fbpx
Сьогодні
Розбір 14:45 08 Січ 2022

Колоти третю дозу вакцини чи вже п’яту? Що відомо про бустери

Який документ можна отримати після бустерної вакцини від коронавірусу? На це та інші популярні запитання про бустерну вакцинацію в Україні і світі відповідає “Рубрика”

English version here

У чому проблема?

Омікрон стрімко поширюється по всій планеті та ставить нові рекорди, настільки високі, що ми навіть не могли собі уявити — більше 200 тисяч захворілих у Франції, більше мільйона — у США. Омікрон може навіть обходити вже існуючий імунітет після щеплення або хвороби на коронавірус, і саме в цьому — головна проблема нового штаму. 

Ще однією проблемою є те, що дія вакцин після спливу декількох місяців припиняється. Тож зараз у світі постало питання того, що створений штучно імунітет необхідно підтримувати бустерною вакцинацією. 

бустерна доза

Яке рішення?

У Центрі контролю та профілактики захворювань (СDС) 5 січня випустили нові рекомендації щодо щеплень від COVID-19, у яких наголошується, що всі дорослі не просто "можуть", а "повинні" отримати бустерні дози для захисту від коронавірусу. Відповідно до рекомендацій CDC, кожна людина від 18 років повинна отримати ревакцинацію через шість місяців після повного курсу вакцинації Pfizer або Moderna або через два місяці після отримання вакцини Johnson & Johnson. Проте в деяких країнах вирішили діяти на випередження, і бустерні та додаткові дози населення отримує вже давно. 

До речі, між додатковою та бустерною дозами є різниця. Третю, додаткову дозу ставлять через такий самий проміжок часу, як між першою та другою дозою. Бустерну вакцину ставлять в один або два етапи через кілька місяців після першої вакцинації. 

Як це працює?

Ізраїль першим почав ставити третю дозу від коронавірусу 

бустерна доза

Наукові дослідження, що проводились в Ізраїлі, показали, що імунітет слабшає через шість місяців після вакцинації, і люди знову ризикують заразитися коронавірусом. Особливо це стосувалося людей похилого віку, яких почали прищеплювати одними з перших у світі: ще в грудні 2020 року.

В червні 2021 року, незважаючи на високий рівень вакцинації в країні, дельта-варіант став проривати імунний захист і швидко поширюватися, і саме він, а не поява Омікрона, підштовхнув Ізраїль до повторної вакцинації. У серпні уряд заговорив про можливість третього щеплення від BioNTech/Pfizer, і поступово розгорнув кампанію з вакцинації всіх жителів країни старше 12 років.

Саме на досвід Ізраїлю тепер спираються Туреччина та США, коли проводять свої дослідження щодо необхідності та безпеки бустерних доз. До речі, ці країни також знаходяться в першому ешелоні тих, хто розпочав повторну вакцинацію. 

У Туреччині ставлять вже п'яту дозу вакцини

бустерна доза

У Туреччині бустерну дозу препаратом Pfizer-BioNTech у два етапи дозволили ще в листопаді 2021-го — це було зумовлено тим, що чиновники в країні вважають, що ефективність вакцини Sinovac закінчується швидше. З січня особи, які отримали дві дози китайської вакцини Sinovac і дві дози вакцини BioNTech щонайменше три місяці тому, зможуть записатися на прийом п'ятої дози

Для отримання дози доступні вакцини Sinovac, BioNTech та турецька вакцина Turkovac, яку почали виробляти в грудні, а щепити нею — на початку цього січня. 

У США додаткову дозу вакцини отримують діти від 5 років, підлітки та дорослі — бустерну

бустерна доза

У США третю дозу вакцини дозволили ставити особам віком від 12 до 15 років, а також деяким категоріям дітей від 5 до 11 років, які перенесли трансплантацію органів або яким було встановлено діагноз стану, який вважається еквівалентним рівнем імунодефіциту. При цьому діти віком від 12 до 15 років отримують бустерну дозу, а від 5 до 11 — додаткову. Бустер для 16-17-річних доступний через шість місяців після того, як вони отримали другу дозу вакцини Pfizer. 

До речі, вакцинація і ревакцинація Pfizer є єдиною, яку дозволено використовувати дітям до 18 років, тож змішування та поєднання вакцин і бустерів не є варіантом для цієї вікової групи. Вакцини Moderna і Johnson & Johnson дозволені для дорослих від 18 років.

Для дорослих третю бустерну дозу FDA дозволив ще в грудні 2021-го. 

бустерна доза

Хто може отримати додаткову дозу в Україні?

В Україні додаткова доза рекомендована лише людям із проблемами з імунітетом як частина основного курсу вакцинації. Її введення не впливає на термін дії COVID-сертифіката, на відміну від бустерної дози, після якої людина отримує новий ковід-сертифікат. 

В Україні додаткова доза вакцини ставиться людям:

  • з різними видами раку крові (лейкоз, лімфоми, мієломи, гематологічні злоякісні пухлини тощо);
  • з ВІЛ-інфекцією;
  • після трансплантації органів чи стовбурових клітин;
  • з аутоімунними захворюваннями, що отримують імуносупресивну або імуномодулюючу терапію;
  • після хіміотерапії чи променевої терапії;
  • які отримували високі дози стероїдів протягом місяця до вакцинації.

Хто отримає бустерну дозу вакцини в Україні?

6 грудня стало відомо, що бустерну дозу вакцини може отримати кожен охочий. Оптимальний термін ревакцинації — від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина.

Як отримати новий сертифікат після бустерної вакцини?

Щоб отримати новий документ після бустерної вакцини, потрібно буде надіслати запит на порталі або в додатку "Дія" — не раніше кінця січня і після отримання бустерної дози. Термін дії нового сертифіката становитиме 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти коронавірусу.

Крім того, українці, які отримали бустерну дозу, зможуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Для цього потрібно буде звернутися до сімейного лікаря. У документі буде перераховано всі дози вакцинації проти COVID-19, його термін дії теж становитиме 270 днів.

Яку вакцину обрати для бустерної дози?

Згідно із дозволеними МОЗ в Україні схемами вакцинації, для бустерної дози слід обрати:

  • якщо перші дві дози Moderna або Pfizer — бустер Moderna або Pfizer;
  • якщо перші дві дози AstraZeneca (Covishield) — бустер Moderna або Pfizer;
  • якщо перші дві дози CoronaVac — бустер Pfizer;
  • якщо перші дві дози змішаної схеми — бустер Moderna або Pfizer.

Як отримати бустерну дозу вакцини в Україні?

Для того, щоб отримати бустерну дозу, потрібно записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації. Перелік та контакти пунктів та центрів – на vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

А це точно спрацює?

бустерна доза

Чи безпечна бустерна вакцина?

Дані FDA у США показали, що нових проблем із безпекою після ревакцинації серед дорослих не виникає: "На сьогодні у цих осіб не було зареєстровано нових випадків міокардиту чи перикардиту, — уточнили у FDA. — Бустерна доза вакцини Pfizer-BioNTech COVID-19 значно покращує реакцію антитіл людини, щоб мати можливість протистояти варіанту Омікрон. Таким чином, дозвіл на повторну вакцинацію через п'ять місяців, а не через шість місяців може забезпечити кращий захист у більш короткі терміни для людей від високотрансмісивного варіанту Омікрон", — йдеться у повідомленні. 

Жодних нових побоювань щодо безпеки не виникло й у населення Ізраїлю, що налічує понад 4,1 мільйонів людей віком від 16 років, які отримали бустерну дозу принаймні через п'ять місяців після завершення серії первинної вакцинації.

"Немає жодних сумнівів у тому, що третя доза вакцини врятувала Ізраїль, — каже Габріель Барбаш, професор епідеміології в Науково-дослідному інституті імені Вейцмана та один із провідних ізраїльських експертів у галузі охорони здоров'я. — Я думаю, що ми повертаємось до нормального життя, але це буде нове нормальне життя. Ми не збираємося відмовлятися від масок. Вони будуть необхідні у будь-якому закритому приміщенні".

Ізраїльська стратегія "жити у світі, в якому є ковід", досі працює. Заняття у школах переважно не припиняються, економіка не поставлена на паузу. Рівень інфекцій по країні різко знизився, а разом із ним — і кількість тяжкохворих пацієнтів у лікарнях.

Одночасно з масовою ревакцинацією уряд Ізраїлю знову ввів правило обов'язкового носіння масок у приміщеннях і посилив систему "зелених паспортів", що їх видають людям, які пройшли повну вакцинацію або перехворіли на ковід.

1
3311

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: