fbpx
Сьогодні
How to 16:18 03 Сер 2018

Як захистити житло від крадіжок

5 порад і коментар експерта

Літня пора – час жаданих відпусток та відпочинку. Навіть якщо ви на роботі – сусіди часто покидають місто, і рух у коридорах чи біля вашої домівки стихає. Тому для грабіжників літо є найбільш робочим сезоном. Тривала відсутність господарів спокушає домушників до дії, а «бувалому» грабіжнику досить 2 хвили, щоб відкрити двері. Так, за даними поліції, влітку крадіжки осель зростають на 15%.

Щоб допомогти нашим читачам убезпечити свої оселі від можливої небезпеки, ми запитали керівника охоронної фірми "Крікс-Безпека" Олександра Пацалюка, як захистити своє житло від домушників.

1. Мовчання – золото

Найкращий спосіб вберегти своє майно – вміння тримати язик за зубами.

Перш ніж проникнути до оселі, злодії збирають інформацію, аби переконатися, що у квартирі нікого немає. Тож не варто хвалитися перед незнайомцями дорогими покупками, високою зарплатою, розповідати про плани або про прийдешні поїздки.

Тим паче не варто афішувати в соцмережах плани на тривалу поїздку. Пости на кшталт «Друзі, не зможу постійно бути на зв'язку протягом місяця, бо їду відпочивати до Туреччини» – це своєрідне запрошення домушнику завітати у вашу оселю. А поділитися враженнями з друзями можна і після відпустки.

2. Слідкуйте за дверима і перевіряйте, чи не "поклали на вас око"

"Звертайте увагу на те, що біля вхідних дверей можуть бути мітки, якісь ієрогліфи – таким чином злодії показують один одному, хто тут живе, або що квартира вже під наглядом. Вони можуть бути вище або нижче дзвінка у двері – так грабіжники передають, що, наприклад, люди до обіду є в квартирі, після – немає, або, навпаки. Ці знаки треба прибирати, замальовувати. Також на поштових скриньках можуть бути наклейки, різнокольорові цінники – значить, за цією квартирою спостерігають. Злодії тиждень можуть стежити, і ви навіть цього не зрозумієте. Також мітки можуть бути під килимком біля дверей, наприклад, залишені чіпси. І коли людина наступає, вона не відчуває хрускіт, а грабіжники зрозуміють, що в квартиру хтось приходить. Або можуть наклеїти на двері довгу волосинку, і потім дивляться, чи приходив господар, чи волосинка вже два дні на місці», – розповідає начальник «Крікс-Безпеки» Олександр Пацалюк.

Якщо ви загубили ключ, то ЗАВЖДИ міняйте замок або циліндровий механізм.

Для більшої безпеки радять обладнати двома замками різного конструкційного рішення. Хоча професійні зловмисники можуть впоратись з будь-якими механізмами, але складні замки, тим паче декілька, змусять злочинців витратити на їх зламування додатковий час.

3. Подбайте про захист всього будинку

"Випадки грабежів у будинках з охороною трапляються незрівнянно рідше, ніж у домах без неї", – однозначно заявляє Олександр Пацалюк. Живі охоронці, а за бажанням– і відеоспостереження, зроблять ваш дім та територію значно безпечнішими.

"Камери встановлюють на подвір'ях зазвичай на рівні третього поверху. Необхідний мінімум поставити дві – на вхід і вихід з під'їздів. Запис йде на монітор, за яким охоронці позмінно спостерігають. Можливий варіант виведення запису онлайн, і тоді кожен мешканець будинку може подивитися, що відбувається, відмотати, якщо щось трапилося. Приховані камери у нас заборонені, має бути обов'язково оголошення, що ведеться відеоспостереження».

За його словами, камеру можна повісити і біля квартири – це може налякати грабіжників. Також популярність набирають домофони з відеозв'язком, або такі, що мають датчик руху і автоматично включаються, коли хтось приходить до дверей або стоїть біля них.

Олександр Пацалюк зауважує, що від злодіїв допомагають собаки, коли починають гавкати, якщо хтось підходить. Можна залишати світло ввімкненим на ніч, якщо знаєте, що сьогодні вас не буде вдома.

"Не залишайте відкритими вікна, коли в квартирі нікого немає. Мешканцям нижніх поверхів точно варто обладнати вікна металевими гратами чи захисною плівкою.

Також на вікнах можна поставити замочки – тоді, щоб відкрити вікно, потрібен буде ключик зсередини. Адже зазвичай злодії вставляють лінійку там, де вікно прилягає до рами, і воно видавлюється. А якщо є замочок, як на поштовій скриньці, то вікно є захищеним", – радить керівник "Крікс-Безпеки".

4. Сила комунікації

Необов'язково мати дружні стосунки з усіма жителями вашого будинку, але з сусідами варто познайомитись. В ідеалі бути завжди на зв'язку. Так ви зможете звернутися до них з проханням періодично спостерігати за вашим житлом. "Наші бабусі на лавочках – найкраща сигналізація", – посміхається Олександр Пацалюк.

Якщо є можливість, попросіть своїх родичів періодично відвідувати ваше житло, коли вас немає вдома.

5. Встановлення сигналізації

«В основному сигналізацію в обов'язковому порядку раджу встановлювати на 1-2 поверхах. За бажанням, можна і вище, тому що заходять і через вікна, і через двері. Як показує практика, у квартири з встановленою сигналізацією лізуть менше – адже відключити її потребує часу", – рекомендує експерт.

Також є варіант встановлення сигналізації, яка імітує гавкіт собаки. Він вбудовується у стіни квартири. Сигналізація спрацьовує на рухи людей у коридорі. При цьому лунає гавкіт собаки великої породи.

Існує ще одна «хитрість», якщо не має можливості витрачати гроші на сигналізацію. Можна встановити над дверима вашого житла спеціальну лампочку-маячок. Грабіжники, побачивши її, можуть подумати, що у квартирі встановлена сигналізація.

Матеріал створений за допомогою і підтримки охоронної фірми "Крікс-Безпека".

Крікс-безпека Олександр Пацалюк

10
9537

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: