fbpx
Сегодня
Колонка 18:54 29 Авг 2023

Книги, на которые следует обратить внимание на KyivBookFest

До KyivBookFest лишається все менше часу, отож слід поговорити про, книжки, які займуть особливі місця на стендах видавництв. Команда KyivBookFest підготувала для вас рекомендації книжок-новинок про політику, психологію, мистецтво та суспільство. 

  • Себастьян Юнґер "Плем'я. Про повернення з війни і належність до спільноти", "Наш Формат", 2023

Книжки, на які варто звернути увагу на KyivBookFest

Людина — істота соціальна, для неї важливе прийняття і підтримка спільноти, це закладено тисячами років існування людського виду — поодинці не виживеш. Письменник та журналіст Себастьян Юнґер досліджує, чому американським ветеранам воєн так важко вливатися у мирне життя, чому вони більше не почуваються своїми у суспільстві. Автор розмірковує над тим, що проблематична реабілітація бійців вказує насамперед на те, що спільнота не готова піклуватися і підтримувати, об'єднуватися і давати військовим відчуття приналежності. Як же це змінити? У Себастьяна Юнґера є кілька ідей.

  • Сергій Руденко "Бій за Київ", "Фабула", 2023

Книжки, на які варто звернути увагу на KyivBookFest

Оборона столиці — яскравий та переломний момент початку великої війни. Руйнування плану російських загарбників "Київ за три дні" підірвало бойовий дух окупантів і показало закордонним союзникам, що Україна готова боротися. Героїчний спротив став запорукою підтримки навіть тих народів, які майже не знали про Україну. Збірник есеїв Сергія Руденка складає цілісне журналістське дослідження, яке виліплює панораму початку повномасштабного вторгнення. Воно не тільки про сміливе місто на Дніпрових кручах, а й про його людей, про захисників, яких закрутила у своєму вирі війна, людей, які стали героями. Книжка містить ілюстрації Нікіти Тітова.

  • Ґері Шов, Патрік Поттер "Banksy: Ви становите загрозу прийнятного рівня (Якби було не так, ви б уже про це знали)", ArtHuss, 2023

Книжки, на які варто звернути увагу на KyivBookFest

Невловний Бенксі, який вперто ховає обличчя, але розміщує свої твори там, де їх можуть бачити всі. Художник-легенда (чи легенди — достеменно невідомо), з яким ніколи не знаєш, чи точно це його твір, що саме він хотів сказати і як у цей цифровий час йому вдається залишатися невидимим. Те, про що йдеться у цій книжці, дуже вірогідне, та ми не можемо знати напевне. Картини і коментарі, коментарі і картини — мабуть, до цього митця ближче не підійти. До українського видання також входить текст інтерв'ю з Бенксі про його мандрівку до України та роботи, які він створив у Бородянці, Ірпені та Горенці.

  • Олег Криштопа, Іван Дерейко "Історія для дорослих", "КСД", 2023

Книжки, на які варто звернути увагу на KyivBookFest

Для того, щоб вловити історичну тяглість, треба мати певний життєвий досвід, тому що умови та зв'язки ще треба вміти розгледіти. Настав момент, щоб повернутися до недовченого у школі й дізнатися про те, що не напишуть у підручниках (так, дітям не все треба знати…). Є тут і про пристрасті й слабкості українських лідерів, які заважали державотворенню, і про століття присвоювання української культури різними конфігураціями росіян (і кінця-краю цьому немає), і дещо несподіване про батьків нації Шевченка і Бандеру, і, звісно, розвінчування міфів довкола Другої світової та розчищення пропагандистських нашарувань героїчного "дєдиваєвалі". Дорослий погляд на історію? Історія для дорослих? Одне знаємо напевно: історію треба знати.

  • Вільямсон Мюррей, Еллан Р. Міллет "Війна, яку необхідно було виграти. Друга світова: стратегії, битви, рішення", "Дух і Літера", 2023

Книжки, на які варто звернути увагу на KyivBookFest

Друга світова лишила глибокі шрами, вона назавжди змінила світ. Після неї повірили, що велика війна у Європі більше неможлива. Помилкове твердження вже перевірене на практиці, тільки книжка не про це. Вона про театр воєнних дій, про битви на землі, у морі й у повітрі, вона про тактику і стратегію і на європейському фронті, і на тихоокеанському. Автори малюють детальні портрети головнокомандувачів і показують, які наслідки мали ті чи ті маневри та зіткнення. Це американський погляд на найбільш трансформаційні події ХХ століття, вплив яких ми досі не можемо оцінити.

Нагадаємо, що KyivBookFest відбудеться 8-10 вересня у ТЦ "Gorodok Gallery" (Pochayna Event Hall). Всі деталі за посиланням.

1890

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: