fbpx
Сьогодні
Актуально 09:20 16 Бер 2020

Закриті кордони. Як повернутися в Україну?

З’ясували, як діяти українцям, які наразі знаходяться за кордоном, як вирішують проблему повернення громадян авіакомпанії та коли чекати відновлення пасажирського авіасполучення.

Фоо AFP

У зв'язку з пандемією коронавірусу в світі Україна призупинила міжнародне регулярне пасажирське сполучення з 17 березня 00:00 за київським часом до 3 квітня. Крім того, у цей час будуть закриті пункти пропуску через державний кордон України для залізничного та автобусного сполучення. При цьому частина наземних пунктів пропуску працюватиме.

Громадянам України, які не встигнуть повернутися додому повітряним транспортом, доведеться повертатися автотранспортним шляхом чи шукати інші варіанти вирішення цього питання.

Що робити, якщо ви за кордоном

Найоптимальніший варіант для громадян, які перебувають за межами України — знайти можливість повернутися додому до 17 березня (до 23:59 год. 16 березня включно). 

Звісно, у ситуації підвищеного попиту ціни на авіаквитки ростуть, а авіакомпанії виставляють дуже короткі тайм-ліміти. Тобто рішення треба приймати швидко. 

Якщо ви за кордоном та досі не вирішили питання з поверненням, рекомендуємо наступне:

1. Зареєструйтеся у створеній МЗС України електронній системі ДРУГ. Система допомагає координувати повернення українських громадян, а посольствам і консульствам — підтримувати з вами зв'язок.

2. Зверніться до посольства або консульства у вашій країні перебування за телефоном гарячої лінії на офіційній сторінці, електронною поштою, чи на їхніх сторінках у соцмережах.

3. Українські мандрівники створюють тематичні телеграм-чати для допомоги в координації повернення українців додому. Радимо приєднуватися та гуртуватися разом із співвітчизниками. Ось кілька таких чатів:

4. Якщо ви перебуваєте за кордоном у відпустці та купували квитки через туроператора, вам мають організувати повернення чартерним рейсом. Тримайте зв'язок зі своїм туристичним агентом.

Нагадаємо, що не варто недооцінювати ситуацію та все ж виїжджати на відпочинок за кордон (поки це ще теоретично можливо), навіть якщо деякі туроператори досі вивозять туристів на курорти. Пам'ятайте, що після офіційного застереження влади про виїзд за кордон та відвідування певних країн страхові компанії у випадку вашого захворювання відмовляється відшкодовувати ваше лікування за кордоном.

"В цілому ситуація з попитом на покупку авіаквитків складна. Люди перебувають у ситуації, коли їм треба визначитися з пріоритетами. Менш поінформовані намагаються зберегти відпустки чи інші свої планові поїздки, вважаючи, що можна знехтувати забороною та потім повернутися в Україну через якийсь кордон", — коментує Людмила Слободянюк, генеральний директор туристичної компанії компанії "TransAvia".

карантин кордон коронавірус

Фото Reuters

Не встигаєте повернутися до 17 березня. Які варіанти?

У роз'ясненні МЗС України щодо в'їзду на територію України та консульську допомогу повідомляється, що в період заборони на в'їзд усі громадяни України зможуть потрапити на територію нашої держави.

Проте слід враховувати, що:

а) кордони закриває не лише Україна, а тому маршрут повернення слід планувати уважно

б) регулярне міжнародне пасажирське сполучення  в Україні не працюватиме як мінімум до 3 квітня, тому доведеться обирати інші варіанти перетину кордону

в) із 230 пунктів пропуску працюватимуть 123. Митниця підготувала інтерактивну карту, де видно всі закриті і відкриті пункти пропуску 

Для відслідковування ситуації із закриттям кордонів у різних країнах світу можна приєднатися до телеграм каналу Криза 2020.

"Є категорії людей, які, наприклад, знаходились на лікуванні чи фізично не могли встигнути повернутися за ці три дні, або люди, в яких є особливості з документами тощо, — коментує Людмила Слободянюк. Якщо ці громадяни не змогли купити авіаквитки, чи купили квитки, наприклад, до Мінська — і кордон із Білоруссю закрився, тоді лишаються варіанти перетину кордону індивідуальним наземним транспортом. Є варіант морського транспорту — якщо виїжджати потрібно, наприклад, із Туреччини, доки не закриті морські кордони.

І ще — спеціалізовані авіарейси. Вони точно будуть. 

Спеціалізовані рейси — це рейси Ad hoc або рейси із разовим дозволом на переліт. Їх призначення — вивезення людей із однієї країни в іншу. Їх не можна називати чартерними в класичному розумінні, так як у них офіційно інше призначення. Я точно впевнена, що авіаперевізники будуть виконувати спеціалізовані рейси для повернення пасажирів в Україну".

Коли відновиться регулярне пасажирське сполучення?

Згідно із роз'ясненням МЗС України, заборона на в'їзд може бути скасована чи продовжена в залежності від ситуації із поширенням коронавірусу в світі. Наразі офіційна дата завершення обмежень на міжнародне пасажирське перевезення — 3 квітня.

На думку Людмили Слободянюк, пасажироперевезення точно не відновиться раніше заявленої дати.

"Україна не буде першою країною, яка відновить авіасполучення, а мінімальний строк призупинення — 3 квітня. Середній строк у Європейських країнах — 15 квітня. Ймовірність відновлення пасажирського сполучення у вказаний Урядом термін — менше 1%. Якщо це станеться, це буде практично чудо. Більш-менш реалістична дата — 15 квітня. У найгіршому разі відкриття кордонів можна чекати на початку травня".

Читайте також: Як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію коронавірусу 

15729

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: