fbpx
Сьогодні
Інструкція 09:40 24 Чер 2018

How to: Як почати сортувати сміття?

Коротка інструкція, як подарувати відходам друге життя

Відповідно до закону «Про відходи» з 1 січня 2018 року всі українці мають сортувати сміття. І це не просто «директивний» закон у рамках Угоди про асоціацію з ЄС, а життєва необхідність.

Тільки 5,8% українських відходів в минулому році корисно використовували. Новини з паралельної реальності – Норвегія та Швеція переробляють майже 100% свого сміття.

На жаль, на практиці закон про обов'язкове сортування сміття досі не реалізований. Багато в чому це пов'язано з відсутністю у країні інфраструктури для збирання, сортування, переробки і безпечного захоронення відходів. Однак не меншою є відсутність культури сортування сміття. Українці просто не розуміють, як це робити.

Саме тому – інструкція від «Рубрики», з чого почати і як правильно сортувати сміття.

сортування сміття

ЩО ТРЕБА ЗРОБИТИ ПЕРЕД ТИМ, ЯК СОРТУВАТИ?

  1. Дізнайтеся, які види вторсировини приймають у вашому місті, і де розташовані пункти прийому.
  2. Запитайте, в якому вигляді приймається та чи інша вторсировина.
  3. Виділіть місце для збору вторсировини. Бажано використовувати нежитлові приміщення: тамбур, сходову клітку, балкон.

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА СОРТУВАННЯ

  • Перш за все, зберігайте органічні відходи і вторсировину в різних контейнерах.
  • Збирайте та сортуйте лише чисту сировину. Для цього обов'язково промивайте тару від залишків їжі та жиру, видаляйте етикетку, кришку.
  • Ущільнюйте сміття, щоб воно займало менше місця. Сплющуйте тетрапак, металеві банки, скручуйте пляшки з пластика — так вони займуть менше місця;
  • Збирайте окремо пластикові кришки.

сортування сміття

ВТОРОСИРОВИНА ЗА КАТЕГОРІЯМИ

Перш ніж приступати до сортування варто підготувати контейнери, у які будете класти той чи інший вид сміття. Їх має бути хоча б 5: для папера, метала, скла, пластика та органікі. «Просунуті» користувачі розділяють пластик та поліетилен, макулатуру та Tetra Pak. Ще існує категорія «небезпечне сміття», яке ми розглянемо наприкінці інструкції.

ПАПІР

папір

  • Що входить до категорії: газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти, зошити, чистий та використаний папір для нотаток та малювання, конверти, книжки без твердої обкладинки, картонні ящики та коробки, паперові пакети та паперову тару.
  • Підготовка: скласти у плаский вигляд, сформувати окремим пакунком.
  • Не можна класти: чеки, серветки, використаний паперовий посуд, пачки від цигарок, пергамент, вологий чи забруднений папір і картон, фольгу та копіювальний папір, картонну тару для напоїв, плівку, фотографії, використані шпалери.

ВАЖЛИВО: Tetra Pak належить до категорії «пластик»!

МЕТАЛ

метал

  • Що входить до категорії: залізні кришки, алюмінієві та консервні бляшанки, будь-які металеві предмети.
  • Підготовка: очистити від залишків їжі (промити), максимально спресувати і скласти в окремий пакунок.
  • Не можна класти: вимащену у їжі або не до кінця спустошену тару.

СКЛО

скло

  • Що входить до категорії: пляшки та банки від напоїв, косметики та ліків, бите скло (його треба скласти окремо в прозору скляну банку з кришкою)
  • Підготовка: промити від залишків продукту водою, злити воду, покласти в окремий пакунок
  • Не можна класти: порцеляна, жаростійке та ударостійке скло, лампочки, віконне та листове скло.

ПЛАСТИК

Пластик

  • Що входить до категорії: упаковки продуктів харчування, косметики, техніки та побутової хімії тощо. Пластик має 7 основних видів, з яких переробляти можна 1,2,4,5,6
  • Підготовка: розібратися, з якого саме виду пластику виготовлена річ. Для цього необхідно знайти на ній маркування (трикутник з цифрою (від 1 до 7) всередині і літерами внизу. Зустрічаються випадки, коли є лише літери.

види пластика
Промивати упаковки від соків, молочної продукції, після чого скласти їх так, щоб вони стали пласкими.
Окремо збирати пластикові кришки.

  • Не можна класти: одноразові контейнери з магазинів і посуд; пінопластові підставки; обгортки цукерок; непрозорі ПЕТ-пляшки; пляшки з-під олії; пінопласт і пінополістирол (м'які пластикові контейнери і підкладки для упаковки продуктів); зубні щітки і трубочки для пиття; пакети з-під заморожених продуктів; пластикову упаковку з-під шоколаду, макаронів і круп; поліетиленові та целофанові пакети. Упаковки, де немає маркування (коду переробки) або стоїть № 3 чи 7. У такому випадку викидайте упаковку в загальне сміття.

ОРГАНІЧНІ ВІДХОДИ

Органічні відходи

  • Що входить до категорії: м'ясні та рибні відходи, овочі і фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи, кімнатні рослини, деревина, квіти.
  • Підготовка: збирати в окремий пакунок. Якщо ви живете в квартирі, то викидайте органіку в спеціальний бак чи бак із загальним сміття. Якщо ж у вас є присадибна ділянка, то цей вид відходів бажано компостувати
  • Не можна класти: олію, молоко, соуси та інші рідкі харчові продукти, будь-які рідини, великі кістки, плівку, метал, скло, попіл, недопалки, вкритий воском або плівкою папір, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються.

НЕБЕЗБЕЧНІ ВІДХОДИ

батарейка

  • Що входить до категорії: ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні лампи, невикористані ліки, фарби, залишки масел та масляні фільтри, рештки клею та розчинників; хімікати та пестициди, ABS (будь-яка стара побутова техніка, праски, навушники, телефони, ноутбуки)
  • Підготовка: зібрати у пакунок та віддати у пункт збору особливо небезпечних відходів
  • Не можна класти: пошкоджені чи розбиті ртутні термометри, які потрібно тримати окремо, у щільно закритій скляній банці з водою.

ЗАЛИШКОВІ ВІДХОДИ

сміттєзвалище

Усе, що залишилося від вашого сміття, після роздільного збору – це залишкові відходи, які відправляються на полігон.

Зазвичай це засоби гігієни, упаковки та продукти без маркування, наприклад, одноразові бритви та зубні щітки, обгортки від цукерок з фольгою, вологі серветки, скотч, чеки та зламані речі.

Знай більше про екологію: підписуйся на ЕкоРубрику в Facebook и Telegram

149
56067

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: