fbpx
Сьогодні
18:51 12 Бер 2019

Втручання Росії в українські вибори недооцінюється, - Айвазовська

Втручання Росії в українські вибори нині недооцінюється. Воно вже має місце.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла координатор Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

"Жоден глава цивілізованої держави не може дозволяти собі публічно підтримувати або не підтримувати якогось кандидата. За останні місяці і сам Путін, і його прес-секретар, і керівники зовнішніх відомств РФ неодноразово робили заяви про те, хто хороший кандидат, хто нехороший, з ким вони хочуть працювати, з ким не хочуть і т. д. І якби йшлося про вибори у Франції, Німеччині чи США, то суспільство та медіа вже відреагували б на це як на втручання у вибори. Буквально днями прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що вибори в Україні можуть не бути визнані через те, що українці на території РФ не зможуть проголосувати", – зазначила вона.

Крім того, частина аудиторії продовжує дивитися російські телеканали, де вибори в Україні є однією з топових тем. Вони висвітлюються виключно з негативного боку, як і їхні учасники, крім деяких, яким даються більш лояльні оцінки. І на частину виборців це впливає.

Далі – це компромат. РФ накопичує інформацію на учасників виборчого процесу і може її використовувати. Я також не виключаю непрямого фінансування певних політичних сил і груп. Очевидно, воно відбувається, бо протидії попереднім таких фактам ми не побачили: ні гучних процесів, ні кримінальних справ. Втім, якщо у нас немає на руках доказів, це не означає, що цього не відбувається. Коли була зламана пошта Владислава Суркова (радник президента РФ з питань України, – ред.), в ній були директиви щодо фінансування деяких українських партій на місцевих виборах 2015 року. Але про результативні розслідування з приводу виділених бюджетів, регіонів, які там згадувалися, нам невідомо.

І, звичайно, як відзначає Айвазовська, є перспектива хакерських атак. Масштаби оцінити складно, але у нас вже був прецедент з вірусами, якими була заражена частина банківської системи, метро, ЗМІ і т. д. Нещодавно була заява про спробу хакерських атак на сайт ЦВК, хоча сайт сам по собі не має такої цінності, щоб через нього можна було б зірвати виборчий процес в Україні. Ось підірвати до нього довіру або призупинити оперативне інформування – так.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: