fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:05 03 Лют 2022

Без масок та віддаленої роботи: які країни скасовують коронавірусні обмеження?

У деяких країнах скасували носіння масок, поступово відкриваються громадські заклади, віддалена робота скасовується. Так і до відкритих кордонів справа дійде. «Рубрика» розповідає про те, як це все працює і чи безпечно знімати обмеження.

English version here

У чому проблема? 

Коли пандемія тільки-но починалася, всі жартували про мандрівника в часі, який потрапив у 2020-й і назвав рік «першим роком пандемії». Ми відмовлялися вірити, що вірус може так сильно змінити наші життя. Згодом людство почало пристосовуватися, і вже близько пів року ми говоримо про те, що з вірусом треба навчитися жити. Але невже майбутні покоління, чиє свідоме дитинство почалося у 2020-2022 роках, не дізнаються, що таке заходити у громадські місця без прикритого маскою обличчя та подорожувати без QR-коду?

Чи дійсно нам доведеться прийняти, що життя вже ніколи не буде колишнім? 

Яке рішення?

[/background_substrate_simple]

Без масок та віддаленої роботи: які країни скасовують коронавірусні обмеження?

ВООЗ нещодавно закликала країни послабити чи скасувати обмеження на міжнародні пересування. Спочатку країни не поспішали дотримуватися порад, але до кінця січня обмеження почали зніматися повсюдно. 

Влада Великобританії обіцяє зняти практично всі коронавірусні обмеження всередині країни через те, що пік «омікрону» вже пройдено. Зокрема, наступного тижня буде скасовано обов'язкове пред'явлення COVID-сертифікатів. Як повідомив прем'єр-міністр Борис Джонсон, маски стануть необов'язковими, будуть скасовані рекомендації щодо віддаленої роботи. Прем'єр-міністр заявив, що уряд Великобританії оголосить про послаблення обмежень на поїздки у зв'язку з COVID-19 «найближчими кількома днями». Термін дії частини обмежень, як-от самоізоляція для хворих на COVID-19, спливає наприкінці березня, і поки що уряд не планує їх продовжувати. Тобто у разі захворювання на коронавірус громадяни повинні будуть просто дотримуватися обережності та відповідальності — як у разі захворювання на інші респіраторні віруси. Минулого тижня карантин для інфікованих ковідом було скорочено з 7 до 5 днів, але більше жодних обіцяних послаблень не сталося. 

Послаблення карантинних заходів порадувало жителів Північної Ірландії, з тієї ж причини: пройдено пік захворюваності на «омікрон». Наприкінці січня там скасували правило дотримання соціальної дистанції. Водночас рекомендація зберегти віддалений режим роботи там, де це можливо, залишилася. Натомість скасували необхідність пред'являти вакцинні паспорти на вході в паби, ресторани та кінотеатри. Тепер вони потрібні лише для відвідування нічних клубів, які планується відкрити найближчим часом, та для входу на заходи за участю великої кількості людей. 

Без масок та віддаленої роботи: які країни скасовують коронавірусні обмеження?

Нідерланди з 18 грудня жили у жорстких ковідних обмеженнях: бари, ресторани, музеї, театри та спортзали було закрито. Супермаркети та аптеки працювали обмежену кількість годин. Попри це, уряд визнає, що всі ці заходи не привели до бажаного результату щодо стримування захворюваності — зараз у Нідерландах фіксується близько 60 тисяч хворих на добу. Прем'єр-міністр Марк Рютте заявив, що послаблення, що вводяться, — великий ризик, але влада готова ризикнути на тлі зниження смертності та скорочення кількості госпіталізацій. Викликано таке рішення ще й хвилею протестів: масові акції на вулицях великих міст закінчувалися зіткненнями з поліцією, а деякі кафе, салони краси та музеї у різних містах тиждень тому відкрилися на добу на знак протесту. За новими правилами, бари та ресторани зможуть відкритися та працювати до 10 години вечора. Однак вхід у них буде можливий суворо за умови пред'явлення негативного ковід-тесту або вакцинного паспорта. Нічні клуби залишаються закритими. Кількість глядачів на культурних та спортивних заходах не повинна перевищувати 1250 осіб. Наступного разу, якщо не виникне непередбачених ситуацій, ковід-обмеження у Нідерландах буде переглянуто 8 березня. Проте маски, як і раніше, доведеться носити. 

Без масок та віддаленої роботи: які країни скасовують коронавірусні обмеження?

Дуже просто все з ковідними обмеженнями у Мексиці. Там теж дещо скасували, хоч і раніше мексиканські обмеження були одні з найслабших у світі. Основна скасована вимога — носіння маски в громадських місцях. Є деякі обмеження щодо кількості відвідувачів у різних об'єктах показу. Для в'їзду в Мексику ніколи не потрібні були ні тести, ні щеплення, пасажирам потрібно було лише заповнити спеціальну форму Vuela Seguro. Але пізніше і вона була скасована. На сайті IATA вказано, що в'їзд до Мексики не потребує жодних доказів здоров'я авіапасажира.

А це точно спрацює?

[/background_substrate_simple]

Чи спрацював експеримент у Південній Кореї?

Першою поступово знімати обмеження почала Південна Корея. Там наприкінці минулого року проводили експеримент, суть якого полягала у тому, щоб ставитись до коронавірусу, як до звичайного грипу. Послаблення правил у Кореї стало можливим завдяки високим темпам вакцинації. За даними на 31 жовтня (останній день перед початком поступового послаблення), у країні частка повністю вакцинованих від COVID-19 перевищила 75%. Якщо ж врахувати, що молодь до 18 років тоді ще не могла щепитися, виходить, що частка повністю вакцинованих серед дорослого населення склала більше 87%.

Без масок та віддаленої роботи: які країни скасовують коронавірусні обмеження?

Щоправда, великим послабленням запроваджені заходи не можна назвати, оскільки обмеження у Південній Кореї були одними з найжорсткіших у світі. Наприклад, послаблення полягали в тому, що кафе та ресторани отримали можливість працювати 24 години на добу, а кількість людей, яким можна було зустрічатись одночасно, збільшилася до 10-12 осіб. Спростилася робота фітнес-центрів, розважальних закладів, стало можливим проведення спортивних змагань та концертів за більшої, ніж це було доти, кількості глядачів. Процес переходу був розбитий на три етапи по шість тижнів кожен. 

Наприкінці січня 2022 року час перебування на карантині для новоприбулих до країни з-за кордону зменшено з 14 до 10 днів. І хоча це правило стосується навіть тих, хто після прильоту показав негативний тест на коронавірус, послаблення полягає ще й у тому, що заражені жителі країни зможуть відбути карантин не у ковідному госпіталі, а в себе вдома. Іноземців, які порушували встановлені правила, раніше депортували з країни! 

Тобто навіть попри послаблення карантинних обмежень заходи залишалися навіть жорсткішими, ніж ті, що діють зараз в Україні. У Південній Кореї навіть такий акуратний експеримент виявився не дуже вдалим. 

Наприкінці кожного етапу протяжністю чотири тижні передбачався двотижневий оцінювальний період, під час якого аналізувались загальні обставини. Влада відразу попередила населення: якщо станеться потужний спалах COVID-19 або навантаження на медустанови через зростання кількості хворих перевищить 80%, послаблення буде скасовано. Так і вийшло. Не бажаючи знову відмовлятися від цих привілеїв, корейці не поспішали збиратися великими компаніями і якось кардинально змінювати звичний спосіб життя. Однак ситуація все одно погіршилася, а з поширенням «омікрону» на початку січня заходи посилили. Спочатку на 2 тижні, потім ще на 2, але це не допомогло: 29 січня Корея поставила антирекорд — 17 тисяч хворих на добу. Для Кореї це величезний стрибок униз. 

Без масок та віддаленої роботи: які країни скасовують коронавірусні обмеження?

Утім, умови послаблення заходів у Кореї та Європі дещо відрізняються. Переважно тому, що в Кореї вони були введені раніше, поки «омікрон» не був таким «популярним». Тому зробити висновок про те, як саме діють приспущені ремені запобіжних заходів в Європі, не можна. Ми, своєю чергою, сподіватимемося, що Україна незабаром теж впорається з хвилею «омікрону» і так само, як і інші країни, почне поступово знімати обмеження. 

1
7616

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: