fbpx
Сьогодні
Дія 19:16 28 Жов 2018

DIY: власноруч зробити публічний простір. Досвід Греції

Як змінилися занедбані локації грецьких міст

Рубрика вже писала про DYI-простори (від Do It Yourself — «зроби це сам») і наводила 8 прикладів "саморобних" просторів в США.

Цього разу ми хочемо розповісти вам про публічні простори Греції, створені через практику DIY. Саме у цій країні найбільша у ЄС кількість масштабних публічних просторів, створених активістами власноруч. А Афіни в міжнародному урбаністичному середовищі називають «DIY paradise» (з англ. "рай").

Тож економічна криза чи бюрократизм чиновників не можуть стати на заваді щирому бажанню мати комфортні публічні простори. Докази тому нижче.

SYN-OIKIA PITTAKI

Де: Афіни, Греція
Коли: 2012 рік
Опис: Творча студія Beforelight та некомерційна організація Imagine City досить відомі в найбільших містах Греції – Афінах та Салоніках. Заснована у 2010 році, ця спільна схема вдалося створити два великих проектів, які буквально та метафорично освітлювали темні вулиці цих міст.

Їхній проект Syn-oikia Pittaki (Neighborhood Pittaki) пройшов у центрі району Пісрі – область,  на яку радикально вплинула економічна криза, і яка стикається з проблемами злочинності та розпаду місту.  Як наслідок, багато вулиць в цьому районі, як і вулиця Піттакі, перетворилася на мертві громадські місця.

Для того, щоб оживити її, активісти вирішили зібрати старі лампи, відновити та встановити їх як нову освітлювальну інфраструктуру на вулиці.

Результат – світлий, барвистий простір, який став місцем комунікації та відпочинку.

ARGALLIOS

Де: острів Крит, Греція
Коли: 2011 рік
Опис: проект Argallios архітекторів "Kollektivemind" ("Колективний дух") – це публічна, інтерактивна установка, розташована на огорожі початкової школи у менш привілейованому районі Ханья на острові Крит.

Проект заснований на ідеї місцевих традиційних ткацьких рис Криту. Кольорова вишивка відтворена на огорожі школи за допомоги 2100 перероблених пластикових пляшок! Вони були очищені, пофарбовані в шість традиційних основних кольорів та закупорені алмазоподібними отворами огорожі.

"Kollektivemind" запросив місцеву громаду до участі в цьому проекті. Окрім створення орієнтира для забутого регіону, що має екологічне та культурне значення, активісти зуміли заохотити людей до участі в спільній практиці, а також у підвищенні обізнаності щодо відновлення громадського простору.

ПРОЕКТИ ATENISTAS

Atenistas – це відкрита спільнота громадян Афін, які люблять своє місто. Вони створюють спливні парки, прибирають та реконструюють громадські будівлі (в основному школи), проводять флеш-моби, міські інтервенції, семінари щодо соціальних зв'язків, міські прогулянки та благодійні заходи.

Середземноморський сад у центрі Афін

Де: Афіни, Греція
Коли: 2018 рік
Зміст: заставлену автомобілями вулицю у центрі Афін атеністи перетворили на невеличкий середземноморський сад. Це було зроблено за підтримки місцевих жителів, які бажали мати мальовниче місце для відпочинку пішоходів замість автомобільної парковки.

Так у неділю 15 травня з 10 ранку до 6 годин активісти та місцеві жителі взялися за створення пішохідного середземноморського саду.

Тринадцять видів середземноморських рослин серед яких орегано, майоран, лаванда, мітла, м'ята і т.д. висаджували у квітниках, за допомогою додаткового ґрунту створили нові клумби. Для типу кожної рослини були створені ручні підписи.

Крім того були створені три лавки в романтичному стилі, які дають відчуття релаксації в саду.

DIY-простір в Газі

Де: район Газі, Афіни, Греція
Коли: 2018 рік
Зміст: на вулиці Піреас, на розі з боку Технополіса, деякі пусті старі будівлі були зруйновані, і з'явилося вільне місце.

Коли атеністи стояли там, шукаючи нові простори для втручання, вони помітили, що він вище, ніж бульвар, що створює своєрідний шарм урбаністичного пейзажу у бік Технополіса – з його характерними трубами – і рідкісним станом відкритого горизонту всередині міста.

Замість того, щоб просто поставити там кілька лавок, щоб жителі і численні відвідувачі цієї місцевості мали можливість відпочивати в Газі без потреби платити за кафе, активісти вирішили створити громадський простір, де можна цікаво провести час зі своїми друзями.

Атеністи очистили місце від сміття, що залишилося під час знесення, розмістили бочки, наповнені камінням, щоб стабілізувати їх як лавки. З тих же причин вони використовували піддони, розмістивши їх у різних формах з невеликими коригуваннями (гілки та сходи, що розташовані навколо).

Кишеньковий парк у Колонне

Де: район Колонос, Афіни
Коли: 2018 рік
Опис: Відірвані від активного міського життя околиці Колонса довгі роки були звалищем і місцем парковки автомобілів.

Активісти очистили частину району від трави, сміття та каміння, за допомоги 13 великих мішків гравію і щебню створили площадку, де посадили агави і алое.

Далі вони створили дерев'яну конструкцію з кедрового дерева – своєрідні "міські меблі" для зупинки та відпочинку в новому кишеньковому парку.

Форми та кольори для 8-ї муніципальної початкової школи

Де: Афіни, Греція
Коли: 2015 рік
Зміст: для змін 8-ї початкової школи в Vyronas, команді атеністів «Creativa» довелося зіткнутися з викликом. Школа, яка розташована у двох прилеглих будинках, стара і більш нова, мала два внутрішні дворики без належного візуального контакту між собою. Стіни були засмічені неправильними зображеннями і фігурами, що робило зовнішній вигляд хаотичним та втомленим. Активісти звернулися до батьківської асоціації, щоб об'єднати зусилля для покращення естетики дитячого простору.

Після мозкового штурму команда дійшла висновку, що бракує послідовності та кольору. Ідея геометричних форм здавалася рішенням, яке "зв'яже" простір і вибрані кольори для досягнення яскравого результату.

Основою гами стали наявні кольори школи: червоний, бежевий, сірий. Атеністи додали до них жовтий, синій та зелений, а кінцевий результат вразив усіх! Після 6 годин музики, їжі та живопису більше на 500 м² (!!!) у школі з'явився яскравий, позитивний простір.

Острівець відпочинку для пішохода

Де: Афіни, Греція
Коли: 2015 рік
Зміст: протягом тривалого часу це місце в торговому центрі Афін було яскравим прикладом неуваги та байдужості, що домінує у публічному просторі. Там, де вулиця Колокотрони зустрічається з вулицею Лекка, в одній з центральних частин міста, на перехресті, був тротуарний куточок з деревом, який бився за виживання між припаркованими транспортними засобами, скутерами, сміттям.

Команда атеністів вирішила продемонструвати, як невеликий забутий публічний простір може перетворитися на місце для людей, "заселятися" пішоходами та туристами.

Навколо існуючої маленької шовковиці, якій чудесним чином вдалося вижити, команда атеністів побудували своє втручання. Навколо дерев вони розташували зручні для відпочинку та комунікації міські меблі, посадили розмариновий кущ, зробили стильні та оригінальні вказівники. Тривалість робіт – лише один день.

Насамкінець варто зазначити, що атеністам вдалося стати міським рухом по всій Греції. При чому не тільки на материковій частині, але і на грецьких островах. Всі їхні ініціативи (а їх вже більше 20) мають багато спільного, але найважливішою є участь громадян. Жоден з проектів, навіть знизу вгору, не може вважатися успішним та стабільним, якщо він не включив цінність спільноти.

47
2379

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: