fbpx
Сьогодні
How to 18:13 29 Лип 2018

Вижити у місті. Як пішоходу вберегтись від ДТП

5 порад, що можуть врятувати життя

В Україні останніми тижнями кількість смертельних дорожньо-транспортних пригод досягла критичного рівня.

Трагедія у Києві з загибеллю 10-річної дівчинки, аварія на Старообухівській трасі, в результаті якої померла родина з трьох людей, жахливе ДТП на Житомирщині, в якій загинуло 10 людей… І це лише кілька прикладів. За даними українського омбудсмена Людмили Денісової, у 2017 році в Україні на дорогах загинуло майже 3,5 тисячі людей.

Найбільшу небезпеку життю людей ДТП несуть у межах міста, де число можливих учасників аварії збільшується у кілька разів, на відміну від трас за межами населених пунктів. Завжди страшно уявити, якими можуть бути наслідки, якщо аварія трапиться у людному місті. Так, восени 2017-го через ДТП за участю Lexus Олени Зайцевої у Харкові втратили життя шестеро людей.

Найбільш вразливою групою є люди на вулиці – пішоходи, велосипедисти, пасажири на зупинках громадського транспорту. Якщо водія може врятувати залізо автомобіля, то пішоходи є беззахисними. Факторів можливих ДТП може бути безліч: небезпечна поведінка учасників дорожнього руху, незадовільний стан транспортних засобів, недостатній державний нагляд та контроль за дотриманням вимог безпеки при перевезенні пасажирів та вантажів, раптове погіршення стану здоров'я водія… Ситуації бувають різними. Найголовніше – втрачене життя вже не повернеш.

Тож «Рубрика» підготувала поради для пішоходів по уникненню небезпечних ситуацій на дорогах міста.

1. Використовуйте інфраструктуру та оточуюче середовище

боларди
Дерева, стовпи, лавки – це все може вас врятувати. Все частіше в українських містах з'являються металеві огорожі чи боларди на зупинках та небезпечних відрізках дороги, що відгороджують пішоходів та пасажирів від проїжджої частини. Вони встановлюються не просто так, а для вашого захисту. Причому у тих місцях, де кількість ДТП підвищена.

Прикривайтеся ними від небезпек, а не йдіть біля дороги, затуляючи їх власними тілами.

2. Йдіть подалі від проїзної частини і обличчям або по праву сторону до потоку машин

ПДР

Не йдіть впритул до проїзної частини. Це проста порада, яку усі знають, але рідко дотримуються. Чим ближче ви до дороги, тим більша вірогідність бути «зачепленим» автівкою, що мчить поручь. Особливо якщо ви йдете з кимось, розмовляєте та активно жестикулюєте. Ви ж не хочете залишитися без руки?

Базове правило ПДР для пішоходів – рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку. У разі їх відсутності або неможливості рухатися по ньому – по краю проїжджої частини назустріч руху транспортних засобів.

Якщо ви йдете спиною до потоку машин – тримайтеся максимально подалі від дороги. Тоді у випадку "вилітання" машини на тротуар або, наприклад, її колеса – більше шансів залишитися неураженим. Якщо б ви йшли обличчям, побачили б і змогли увернутися.

Також привчайте дітей переходити дорогу у встановлених місцях. Поясніть небезпеку, яку несе автомобіль. І зрештою, демонструйте особистий приклад.

3. Гаджетам на дорозі не місце

Гаджетам на дорозі не місце
Сучасні технології – це завжди прекрасно (автор і сам не уявляє життя без них), але у свій час і в потрібному місці. Дорога – точно не з цієї категорії. Це те ж саме, що переходити прірву по тоненькому тросу із зачиненими очима.

Не використовуйте смартфони, планшети, айпади, навушники тощо, коли переходите дорогу. У разі небезпеки (наприклад, технічні проблеми, коли водій не може загальмувати) ви просто не почуєте попереджувального сигнали чи окрику людей, що може призвести до зіткнення та летального результату. 30-60 секунд без мобільного телефону людина може пережити. А ось зіткнення з машиною на повній швидкості – навряд.

4. Дотримуйтесь ПДР і здорового глузду

ПДР
Ви є частиною загального потоку руху у місті. Штампове твердження «пішохід завжди правий» не працює в наших умовах. Пішохід має свої правила поведінки на дорозі, які офіційно закріплені у Правилах дорожнього руху (ПДР). Є випадки, коли саме пішоходи стають причинами серйозних ДТП, де гинуть люди.

Не перебігайте дорогу у невстановлених місцях. Навіть якщо водій швидко загальмує, авто не зможе зупинитися вчасно. На швидкості водій взагалі може не побачити пішохода.

Переходьте дорогу тільки у встановлених для цього місцях, краще на регульованих пішохідних переходах. Додатково озирніться про всяк випадок. На жаль, поки що відсутній контроль водіїв, які не пропускають пішоходів. Тому краще зайвий раз перестрахуватися.

Коли переходите дорогу, дивіться на машини, що рухаються по кожній зі смуг. Це важливо, тому що по крайній лівій смузі водії завжди їдуть швидше, ніж по всім іншим.

Важливо: якщо одна з автівок зупинилася на пішохідному переході, щоб вас пропустити, водій іншої може вас не бачити, тому погляньте зайвий раз за авто, яке зупинилося, і переконайтеся, що усе спокійно і можна переходити.

Зверніть увагу, що кожен водій стикається з проблемою «сліпих» зон. Так, передні стійки в тій чи іншій мірі перекривають йому огляд. Особливо часто пішохід виявляється в «сліпій зоні» тоді, коли автомобіль повертає, тому що водій також повертає голову і натикається очима на передню стійку. Тому коли до пішохідного переходу наближається автомобіль, що повертає з перпендикулярної дороги, не переходьте дорогу поки не переконаєтеся, що водій дійсно помітив вас.

перехід дороги
Зрозуміло, що життя швидке та насичене, хочеться встигнути більше. Але на дорозі пішоходу краще практикувати принципи дзен, що пропагують безтурботний спокій. Куди б ви не поспішали, як би ви не запізнювалися – бігти на дорозі ніяк не можна. Інакше поспіх може стати дорогою на той світ.

Пішохідний перехід – це місце підвищеної небезпеки і не треба відразу, як загорілось зелене світло, бігти. Варто почекати декілька секунд, щоб всі водії зупинилися, впевнитись, що водії вас бачать.

Якщо ви бачите, що не встигнете перейти дорогу (зелений вже блимає) – не йдіть, дочекайтеся наступного дозволяючого сигналу світлофора. Частими є випадки, коли водії, зупинившись на червоний сигнал світлофора, стартують не на свій «зелений», а тоді, коли «червоний» загориться на пішохідному світлофорі. І те, що деякі пішоходи ще закінчують переходити (абсолютно дотримуючись ПДР) вулицю, їх зовсім не турбує. А це – ваше життя, і воно одне.

5. Сам себе не зробиш помітним на дорозі – ніхто не зробить


Там, де дороги добре освітлені у нічний та вечірній час, водій перебуває в своєрідному світловому вакуумі. І часто не бачить того, що відбувається за межами проїзної частини. Тому поява пішохода з темряви зазвичай стає несподіваною. Водій може просто не встигнути загальмувати.

Пішохід має спокійно підійти до краю проїжджої частини, на кілька секунд зупинитися, давши водіям побачити себе, і лише після цього переходити дорогу.

Життєво важливо користуватись вночі світловіддзеркалювачами. Особливо дітям та підліткам, які навчаються у другу зміну або ходять на гуртки. Це дозволить водію побачити пішохода раніше і встигнути загальмувати.

Враховуйте погодні умови. В залежності від погоди рівень ризику на дорогах може змінюватися. Видимість як у водія, так і у пішохода дуже погіршується в дощ чи снігопад, особливо вночі. Асфальт перетворюється у дзеркало, яке просто відбиває світло фар.

А взимку, в умовах ожеледиці, гальмівний шлях у автомобілів збільшується в 2-4 рази. Крім того, машину може занести, і вірогідність аварій значно збільшується.

Тому в негоду пішоходам потрібно бути вкрай уважними і не затуляти собі огляд парасольками, шарфами чи шапками під час перетину дороги.

негода

43
8723

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: