fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 20:30 18 Вер 2020

Змусити комунальні служби працювати: як одному під'їзду вдалося

І як ви можете домогтися того самого для свого будинку.

Тепер Оболонський район міста Києва буде краще видно з космосу. А все тому, що один з його жителів всього за тиждень домігся відновлення освітлення в під'їзді одного з будинків цього району, яке до того було відсутнє протягом багатьох років. Завдяки діяльності активіста Олександра Чепурко мешканцям 9-поверхівки на вулиці Прирічній вже не доведеться намацувати двері власних квартир в суцільній темряві. Більш того, Олександр обіцяє допомогти всім жителям району, у яких і досі немає світла на сходах, добитися від керуючої компанії сумлінного виконання своїх обов'язків.

Коли звертатися до комунальників марно

Усе почалось з того, що цьогоріч Олександр Чепурко переїхав на Оболонь. Одразу ж помітив, що на новому місці освітлення біля ліфту існує тільки на першому поверсі, з другого по дев'ятий поверхи щовечора перетворювалися на суцільний "чорний квадрат". Можливо якась аварія? Ремонт? Планова заміна світильників? Але йшли тижні і нічого не змінювалось.

як зробити освітлення в будинку

Олександр подзвонив в Керуючу компанію з обслуговування житлового фонду Оболонського району, і там йому… відмовили лагодити світло на поверхах. Від сусідів дізнався що ця ситуація не має вирішення у всіх під'їздах роками. Сусіди запевнили, що теж звертались до комунальників багато разів, але все марно.

"Шлях до вирішення проблеми відсутності освітлення в під'їзді залежить від форми управління вашим будинком, — розповідає Олександр Чепурко, — Якщо це ОСББ чи житлово-будівельний кооператив, треба звернутися  до управителів, відповідальних за будинок. Але, зазвичай, за таких форм управління проблема браку лампочок у під'їзді не стоїть — люди відчувають себе співвласниками. Натомість будинки, що обслуговуються аналогами колишніх ЖЕКів, часто мають подібні проблеми. Бо "комунальне" — то водночас "спільне" та "нічиє".

Боротьба Олександра за освітлені під'їзди почалась у січні 2020 року з дзвінка до керівника обслуговуючої компанії. "Я сказав йому: щоб не писати скаргу, у приватному порядку звертаю вашу увагу на проблему зі світлом. Такі дзвінки повторив ще кілька разів, але на них представники компанії не відреагували".

Олександр Чепурко

Олександр Чепурко

Від одного з чиновників Олександр отримав оригінальну відповідь: освітлення є! Просто воно передбачене навпроти ліфту лише на 1 поверсі, на інших поверхах освітлення має бути за рахунок ламп біля квартир. Винуватцями у відсутності освітлення керуюча компанія вбачала самих жителів — самостійно встановлені тамбури, вандалізм, крадіжки лампочок та плафонів.

Але, на думку Олександра, комунальники були неправі. Будинок на вулиці Прирічний має типовий проект, згідно якого на кожному поверсі за проектною документацією має бути по три точки освітлення — навпроти ліфту та біля кожної з пар квартир (в тамбурах), а також між поверхами на сходах. Питання вандалізму, звісно, актуальне, але це не значить, що керуючій компанії не потрібно 20 років проводити обслуговування та поточні ремонти, якщо колись, ще в 90-х роках, зламались світильники.

Чоловік пройшовся по поверхах з відеокамерою, зафіксував не працюючі точки освітлення (на місці яких здебільшого були самі голі проводи) і впевнився в тому, що доступ у тамбури вільний майже на всіх поверхах та всі вони мають дзвінки. 

оболонь освітлення будинку

"Ми точно заслуговуємо на нормальні послуги": як виходити з ситуації?

Олександр Чепурко розказує, що до початку своєї епопеї він був готовий самотужки купити лампочки до під'їзду, але виявилося, що компанія з обслуговування у квітні провела тендери з закупівлі на 800 000 грн, у результаті якого в травні отримала 40 000 лампочок розжарювання і 9 000 LED-ламп, і це лише на один район!  Втім, з травня по вересень світліше у під'їздах не стало. "Тоді я остаточно вирішив домогтися, щоб комунальники зробили свою роботу, — каже Олександр, — Я нічого не маю проти самодіяльності, власне, ми всі тут живемо і ходимо цими сходами. Є різні підходи і кожен з них має право на життя. Тут питання в іншому: я хочу щоб всі 49 000 лампочок, закуплених для будинків нашого району, були використані за належністю. Світло в будинках повинно бути таким чином, як це передбачає закон. Ця проблема актуальна ще і тому, що вона масова, подібна ситуація в багатьох під'їздах".

У районі Оболоні більше 600 будинків і кілька тисяч під'їздів. Світло, труби, вікна, чисті відремонтовані під'їзди — це те, що створює затишок, бажання приходити додому, це наш настрій, вартість квартири і не в останню чергу — питання безпеки.

Статистика свідчить: неосвітлена прибудинкова територія та під'їзди є поширеним місцем здійснення різного роду злочинів, пов'язаних із нападом на людей. За даними поліції, із усіх розбійних нападів 14% вчинено у внутрішніх дворах багатоквартирних будинків, провулках, тупиках, біля під'їздів, ще 6,5% — у під'їздах житлових будинків. 

Якщо вплинути на безпеку на вулицях ми не можемо, то наші під'їзди або прибудинкова територія — зовсім інша справа. Багато людей самотужки купують і вкручують лампочки, лагодять світильники, вважаючи це невеликою платою за почуття захищеності, але ж це все включено в оплату за обслуговування будинку та прибудинкових територій, яку щомісяця сплачують мешканці. Не в тому річ, можете ви чи ні придбати лампочку, ви платите гроші, оплачуєте матеріали, роботу і зарплату робітникам компаній, щоб вони прийшли і виконали свої обовязки. Чи може, вам подобається платити двічі чи робити компаніям "благодійні внески?".

"Ми точно заслуговуємо на нормальні послуги, — впевнений Олександр Чепурко, — досить цей треш сприймати за щось нормальне та звичне. Досить сподіватись на совість тих, хто звик маніпулювати нашою необізнаністю". 

Активіст розмістив публікацію про проблему свого під'їзду у фейсбуці, затегав представників компанії, посадовців, київські медіа та паралельно подав скарги в 1551 — КБУ Контактний центр міста Києва та 1557 — Центральну Диспетчерську Службу з питань ЖКГ. При цьому попередив районну адміністрацію: якщо за тиждень його будинок не буде освітлений, то кожна відсутня лампочка буде оформлена окремою скаргою на керуючу компанію на сайті 1551. Це не дуже сподобалося чиновникам, адже велика кількість протермінованих скарг на 1551 та 1557 впливає на рейтинг району. Кожен день активіст нагадував посадовцям через фейсбук, що час спливає. І завдяки планомірному тиску все вдалося. На 8 день комунальники майже все полагодили — під'їзд засяяв. Залишилось поставити ще лампочки навпроти ліфту та освітити 2 поверхи, але більшість роботи була зроблена. як зробити освітлення в будинкуУ бізнес-школах вчать — зроби вдалий кейс, а потім масштабуй.

"Вирішив поширити мій вдалий досвід з освітленням у під'їзді на весь будинок, а далі і на сусідні будинки, — продовжує Олександр Чепурко, — Пройшовся по будинку, розклеїв оголошення з закликом долучатися. Адже питання не лише в освітленні, а і в прибиранні під'їздів, їх ремонті, трубах, ліфтах, асфальтуванню та озелененню дворів, дитячих та спортивних майданчиках. Щороку виділяються мільйони на ремонти, але, чомусь, я все більше чую від людей, що вони роблять у себе в будинку все самі.

Суть моєї ініціативи не в тому щоб «кошмарити ЖЕК», чи «нам мають все зробити», хоча дійсно мають. Суть в тому, що не варто миритись, якщо щось не так і не варто жити в жахливих умовах. Потрібно не тільки робити своїми руками, але і домогатися, щоб зробили ті, кому ми своїми внесками, власне, і платимо заробітну плату".

До Олександра почали звертатись люди з інших будинків. Він написав простий алгоритм і завдяки ньому в одному з будинків (Героїв Сталінграда, 16-В) комунальники полагодили світло вже на другий день, у другому випадку через кілька днів почалися роботи, приїхало телебачення, роками зависла ситуація набула наголосу і почала вирішуватися. "Тож, моя історія — не щаслива випадковість, а реально діюча схема. Алгоритм працює!".оболонь освітлення будинку"На даний момент у мене більше 60 звернень, ми з друзями систематизували роботу та ставимо собі амбітну ціль — допомогти кожному другому будинку району, а це більше 300! Ми зв'язуємось із кожною людиною, яка до мене звернулась через мою сторінку на фейсбук, пропонуємо зробити такі кроки:

  1. Описати проблеми.
  2. Зробити фото тих проблем, які можна візуалізувати.
  3. По кожній проблемі зробити окрему публікацію з цими фото у фейсбуці, зазначаючи суть проблеми, куди і коли звертались, та які відповіді були, чітко вказавши, що потрібно виправити та тегнути мою сторінку (додавшись попередньо у друзі).
  4. Подати скарги через сайт https://1551.gov.ua/ та https://1557.kyiv.ua/login/ (раджу робити це не телефонним дзвінком, а через сайт, так буде більше шансів, що ваше повідомлення не класифікують хибно, а саме як скаргу).
  5. Паралельно ми створюємо групу в телеграм для будинку, куди залучаємо людину, яка звернулась, та просимо долучити сусідів, адже гуртом проблемні питання вирішуються легше.
  6. Після чого ми допомагаємо посадовцям, депутатам, комунальникам побачити публікацію, додаємо розголосу за рахунок медіа та поширення в районні пабліки. А розголосу посадовці не люблять, тому проблеми будуть вирішуватись.
  7. Якщо проблема складніша, будемо залучати юристів, депутатів та всіх хто буде потрібен, щоб проблема була вирішена".

"Це діє на весь Київ, — коментує Олександр, — але поки що ми робимо флеш-моб саме по Оболоні, бо я тут живу і її добре знаю. Але якщо будуть звернення з інших районів, то ми теж допоможемо. Вірю, що в кожному будинку є небайдужі, активні люди. Читаючи мою історію, користуючись нашим алгоритмом, вони теж зможуть об'єднатися і впливати на роботу нерадивих комунальних служб".

Також активісти закликають киян домагатися не тільки нормального освітлення для їхніх будинків, а вирішувати і інші безпекові проблеми —  відсутність пандусів, зламані перила, сморід з підвалу, звалища сміття тощо. Для кожної ініціативної групи вони допоможуть створити чати в телеграм, де вони будуть ділитися своїм досвідом, а мешканці будинків знаходити однодумців і координувати свої дії.

18224

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: