за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі, який загинув унаслідок мінометного обстрілу поблизу Слов'янська в травні 2014 року.

Сторона звинувачення стверджує, що Марків був командиром підрозділу, знав, що йдеться про журналістів, і цілився саме в них.

Сам Марків звинувачення відкидає. Його адвокат стверджує, що в період обстрілу його підзахисний був солдатом, а не командиром в Нацгвардії і віддавати накази не міг. Юрист надав суду документи з України, які свідчать, що в батальйоні Марківа не було мінометів і він розташовувався в місці, звідки не було видно підніжжя гори Карачун, де загинув італійський журналіст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: