fbpx
Сьогодні
Колонка 14:10 09 Тра 2022

Як звичайна робота стала особливою місією: цифровий фронт на прикладі одного проєкту

Теперішня жахлива війна стала для України  випробовуванням на стійкість армії, державного управління, соціальної сфери, економіки. Фактично усього. Російська агресія наочно довела: аби вистояти, критично важливо мати міцну основу.

Це стосується й  цифровізації.  На щастя, її зміцнили останні роки бурхливого розвитку й глибинних реформ.  Справді стратегічним, ухваленим п'ять років тому рішенням виглядає  нині «взяти на озброєння»  систему безпечного обміну даними «Трембіта», яку ще називають основою цифрової трансформації України.  З початком війни систему  «евакуювали» у безпечне місце.

Тож «Трембіта»  продовжує працювати, у тому числі відгукуючись на нові обставини і потреби держави та суспільства.

Як і до війни, через неї щодня проходять мільйони обмінів між державними електронними реєстрами та інформаційними системами. Навіть протягом першого, найбільше стресового місяця російської агресії зростала кількість підключених до  системи органів державної влади та місцевого самоврядування.

Працюють «довоєнні»  сервіси. Виникають нові надбудови над цією основою – наприклад, послуга з реєстрації через «Дію» внутрішньо переміщених осіб для отримання ними відповідних  виплат.

Як і раніше, наш фінансований Євросоюзом  проект  EU4DigitalUA продовжує супроводжувати «Трембіту», співпрацюючи з Міністерством цифрової трансформації та іншими українським органами влади.

Звичайно, сьогодення далеке від ідеалістичної картинки.

Академія електронного управління працює в Україні з десяток років. Зараз нам боляче спостерігати за руйнуванням агресорами  здобутків, на які було спрямовано зусилля проєктів міжнародної технічної допомоги, величезні кошти.  Наприклад, у рамках реалізованого протягом 2016-2021 років проєкту EGOV4Ukraine  ми працювали не лише над створенням «Трембіти», а й над покращенням роботи сотень ЦНАПів по всій Україні. Нині  дуже сумно зустрічати знайомі назви населених пунктів, що перебувають чи були під окупацією, або суттєво зруйновані внаслідок бойових дій. Ми  роками допомагали мешканцям  тих містечок швидше та простіше отримувати адміністративні послуги.

З іншого боку дуже тішить, що EU4DigitalUA  залишається активним та  затребуваним і тепер. Адже багато спрямованих на мирний розвиток України міжнародних довоєнних проєктів  було згорнуто або призупинено – і це зрозуміло, зараз пріоритетом держави є оборона. EU4DigitalUA  встояв   і навіть наростив обсяги  роботи.

Що  дуже важливо і додає оптимізму – оперативно відгукуючись на потреби воєнного часу,  ми продовжуємо працювати над майбутнім. У тому числі готуючи базу для налагодження нових обмінів між реєстрами і, відповідно, нових електронних послуг для людей та  бізнесу. Наприклад, працюємо над послугою  єПідприємець.  Україна зараз у війні, але критично важливо  забезпечувати повноцінне  життя там, де це можливо. І бути максимально готовими до великого стрибка вперед після перемоги.

Тож якщо раніше  робота над  «мирною» цифровою трансформацією була для нас чимось самим собою та буденним, то тепер вона несе в собі особливу місію. Захищаючись,  дуже важливо творити нове і забезпечувати майбутнє.

На початку я згадала «Трембіту» – тож кілька слів про те, як ми реалізуємо теперішню особливу місію  в напрямку інтероперабельності та цифрової інфраструктури, що є одним із компонентів проєкту.

EU4DigitalUA допомагає зараз вдосконалити роботу системи е-Health: оптимізувати налаштування інфраструктури, покращити роботу серверного обладнання та програмного забезпечення. Таким чином робота системи стане надійнішою та стійкішою, а медичні послуги якіснішими.

Співпрацюємо з МВС, Державною податковою службою та Державною судовою адміністрацією для підготовки їхніх реєстрів до нових електронних обмінів і, відповідно, створення нових електронних послуг. Зокрема, підготовка згаданої вище послуги єПідприємець стосується співпраці з ДПС.

Електронні реєстри – це інформаційна інфраструктура цифрової держави, і якість їхніх даних визначає якість надання електронних публічних послуг. Тож в рамках проєкту розроблено методику оцінювання якості даних, і наразі за нею проводиться ревізія п'яти ключових реєстрів:  фізичних осіб  платників податків; демографічного;  юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; актів цивільного стану; прав власності на нерухоме майно.

І ще така цікава річ – зараз набагато швидшими темпами, ніж до війни, почала просуватися робота над впровадженням європейських підходів до електронної ідентифікації.  Це стало надактульним завданням для України та Європейського Союзу після того, як через російську агресію понад 5,5 млн. українців змушені були виїхати зі своєї країни. Наразі в рамках проєкту ми розробляємо та впроваджуємо європейські стандарти електронного підпису, заплановано подальшу розбудову інфраструктури електронної ідентифікації на основі єдиної європейської технологічної платформи. Сподіваємося, у найближчому майбутньому українці зможуть повноцінно використувати можливості єдиного цифрового ринку ЄС. Також це дозволить їм безбар'єрно користуватися європейськими публічними послугами –  водночас значно заощадить адміністративні витрати країн ЄС.

Зрештою, експерти EU4DigitalUA взяли активну участь у підготовці  «цифрової» частини  опитувальника Єврокомісії, пов'язаного із розглядом заявки України на вступ до Євросоюзу.

Звісно, ми працюємо і на пов'язані з війною потреби. У березні залучалися до  резервного копіювання та відновлення елементів інфраструктури цифрового уряду, забезпечення працездатності основних державних реєстрів. Завдяки додатковому фінансуванню Євросоюзу було посилено напрям із кібербезпеки та кіберзахисту –  проєкт оперативно відгукується на термінові запити та потреби українських органів влади.

Насамкінець ще одне спостереження. Ті мільйони людей з України, які вимушено виїхали за кордон, мають там справу з різними адміністративними процедурами, відповідно й послугами. Звісно, порівнюють це з українськими реаліями.  Інколи можна зустріти відгуки, з яких випливає – ситуація в Україні з діджиталізацією не гірша, а часто й краща, ніж в деяких інших державах. Отже, ми на правильному шляху.

Марі Педак,

Академія електронного управління (Естонія)

Керівниця проєкту EU4DigitalUA

777

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: