fbpx
Сьогодні
Актуально 08:00 22 Січ 2021

Соборність у справах: 5 проєктів, які об'єднують Україну

Театр, подорожі, література, викладання англійської на Донбасі — до Дня Злуки зібрали ініціативи, які сьогодні “зшивають” нашу країну

English version here

Фото: Володимир Кисель, публікується під псевдонимом KLΣVΣR, фотопроект Схід та Захід разом

Сьогодні 22 січня — День Соборності України. 102 роки тому в цей день у Києві, на Софіївській площі було проголошено Акт возз'єднання УНР і ЗУНР, двох незалежних на той час держав, Західної і Східної України. Але незважаючи на те, що події відбулися ціле століття назад, символізм їх важливий досі.

Ми розповімо про 5 проєктів, близьких по духу Акту Злуки, які спрямовані на те, щоб знайти або створити щось спільне, що об'єднує нас загальними ідеєю, метою і цінностями.

1. Поет з Заходу та прозаїк зі Сходу

Проект видавництва «Лілея НВ» в Івано-Франківську «Схід-Захід» це об'єднання людей з різних регіонів, різних політичних поглядів, релігійних конфесій засобами художньої літератури. Мета проекту грандіозна. Творці прагнуть до того, щоб Україна отримала свого лауреата Нобелівської премії.

В рамках проекту видається серія книг у співавторстві двох авторів: один з них повинен бути з Західної України, другий зі Східної. Один з них представлений прозою, другий поезією. Перші 2 видання вже вийшли: Книга I об'єднала під однією палітуркою есе Тараса Прохаська з Івано-Франківська та вірші харків'янина Олега Коцарева, а в Книзі ІІ вийшли колонки Сергія Жадана з Харкова і вірші іванофранківця Мірека Боднара.

2. Карпатські легенди для дітей з Донецьку і Луганську

Один з факторів розрізненості українського населення це неприйняття різноманітності української культури. Але «Культура це найкращий інструмент, який допомагає знайти спільну мову людям з різних регіонів», вважає Марія Михайлик з львівського академічного театру ляльок.

На початку минулого року трупа лялькового театру збиралася приїхати з гастролями у Східну Україну у Донецьк і Луганськ. Але карантин вніс свої корективи: «Ми зрозуміли, що в карантинний час не можемо поїхати до Донецької і Луганської області, тому вирішили зробити записи спектаклів і показати їх людям. Навіть більш широкої аудиторії, ніж ми могли б охопити, якби поїхали на схід», розповідає Марія.

В результаті до кінця року в Донецькій області до перегляду вистав приєдналося вже понад 250 маленьких глядачів, з Луганської 180. А центральна міська публічна бібліотека в Костянтинівці (одне з найбільших міст Донецької області) навіть влаштувала для своїх маленьких відвідувачів перегляди карпатської легенди «Золоторогий Олень».

За словами Марії Михайлик, люди завжди дуже позитивно відгукуються про спектаклі, адже не завжди випадає можливість побачити творчість театру ляльок, але тепер, завдяки театру у жителів Західної України з'явилася можливість розділити творчість з жителями Східної.

3. "Вишиваний шлях": пройти шлях від Ужгорода до Харкова

Що може сприяти об'єднанню українців сильніше, ніж самостійне переконання кожного громадянина в тому, що і по правий, і по лівий бік Дніпра його країна, як і люди в ній, однаково прекрасна? Тільки побачене на власні очі. Проєкт "Вишиваний шлях" створив спеціальний велосипедний маршрут, який би об'єднав Україну від Ужгорода до Харкова і став символом соборності і єдності України. Особливість проєкту в тому, що він націлений на відкриття культури і туристичного потенціалу України як для іноземних, так і для українських туристів.

Маршрут проходить через 10 областей України: Закарпатську, Львівську, Тернопільську, Рівненську, Хмельницьку, Житомирську, Київську, Черкаську, Полтавську і Харківську; в основному через сільську місцевість ґрунтовими дорогами та стежками, виключаючи автодороги і магістралі і охоплюючи максимальну кількість пам'яток історії та туристичних об'єктів.

4. English to the East

Проєкт, який об'єднав волонтерів і дітей, які хочуть вивчати англійську мову. 40 українських менторів з усього світу об'єднали свої зусилля для того, щоб проводити онлайн-уроки англійської мови та допомагати проводити час на карантині з користю, на персональних заняттях або в спікінг-клубах. Зараз у клубі перебуває близько 40 дітей.

"Ми працюємо з дітьми з прифронтових територій, тимчасово окупованих і з переселенцями. Наші ментори свідомі українці, які знають англійську і хочуть допомогти дітям боротися з ізоляцією через війну. Ідея: протягом 3 місяців, 1 раз на тиждень ментори і діти займаються онлайн, говорять англійською, дізнаються про можливості розвитку, навчання, програми обміну, волонтерство тощо", розповіла нам Ганна Дев'ятко, співзасновниця English To The East.

5. Сучасний театр, підлітки і соборність

Цього року український театр "Актор" показав виставу, яку назвали однією з найпопулярніших серед тих, які з'явилися за останні кілька років. Спектакль народився в рамках соціального проекту Class-act від единбурзького театру "Травес": діти зі всієї України займалися з драматургами, а результатом стали 5 п'єс, які під керівництвом Наталії Ворожбит, авторки сценарію фільму "Киборги" і "Дике поле", були об'єднані в одну, під назвою "Схід-Захід".

Що особливого? А те, що це квінтесенція світоглядів українських підлітків, чий погляд ще не повинен бути затуманений стереотипами. Якщо вони змогли об'єднатися, щоб створити щось спільне, від Заходу до Сходу, то чому не можемо ми?

Дивіться також 10 важливих фактів про День Соборності в українській історії.

868

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: