fbpx
Сегодня
Колонка 15:30 14 Июл 2023

Школьные каникулы: топ-7 правил, как с пользой провести время с ребенком

Останні два роки літній відпочинок – це справжній виклик для батьків. Війна, стрес, фінансові обмеження тільки ускладнюють задачу. Як організувати відпочинок так, щоб справді відпочити? І вам, батьки, також! 

Провести канікули так, щоб і корисно, і відпочити, і побути разом? І все це під час повномасштабної війни. Звучить нереально, але таке можливо.

–  Щоб дитина відчула свою важливість, залучайте її до співпраці і прийняття рішень. Спрямовуйте, пропонуйте, домовляйтеся. Не тисніть, але тримайте позицію «дорослого», – радить психологиня Ірина Басіста. – Найбільший страх батьків сьогодні: «вони все літо проведуть у гаджетах». Тому раджу з самого початку, «на березі», домовитися про ці обмеження.

А тепер кілька правил та ідей від психологині, які допоможуть вам провести корисні канікули з дітьми:

  • Правило №1

Складіть окремо батьківський і дитячий списки, де напишіть, як хочете провести літо, куди поїхати, сходити, що відвідати. А потім при обговоренні об'єднайте їх в один.

  • Правило №2

Обов'язково дайте дитині тиждень-два відпочити ВІД УСЬОГО. При мінімальних правилах і обмеженнях. У них справді був важкий рік, і зараз є можливість перепочити, дайте нею скористатися.

  • Правило№3

За можливості, вивезіть дітей у безпечні місця: за кордон до подруг чи до бабусі в село, куди не долітають ракети. Хоча б на кілька днів. Переключення і зміна місцевості завжди добре впливають на розвиток дитини. А у випадку війни – ще й на її психіку.

  • Правило №4

Домовтеся про обов'язки, які дитина бере на себе: наприклад, прибирання чи підтягування навчання. 

  • Правило №5

Організовуйте сімейне дозвілля: шашлики у дворі, походи в дозволені паркові зони, велосипедні поїздки. Це підтримає емоційний зв'язок та дасть розвантаження і вам, і дитині.

  • Правило №5

Заплануйте разом (чи дитина самостійно) книги для читання та фільми для перегляду.

  • Правило №7

Підтримуйте та заохочуйте спілкування дитини з друзями вдома та поза ним за допомогою тематичних вечерь, настільних ігор.

552

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: