fbpx
Сегодня
Колонка 17:42 21 Мар 2024

Почему миска не должна быть всегда полной: как правильно кормить собаку

Часто владельцы собак считают, что их любимцам нужно больше корма, чем это на самом деле. Но перекормка животного может повлечь за собой появление лишнего веса и проблем со здоровьем. Как правильно определиться с суточной нормой корма для своей собаки? (укр.)

Оптимальну вагу собаки можна підтримувати, якщо собака споживатиме щодня стільки ж калорій, скільки витрачає. Отже, в процесі підбору оптимальної порції для вашого компаньйона треба насамперед відповісти на кілька питань:

  • Якого розміру ваш собака? 

При виборі раціону для початку орієнтуйтеся на рекомендації щодо порцій для конкретної породи або порід аналогічних розмірів. Зазвичай, добова порція розраховується, виходячи із ваги собаки у дорослому віці. Тож якщо ваш пес вже дорослий – за основу ви можете брати його вагу. А якщо у вас цуценя – вам потрібно орієнтуватись на вагу його батьків, стандартну вагу породи вашої тварини або порід аналогічних розмірів.Проте зважайте, що така рекомендація є стартовою та приблизною. Поради щодо раціону для конкретного собаки можуть суттєво відрізнятися залежно від його віку, активності, стану здоров'я тощо.

Чому миска не має бути завжди повною: експерт розповів, як правильно годувати собаку

  • Наскільки активний ваш собака? 

Часто власникам здається, що їхній улюбленець дуже активний і тому потребує додаткового годування – аби не був голодний. Проте якщо собака не задіяний в активних спеціалізованих тренінгах або заходах, то, скоріш за все, йому буде достатньо стандартної порції. 

Прогулянки надворі до 3 годин на день без активного навантаження не вважаються високим рівнем активності для собаки. Якщо ж собака проводить більшу частину дня в приміщенні, то стандартну порцію варто буде зменшити на 10-20 %, або використовувати порцію для собак з низькою активністю, яку деякі виробники зазначають на упаковці. А от собаки, які 1-3 години на день задіяні в інтенсивних тренуваннях – потребують додаткової енергії. Для того, щоб найбільш точно забезпечувати потреби собаки в енергії, потрібно систематично проводити оцінку кондиції тіла тварини. І вже відповідно до кондиції коригувати добову порцію корму. У цьому вам може допомогти ветеринарний лікар.

Чому миска не має бути завжди повною: експерт розповів, як правильно годувати собаку

  • Чи є у мого собаки особливі стани, які можуть потребувати спеціального режиму та харчування? 

Вагітні собаки та собаки під час хвороби можуть потребувати особливого раціону, щоби підтримати здоров'я. Маленьким цуценятам та молодим собакам потрібна більша кількість поживних речовин (оскільки вони ще ростуть), а відповідно  й більш калорійний раціон через їхню вищу рухливість та швидкий метаболізм. 

Щоб отримати рекомендацію саме для вашого собаки, зверніться до ветеринарного лікаря – особливо у випадках, якщо ви не впевнені в точності своїх прорахунків або не можете визначити кондицію тіла вашої тварини чи рівень її активності.

Отже, ви вже визначилися із належною порцією. Як дотримуватися її та не перегодовувати тварину?

  1. Зважуйте корм перед кожним годуванням – принаймні, в перший час. Це допоможе вам точніше оцінювати об'єм та не перегодовувати собаку.
  2. Контролюйте кількість ласощів, аби уникнути переїдання. Якщо ви годуєте собаку смаколиками, віднімайте їх від об'єму корму на день. Стежте, аби смаколики не складали понад 10 % щоденного раціону. 
  3. Не годуйте собаку їжею зі столу. Через підгодовування собака з'їдатиме більш ніж необхідно, адже перевести шматочок їжі в еквівалентний об'єм корму та витримати норму вкрай складно. До того ж їжа зі столу наражає собаку на ризик захворювань травної системи – зокрема, панкреатиту, гастриту та інших,  а також може призвести до ожиріння.

Аби ваш собака почувався бадьоро та був здоровим, звертайте увагу на його раціон та активність з перших місяців. Важливо підібрати відповідний раціон, враховуючи розмір, вік та рівень активності, не перегодовувати собаку та підтримувати належний рівень навантажень. Всі ці кроки в комплексі допоможуть вашому улюбленцю краще себе почувати протягом життя.

448

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: