fbpx
Сьогодні
Інструкція 08:50 17 Січ 2020

Як зануритися в ополонку: 7 порад "моржа" на Водохреща

Тепла зима ще не означає, що традиційне січневе купання не буде нестерпно холодним. То як це зробити і не нашкодити своєму здоров’ю? Підготували для вас просту інструкцію

Фото unsplash.com

Свято Водохреща — це традиційне завершення різдвяних Святок. Кожного року його святкують 19 січня всі православні та греко-католики, щоби вшанувати день хрещення Ісуса в річці Йордан.

З цим святом пов'язано багато звичаїв, але найвідомішим і найпопулярнішим є занурення в ополонку. У народі панує вірування, що в ніч на Хрещення вода набуває цілющих властивостей, тому багато хто в цей день для очищення від гріхів та нечисті занурюється у воду. 

Однак не всі занурюються у воду з релігійних причин та вірувань про цілющість. Багато людей, яких називають "моржами", пов'язують занурення в холодну воду з укріпленням імунітету. Вони починають підготовку ще з осені і загартовують тіла протягом декількох місяців, щоби опуститися в крижану воду на свято, і чим вона холодніша, тим краще. "Моржі" стверджують, що завдяки таким процедурам, їхнє здоров'я їх ніколи не підводить, і вони вже забули, коли в останній раз хворіли.

Іншою кастою людей, які занурюються в ополонку на Хрещення, є шукачі пригод та відчуттів. Для таких людей існує момент цікавості: що станеться, коли вони пірнуть у крижану воду? 

Ми поспілкувалися саме з такою людиною — з молодим хлопцем Ігорем, який цього року вже вчетверте буде занурюватися в ополонку. Саме особливі відчуття кожного разу мотивують його брати участь у традиції. Якщо ви ніколи не занурювалися у крижану воду і не планували, попереджаємо вже тут: ймовірно, ви зміните свою думку. 

Як розповідає хлопець починається все зі страху від усвідомлення про крижану воду і холодне повітря. Але після того, як наважишся, занурення відбувається швидко, у воді перебуваєш усього півхвилини. Але які! Коли виходиш з води, через кілька хвилин відчуваєш незвичне тепло по шкірі. "Ну, це ні з чим не порівняти, — пояснив нам Ігор, — От є жар від переживання, від спеки, від близькості з коханою. Всі різні. І це якийсь вид тепла. Не знаю, як це описати. Думаю, що всім слід це спробувати. Це як стрибок з парашутом чи будь-яка річ зі списку "100 речей, які слід зробити за життя".

водохреща

Незалежно від того, що вас мотивує у цю неділю пірнути в ополонку: релігія або адреналін, – слід дотримуватися певних правил, і завчасно підготувати своє тіло до такої стресової процедури. Якщо ви відчуваєте, що ваше тіло до такого шоку зараз не готове, то краще не треба ризикувати. Відкладіть ваше занурення до наступного року. 

"РУБРИКА" разом з уже досвідченим Ігорем підготували 7 порад, які слід знати всім новачкам-пірнальникам.

1. Проконсультуйтеся з лікарем. 

Ви можете вважати себе абсолютно здоровою людиною, але організм може приховувати в собі протипоказання, про які ви, можливо, і не здогадуєтесь.

Якщо у вас проблеми з серцем, підвищений тиск або цукровий діабет, на жаль, вам не варто долучатися до такої традиції. 

2. Привчайте своє тіло до холоду.

Лікарі рекомендують занурюватися тільки загартованим людям, які почали задовго підготовку до Хрещення. Але якщо все ж таки ви вирішили долучитися до святкових дійств, мінімум за 2 дні почніть обливатися холодною водою та приймати контрастний душ.

3. Розігрійтеся перед зануренням.

У цьому вам допоможуть класичні вправи – присідання, стрибки, усе як у школі. Ваше тіло очікує стрес, а розігрівання може пом'якшити ситуацію для вашого організму.  

4. Не вживайте спиртні напої!

Не слід вживати перед пірнанням алкоголь. Це може призвести до вкрай неприємних наслідків, як, наприклад, розриву кровоносних судин. 

5. У воду заходьте плавно.

Хоч як би вам не здавалося, що пірнути одразу буде легше, ніж мерзнути поволі, – це не так. Дуже швидке пірнання (як і надто повільне, до речі) може зашкодити вашому організму. А от помірно плавне занурення вбереже вас від додаткового шоку.

6. Підготуйте сухі рушники та теплий зручний одяг.

Після пірнання потрібно швидко обтертися і одягтися, щоби не встигли замерзнути. Після цього грійтеся гарячим чаєм. 

7. Не наражайтеся на небезпеку!

Пірнайте в ополонку лише в тих місцях, де обладнані рятувальні пункти та чергують лікарі. У Києві, наприклад, буде облаштовано 16 таких локацій. Бережіть себе.

4476

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: