fbpx
Сьогодні
Колонка 16:02 18 Лип 2023

Як український бізнес за рік врятував 22 гектари лісу за допомогою електронних документів?

Пандемія, повномасштабне вторгнення рф, перехід на дистанційний формат роботи — далеко не весь перелік викликів, які підвищили популярність цифрової трансформації. Сьогодні електронний документообіг (ЕДО) вписується в сучасні тренди, такі як перехід на електромобілі та зменшення використання пластику. Це дозволяє компаніям не тільки зекономити на витратах, пов'язаних з друком, папером та принтерами, а й піклуватися про збереження довкілля. Чи справді цифрові документи допомагають заощаджувати природні ресурси?

У порівнянні зі старою Європою, де паперові документи ще мають велике значення, Україна виступає як лідер у впровадженні ЕДО. За останній рік кількість підписаних електронних документів зросла втричі. Компанії прагнуть працювати ефективніше та забезпечувати збереження довкілля і сталий розвиток. І все частіше, додають ЕДО в елемент корпоративної соціальної відповідальності (КСВ). Ми проаналізували яку користь екології принесла відмова бізнесу від паперу тільки за останній рік.

Збереження лісів та води 

Одна з головних проблем у світі, яку може вирішити ЕДО – це збереження лісів. І не лише насаджень Амазонки, а й наших Карпатських гір. За даними World Wildlife Fund (WWF), для виробництва 1 тонни паперу потрібно використати від 12 до 24 дерев  та від 50 до 100 тисяч літрів води. 

За даними Вчасно, лише за один рік, українські компанії зберегли 1332,2 тонни паперу підписуючи документи онлайн. А це більше 44 тисяч дерев, які займають 44,4 га лісу.  Порахували також, що за час існування нашого сервісу, з 2016 року, бізнес зекономив 5731,2 тонни паперу (відповідно 191 039 дерев, які можуть рости на площі у 191 гектар). Уявіть, якщо помножити цю цифру на роки чи десятиліття?

Вплив на якість повітря

Виробництво паперу зазвичай супроводжується викидом шкідливих речовин в атмосферу, таких як сірководень, вуглекислий газ, оксиди азоту та інші хімічні забруднювачі. То ж відмова від паперових документів — ще один крок до зменшення забруднення повітря. Ми порахували, що тільки за 2022 рік, українські компанії зберегли 22,2 кубічних метрів повітря, підписавши 99, 43234 документів онлайн. А за 6 років – це вже 99,5 кубічних метрів повітря!

Економія ресурсів

Разом з цим, на виготовлення 1 тонни паперу витрачається близько 5000 кіловат-годин електроенергії, стверджує UN Environment Programme. Для порівняння, цього б вистачило на повну зарядку 25 електромобілів. Це чималий ресурс в масштабах навіть однієї України.

Все це свідчить про те, що підписувати електронні документи не тільки швидше, а й екологічніше. І майже 45 тисяч врятованих дерев за рік — гарне цьому підтвердження. 

Роззирніться навколо себе: чи багато у вас паперів на робочому столі? Кожен раз коли ви берете ручку, щоб підписати документ, запитайте себе: а чому цей документ не електронний? Скоріш за все він був створений на комп'ютері, тоді чому ви його підписуєте на папері? Така проста звичка зменшить кількість паперових документів у вашому житті!

828

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: