fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:38 03 Тра 2022

Хроніка подій: 69-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 3 травня і вже 69 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

69 день війни

Кішка, врятована в Бородянці, всім своїм виглядом підказує ЗСУ, що треба робити з руснею

Вчора був плідний день на сході. Наші воїни відмінусовали 75 окупантів та склад з боєприпасами. Крім того внаслідок плідної роботи українських військових загарбники втратили: 

  • 6 танків, 
  • 5 артилерійських систем, 
  • 22 одиниці бойової броньованої техніки
  • 8 одиниць автомобільної техніки противника. 

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 12 атак ворога.

На Запорізькому напрямі завдяки умілим діям та майстерності наших воїнів було знищено:

  • особового складу/ 39 осіб, 48 поранено;
  • реактивних систем залпового вогню «Град»/ 1 од;
  • танків/ 4 од;
  • бойових броньованих машин/ 7 од;
  • БПЛА «Орлан -10»/ 1 од;
  • самохідних артилерійських установок 2С1/ 2 од;
  • самохідних артилерійських установок 2С19/ 2 од;
  • 100мм протитанкових гармат МТ-12 «Рапіра»/ 1 од;
  • 120 мм мінометів/ 4 од;
  • автомобільної техніки/ 5 од.

Протиповітряною обороною Повітряних Сил та Сухопутних військ збито 8 повітряних цілей – один БпЛА "Форпост" та сім "Орлан-10". Варто відзначити, що "Форпост", збитий підрозділом ЗРВ повітряного командування "Південь", є дороговартісним апаратом, який оцінюють у 7 мільйонів доларів.

Авіація Повітряних Сил продовжує бити окупантів з повітря, завдаючи потужних ударів по позиціях, колонах, логістиці та живій силі рашистів різними видами озброєння. А ось пілотована авіація окупантів фактично 2 травня не входила у зону дії української ППО. Бояться. Адже за весь час війни завдяки ЗСУ стали важкішими за повітря майже 200 літаків і 155 гелікоптерів.

69 день війни

ЗСУ мужньо б'ється за кожний клаптик української землі. Все більше і більше потужної зброї надають нам західні партнери. Весь світ підтримує Україну! Проте думати, що божевільний сусід вже готовий почати відступати, ще зарано. CNN із посиланням на чиновників США та Заходу, повідомляє, що 9 травня кремлівський недопалок може замість так званої "спеціальної військової операції" оголосити війну Україні

Використовуючи пропагандистську цінність цього дня, путін захоче сказати або про якесь військове досягнення в Україні, або про посилення ескалації бойових дій, або ж про одне і друге разом. Оголошення війни, крім того, дасть змогу путіну повноцінно мобілізувати так необхідні зараз орді резервні сили. За іншими припущеннями, 9 травня росія може використати для оголошення анексії так званих "ДНР" і "ЛНР", повного контролю над Маріуполем і посилення наступу на Одесу. Також, це може бути проголошення на тимчасово окупованій території Херсонської області "ХНР".

Сценаріїв багато. Але нам своє робити. Підтримувати ЗСУ, бити ворога по всім фронтам і бути впевненими в нашій перемозі.

До речі, Борис Джонсон вважає опір України російському вторгненню "зоряним часом" країни, про це він планує говорити, коли виступить перед українським парламентом сьогодні.

"Ми – ваші друзі, – сказав Джонсон у своєму виступі перед Верховною Радою, – І правда в тому, що ми занадто повільно починали розуміти, що сталося. Ми тоді не збагнули цього одразу та не змогли накласти потрібних санкцій на путіна. Ми більше не маємо права на повторення цієї помилки. Ви – господарі свого майбутнього. Ми у Великій Британії підемо за вами, ви ведете вперед, а ми ваші віддані друзі. Є багато причин, чому Україна викликає такі емоції у британців. Ви постали проти вбивчої агресії путіна, ви бороните своє право на самовизначення. Це – демократія проти тиранії, це – воля проти утисків, це – право проти безправності, це – добро проти зла. І саме тому Україна має перемогти. І переможе!".

Він також запевнив, що Британія має новий пакет підтримки: 300 мільйонів фунтів, радари, щоби визначати, де перебуває артилерія, що націлюється на ваші міста, дрони, щоби підсилити вашу піхоту та наступальні сили. Найближчими тижнями Джонсон обіцяє надіслати Brimstone (протикорабельні ракети, ракетні системи) та панцирні машини, щоб евакуювати людей із захоплених територій.

Володимир Зеленський подякував лідеру Великої Британії Борису Джонсону та всьому народу Сполученого Королівства. "За слова, які ми чуємо. За дії, які ми бачимо. За підтримку, яку ми відчуваємо. За допомогу, яку ми реально отримуємо. За перемогу, яку ми разом точно здобудемо!".

Також Президент звернувся до народних депутатів, які, за його словами, є частиною великого українського війська. "Ваш фронт – це законодавче поле, на якому ви маєте працювати для нашого народу, для кожного з нас, для нашої держави, для нашої перемоги. Як наша армія, як і вся країна. Працювати 24/7. Без вихідних, без зайвих емоцій, гасел тощо. Сьогодні у нас із вами одна партія, і ця партія – Україна. Одна фракція – Україна. У нас одна монобільшість – Україна. Єдина, сильна, незалежна".

21:00 – Що маємо зараз щодо вибухів в Україні:

  • На даний момент підтверджено вибухи у Львові.
  • Також підтверджується "приліт" ракети в Кіровоградській області.
  • Над Одеською трасою збили ракету, що летіла до Києва.
  • А ще ЗСУ збили дві крилаті ракети окупантів над Вінницею.
  • Також повідомлялося про роботу ППО у Дніпрі та Києві.  
  • У гірському районі Закарпаття ракети влучили в інфраструктурний об'єкт — повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Горіть у пеклі, російські покидьки!

 Гуманітарні коридори 

8:00 – Жителі Токмака (кафе Нірвана) та Василівки, які хочуть евакуюватися, вже можуть виходити та чекати на колону по ходу руху транспорту! Інформацію опублікував губернатор Запорізької області Олександр Старух.

Евакуацію маріупольців зривають окупанти, – повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко. "Ми чекали, що на Луначарському кільці біля Бердянська відбудеться евакуація. Там сьогодні 2 тисячі жителів Маріуполя чекають, які виїхали, дісталися Бердянська.  Вони вже 2 тижні чекають на евакуацію, і ми оголосили її початок.  Але ворожі російські війська руйнують наші плани, не дозволяють маріупольцям дістатися на підконтрольну Україні територію Запоріжжя", – сказав Бойченко.

13:40 – До Запоріжжя прибула колона маріупольців, евакуйованих приватним автотранспортом. Колона з людьми, евакуйованими з "Азовсталі", ще в дорозі.

15:00 – Окупанти закінчили огляд колони з біженцями з Маріуполя на Василівському блокпосту. Автобуси зі 131 людиною в'їхали на контрольовану Україною територію!

20:30 – До Запоріжжя прибули понад 150 евакуйованих маріупольців, зокрема і ті, хто протягом кількох тижнів переховувався на "Азовсталі". Їх вивезли на п'яти автобусах. Віцепремʼєрка Ірина Верещук сказала, що ще кількасот маріупольців  залишаються на території заводу: "Там є люди, які не встигли вибратися з-під завалів, їх не змогли підняти фізично".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Україна отримає ще 5000 "Джавелінів". Речник оборонного відомства США Джона Кірбі повідомив, що це відбудеться до п'ятниці, 6 травня.

Великобританія передасть Україні військову допомогу на 375 мільйонів доларів. Як пише Reuters, до нового пакету допомоги увійде обладнання для радіоелектронної боротьби, прилади нічного бачення, важкі безпілотники, броньовані автомобілі та протибатарейна радіолокаційна система. 

Федеральний уряд Німеччини таки зважився поставити в Україну 7 гаубиць Panzerhaubitzen 2000 зі складів Бундесверу. Зазначається, політичне рішення канцелярії та міністерства оборони було прийняте всупереч пораді керівних військових у Бундесвері.

Ленд-ліз ще не підписано, а подарунки від Байдена вже прибувають. Минулої доби в Жешуві (Польща) приземлилося 15 транспортних літаків США, сьогодні очікується ще 11.

А це американські добровольці зі складу Іноземного легіону з трофейною російською зброєю.

Дбльний лавров роздратував Ізраїль і таки добився того, чого нам треба:  Ізраїль надасть Україні оборонні системи. Плюс знято заборону з Естонії на надання озброєння ізраїльського виробництва.

Латвійська влада розшукує дитину, яка пожертвувала власну скарбничку під час збору гуманітарної допомоги для України. Волонтери кажуть, на вигляд хлопчику років 5-6, і ця скляна банка з євроцентами, –  це заощадження "за все його життя". Передаючи її до автобуса за допомогою, хлопчик сказав: "Я хочу, щоб в Україні більше не гинули люди". Скарбничка приїхала окремо від решти гуманітарки – її особисто привіз віце-мер Риги Edvards Smiltēns та подарував київському меру. Кличко був настільки зворушений, що попросив розшукати дитину, і тепер через соцмережі та ЗМІ у Латвії триває квест.

Новини від партнерів

69 день війни

Сер Пол Маккартні, один із засновників гурту The Beatles на концерті підтримав Україну і засудив дії рф.

У середу, 4 травня, посольство Швеції знову відкриється в Києві. Швеція продовжує залишатися з Україною, і радіє, що дипломатична присутність країни відновиться там, де їй належить.

Також відновило роботу в Києві посольство Кіпру. Керівник посольства, Ліна Темістоклеус залишалась в Україні з початку війни.

Папа Римський обурюється на мордор через повний ігнор. Він заявив, що ще у березні направив пропозицію президенту рф про зустріч у москві заради обговорення війни в Україні і не отримав на це жодної відповіді від путіна. "Ми ще не отримали відповідь і ми все ще наполягаємо, хоча я боюся, що путін не може і не хоче проводити цю зустріч прямо зараз", — сказав він в інтерв'ю Corriere della Sera. Навіть наївна спроба "подружити" Україну з росією під час хресної ходи на Великдень не допомогла. Цікаво, як скоро Папі стане остаточно ясно, що він для путіна не авторитет?

Жителям Німеччини на тлі ситуації в Україні влада радить зробити запас продуктів, якого вистачило б на 10 днів. Також влада радить мати в будинку запас необхідних ліків.  А раніше заявили про необхідність "реактивувати" бомбосховища. Питання – до чого готується Німеччина?

А ось і відповідь: Ядерний удар по Україні стане оголошенням війни всьому світу – заявила екс-міністр оборони Литви. "Ці загрози не є новими для нас, російський режим відпрацьовує подібні залякування з 2009 року.  Сьогодні перед лицем героїчного опору України та поразок росіян на полі бою вони виглядають щуром, загнаним у кут, звідси й такі заяви.  Нам головне не лякатися", – наголосила Раса Юкнявічене.

Одномоментно активувалося НАТО. "Сили реагування НАТО були активовані, і НАТО створило нову бойову групу в Румунії", – повідомляє командування об'єднаних сил НАТО. Подробиць поки що немає.

Макрон сьогодні вперше з моменту свого переобрання подзвонив путіну. А перед тим таємно зустрівся із Саркозі. Про це повідомляє газета "Le Figaro".  Зустріч відбулася сьогодні вранці. За інформацією видання, учасники зустрічі побажали зберегти у таємниці вміст розмови.

Великобританія готова стати гарантом безпеки України, – повідомив Зеленський. 

Що там на росії?

69 день війни

У московській області висадили 650 дерев у формі Z-cвастики. Таке вже практикували у 30-х у Німеччині. Рашисти у всьому копіюють фашистів. Але нацизм, за їх ствердженням, саме у нас.

ВКонтакті може припинити роботу через брак мережевого обладнання. Компанія VK опублікувала звіт за перші три місяці 2022 року. У ньому вона висловлює серйозні побоювання щодо можливості продовжувати роботу. У березні VK демонструвала рекорд за рекордом. Блокування популярних соціальних мереж Facebook та Instagram змусило російських користувачів повернутися у ВКонтакті. Аудиторія ресурсу перевищила позначку в 100 млн користувачів на місяць, платформа VK Відео фіксувала понад 2,5 млрд переглядів щодня. Але , як виявилося, такий потік потребує стабільної інфраструктури. А з цим у російських компаній зараз через санкції проблема. 

Росія горить: у підмосков'ї вночі спалахнула велика пожежа на складі видавництва "Просвещение". Палало майже 34 тис. квадратних метрів. Все сталося в Богородському окрузі. Близько півночі спалахнув ангар, де зберігалася друкована продукція.  Пожежу, на жаль, вдалося локалізувати.

Також цієї ночі в російському Бєлгороді знову було чутно гучні "хлопки", – повідомляють місцеві ЗМІ. Росія любить аплодисменти? Отримуйте, будь ласка.

Серед військових армії окупанта поширюється інформація, що термін так званої "спеціальної військової операції" визначено до вересня 2022 року, – повідомляє ГУР.

Тим часом на росТВ загрожують стерилізацією росіянам, які не підтримують війну та фашистську Z свастику.

Російський олігарх Тіньков патетично попрощався з росією і звернувся до олігархів (себе він таким не вважає, тому що його бізнес не був побудований на держзамовленні або викачуванні природних ресурсів): "Боягузи, у вас одне життя, і його потрібно прожити, як людина".

Bloomberg пише, що вже завтра (4 травня) у росії можуть оголосити дефолт.  У виданні зазначили, що в росії залишилася доба для виплати боргів іноземним інвесторам. Не дуже віриться, бо таких "дефолтів" за останні два місяця пророкували вже кілька.

А що чутно про російських посіпак?

Канали невизнаного Придністров'я повідомляють, що Україна закрила нашу ділянку КПП із "республікою" бетонними блоками. Українські прикордонники готові до будь-яких сценаріїв.

У невизнаному Придністров'ї знову звинуватили Україну у провокаціях, — пише молдавське видання Newsmaker. Так зване "Міністерство внутрішніх справ" квазі-формування заявляє, що виявило нібито український дрон із вибуховим пристроєм.  У "відомстві" додали, що нібито було попереджено спробу теракту поряд із телерадіоцентром "Маяк".

У невизнаному Придністров'ї готують до евакуації сім'ї російських офіцерів.  Підрозділи оперативної групи російських військ продовжують перебувати у повній бойовій готовності, – повідомляє Генштаб ЗСУ.

Санкціями по агресору!

Голова європейської дипломатії Боррель анонсував відключення ще більшої кількості російських банків від SWIFT, поки не розкривши їх назв.

росія відсторонена з поточного розіграшу Ліги націй, вона займає останнє місце і вилітає в третій дивізіон. Збірна росії виключена із жіночого ЄВРО-2022, її замінить Португалія. Російські клуби відсторонені від єврокубків у сезоні 2022/23. Заявки Росії на ЄВРО-2028 та ЄВРО-2032 неможливі. Дефутболізацію лаптестану можна вважати успішною!

З росії не знімуть санкції, поки кремль не підпише мирний договір на умовах України, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. Він наголосив, що путін прорахувався, якщо очікував, що зможе окупувати територію України, оголосити про припинення бойових дій і побачити, як західні країни скасують санкції.

Австрія підтримає нафтове ембарго, якщо Єврокомісія та країни-члени вирішать це зробити – Austria Presse Agentur із посиланням на міністра енергетики країни.

Життя з урахуванням бойових дій

Уряд представив план відбудови України після війни. Він базується на дев'яти основних принципах, серед яких — перехід від експорту сировини до переробки, збільшення видобування власного газу та кліматична модернізація.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення закликає український парламент надати їй повноваження анулювати ліцензії компаній, які співпрацюють із російськими окупантами за власним бажанням, із проведенням спрощеної процедури перевірки. Регулятор уже звертався з цим питанням до законодавців і сподівається, що Верховна Рада негайно ухвалить відповідний законопроєкт, який уже погоджений спеціальною робочою групою та переданий на розгляд.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону діяльності проросійських партій в Україні

Також Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє територіальній обороні виконувати бойові завдання за межами регіону дислокації.

І ще одне важливе рішення: Рада проголосувала за перенесення святкування Дня перемоги на 8 травня. Тепер цей день називається Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Київ і область

69 день війни

У Київській області майже щодня стаються підриви через наїзди на міни. Про це на брифінгу повідомив заступник начальника Головного управління Нацполіції в Київській області Максим Очеретяний. Особливо це стосується приватного сектору. Майже 3000 вибухонебезпечних предметів вже знешкоджено на території Київщини. Але думати, що повернення може безпечним ще рано – ще фіксується майже кожного дня підриви на мінах, які встановлені на дорогах.

Ще одне поховання цивільних людей виявили на Київщині: на тілах є сліди катувань. Про це повідомив радник голови ОПУ Михайло Подоляк. "Зірвані нігті. Зв'язані руки. Ще одне поховання двох цивільних виявлено в селі Калинівка Київської області. Скільки таких злочинів відбувається просто зараз на окупованих територіях? росія обрала шлях терору мирного населення та має бути визнана державою – спонсором тероризму", – написав Подоляк у своєму Twitter.

Добра новина: Команда приватного дендропарку "Добропарк", який практично повністю знищили російські окупанти, почала роботи над його відновленням. Перемога за нами! Розквітне Україна!

А жителі Гостомеля намалювали квіти навколо слідів від куль на паркані. Українці — незламні!

Донеччина і Луганщина

Минула ніч на сході України була неспокійною через постійні ворожі обстріли.

На Луганщині основні зусилля окупанти зосередили на встановленні контролю над Рубіжним та Попасною. Ввечері понеділка був потужний обстріл Рубіжного, зранку вівторка – Новодружеська. Деталі щодо постраждалих та наслідків обстрілів з'ясовуються.

На Донеччині з п'ятої ранку – артилерійський обстріл Вугледара. Поки відомо про трьох загиблих цивільних. Під постійним ворожим вогнем Лиман та Авдіївка. Продовжується евакуація населення з прифронтової зони. 

На фото – наслідки обстрілів Донеччини. Вже відомо вже про дев'ятьох загиблих за добу. Загибель людей зафіксували у трьох населених пунктах: Авдіївці, Вугледарі та Лимані. Крім цього відомо, що в Авдіївці поранення дістали двоє людей, а вісім будинків зазнали ушкоджень.

В Маріуполі рашисти не припиняють спроб прорватися на територію "Азовсталі".

Перед штурмом комбінат бомбила авіація. Про це заявив заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар. "Цілу ніч нас бомбардували авіабомбами, загинули двоє цивільних жінок, а зараз відбувається штурм "Азовсталі", – сказав в коментарі УП Паламар. 

14:15 – прямо зараз ворог розпочав штурм заводу "Азовсталь". Про це повідомляє заступник командира полку "Азов".  "… пробують прорватися на територію заводу". 

Хліб, який не може вкрасти росія, вона просто знищує: у Рубіжному Луганській області російські військові розбомбили елеватор. 

19:00 – Російські військові обстріляли коксохімічний завод в Авдіївці: щонайменше 7 людей загинули, ще 15 — отримали поранення, повідомив керівник Донецької ОВА Кириленко. За його словами, люди саме закінчили робочу зміну та очікували на зупинці автобус. Тварюки рашистські!

На Луганщині ситуація стає дедалі напруженішою:

  • Сєвєродонецьк виживає – у місті залишилася одна цистерна для доставки води, – зазначив керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Стрюк.
  • У жителів Кремінної забирають телефони, є затримані, місце знаходження яких невідомо, повідомив начальник Кремінської міської військової адміністрації Олександр Дунець. 
  • "Також, у місцевих жителів закінчуються продукти харчування. В домівках відсутні світло та газ. Воду подають погодинно, на короткі проміжки часу протягом дня.

Харківщина

За минулу добу російські окупаційні війська завдали по Харкову 2 удари із реактивних систем залпового вогню та здійснили 1 артилерійський обстріл. Від вогню постраждали цивільні об'єкти на Північній Салтівці, – інформує голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

У Харківському районі через ранкові обстріли виникла пожежа на одному з підприємств. Фабрика на період воєнного стану не працювала, приміщення зазнали значних руйнувань. На жаль, загинув 46-річний працівник, який на час обстрілів перебував на території. 

По області окупанти протягом доби обстрілювали Золочів, Барвінкове, Дергачі, Чугуїв. За добу на Харківщині 3 поранених: Харків – 2 особи, Чугуївський район – 1 людина. Також медики надають допомогу жителям населених пунктів, звільнених від окупантів. 

Під час сьогоднішнього обстрілу Харкова з боку рф в черговий раз  постраждав парк імені Горького, – повідомляє ДСНС.

Двоє людей, 46-річний чоловік та 43-річна жінка, отримали поранення внаслідок обстрілу центру Харкова з реактивних систем залпового вогню 3 травня, повідомляє прокуратура Харківщини. Російські окупанти обстріляли Шевченківський та Київський райони міста — пошкоджені парк Горького, магазини, два гаражі з авто.

І хоч сьогодні обстрілів по Харкову поменшало, але бути на вулиці все ще небезпечно. Ворог продовжує завдавати хаотичних ракетних ударів. "Я дуже прошу харків'ян берегти свої життя та в сьогоднішніх умовах обмежити пересування містом", — зазначив мер Харкова.

Старосту Волохово-Ярського округу Харківщини Володимира Волкова та місцеву жительку підозрюють в державній зраді. За даними слідства, вони передавали військовим Росії дані про ветеранів АТО/ООС та місцевих жителів з активною проукраїнською позицією.

92-а бригада ЗСУ звільнила ще один населений пункт у Харківській області! Це сел.  Молодова, що поруч із Старим Салтовом.

Також наші захисники знищили на Харківщині колону забезпечення окупантів з БК та паливом

Запоріжжя

За повідомленнями місцевих соцмереж, у Мелітополі вибухнув замінований скутер. У квартирах повилітали вікна, також пошкоджено фасад магазину. Інформації щодо постраждалих немає.

За даними Запорізької ОВА, двоє людей загинули внаслідок ворожих обстрілів житлових будинків на Запоріжжі. "Третього травня окупанти здійснили артобстріл селища Залізничне Гуляйпільського району. Російські загарбники розтрощили місцевий шкільний заклад", – йдеться у повідомленні. Пошкоджень також зазнали 12 будинків.

Херсонщина

У Херсоні з'явився зв'язок. Але за даними британської IT-компанії NetBlocks, москва перенаправила інтернет-трафік регіону через свою інфраструктуру зв'язку. Минулої суботи інтернет в окупованому регіоні був повністю відключений від українських провайдерів, а коли з'єднання було відновлено, то метрики показували, що трафік тепер йде через росію. "З'єднання в мережі було маршрутизоване через російську, а не українську телекомунікаційну інфраструктуру, отже, ймовірно, підпадає під дію регуляцій, стеження та цензури", – йдеться на сайті NetBlocks.

На Херсонщині спроба ворожої диверсійно-розвідувальної групи захопити наш спостережний пост була подавлена мінометним вогнем і зірвана. Натомість нашими ракетно-артилерійськими підрозділами було влучно виконано понад сотню вогневих завдань. Як наслідок, загальні втрати ворога на Південному напрямі за добу склали 122 рашиста.

Росіяни взяли в полон голову Чорнобаївки Ігоря Дудара, — інформація від Ірини Верещук.

В Херсоні працює спротив #ЖовтаСтрічка. Окупанти отримують вітальні листівки. Вони мають розуміти, що тимчасово захопити територію – не означає зламати дух та захопити українців.

Колишнього мера Херсона Володимира Миколаєнка окупанти тримають в полоні третій тиждень. На зв'язок з родиною вийшов лише раз, сказавши, що про звільнення його з полону росіяни мови не ведуть. Сьогодні рашисти намагалися знати з чоловіком пропагандистський ролик, але щось пішло не так. 

"Неужели вот здесь, где висит сейчас знамя победы, вы сможете повторить то, что сказали в прошлый раз. Шухевич для вас действительно герой?", – питає російський журналіст в полоненого екс-мера Херсона Володимира Миколаєнка. 

Той спокійно відповідає: "Так, якщо таким званням його нагородила наша країна, значить він для неї герой". Попри все Миколаєнко не намагається підігравати окупанту. Знаючи, що від цього залежить його фізичне здоров'я чи навіть життя, він не визнає нав'язаної рашистами історії про "націоналістів, які воювали на стороні Гітлера". Володимире, Херсон, тримайтеся! 

Миколаївщина

Миколаїв і наближені райони були обстріляні реактивними системами залпового вогню. Знов ворог гатив по об'єктах промисловості. На щастя, без жертв.

69 день війни

За процесуального керівництва Баштанської окружної прокуратури розслідується кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни. За даними слідства, на території села Новофонтанка Баштанського району в спільній могилі виявлено тіла двох місцевих жителів зі слідами вогнепальних поранень та катувань. В одного з чоловіків були зв'язані ноги. Поруч було знайдено сліди перебування російських військових.

ЗСУ знищили пункт управління ЗС рф на адмінкордоні Миколаївської та Херсонської областей, – повідомляє Оперативне командування "Південь". Знищено три склади з боєприпасами та кілька пунктів зосередження живої сили та техніки. Пишаємося ЗСУ!

Також Миколаївські десантники продовжують знищили ворожу ДРГ, учасники якої носили українську форму і зброю. На знімках зафіксовані тіла та трофеї, що залишились від загарбників:

Одещина

Одеса оговтується від вчорашнього ракетного обстрілу. 15-річний одесит, який загинув від ракетного удару, не встиг зайти до укриття, бо хотів допомогти сусідам, –  розповів речник Одеської ОВА Сергій Братчук. "Ракети прилетіли до гуртожитку в Одесі. Загинув 15-річний хлопець. Відомо, що він біг до своїх літніх сусідів, які не мали додатків тривоги на телефоні. Сусідів він попередив, а сам не вижив", – сказав Братчук.

У той же час росія пише, що їй вдалося "високоточними ракетами у районі Одеси завдати удару по логістичному центру, через який здійснювалася доставка іноземного озброєння". Брехливі цинічні покидьки і вбивці!

Чернігівщина 

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації В'ячеслав Чаус заявив, що у Чернігівській області знову "сухий закон". "Вчора ми проаналізували динаміку та характер злочинів за останні два тижні і ви знаєте, якщо на ваги на одну чашу покласти безпеку мешканців Чернігівщини, а на іншу – акциз до місцевих бюджетів, я зроблю вибір на користь мешканців Чернігівщини. Тому сьогодні я підписав розпорядження: ми повертаємо заборону торгівлі алкогольними напоями на території всієї Чернігівської області", – сказав Чаус.

На Чернігівщині відкрили ще дві переправи, – звітує міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Йдеться про переправи на дорогах:

  • Чернігів–Мена (Н-27)
  • Київ–Чернігів (Р-29)

Всього в Чернігівській області відновили рух на 8 мостах та шляхопроводах.

Сумщина

13:00 – Окупанти знову відкрили вогонь по Сумщині. Про це повідомив керівник області Дмитро Живицький. "Близько 12 години зі сторони ворога відкрили вогонь з мінометів по території Глухівської громади. Подробиці згодом".

Війська росії знову обстріляли Сумщину з реактивних систем залпового вогню та мінометів.️ Сьогодні після 18.00 на околиці одного з селищ Шосткинського району прикордонники зафіксували розриви 8 ракет, випущених з російської території ракетними системами залпового вогню, повідомляє прикордонна служба. 

Дніпропетровщина

У Дніпрі демонтують радянську спадщину. Зокрема, прибрали цегляну стіну з наказом сталіна у парку Глоби, стелу з написом "площа жукова" на перетині проспекту Героїв та бульвару Слави, а також ліпнину на житловому будинку на вулиці Титова. В майбутньому спадщина "совка" планують відправити до музею тоталітаризму під відкритим небом. Хоча найкращим рішенням було б все це просто знищити. Ленін, якого днями встановили на Херсонщині окупанти, теж десь дбайливо 'зберігався".

Кіровоградщина

21:00 – У Долинській громаді на Кіровоградщині вдарила ракета, повідомив міський голова Звіздовський.

Захід України

20:30 – Свсбаки як завжди активуються під вечір. У Львові чутно вибухи у трьох частинах міста. Садовий підтвердив ракетний удар по місту. В результаті обстрілу у частині Львову пропала електрика. Мер Львова Садовий підтвердив пошкодження трьох електропідстанцій у місті. Також повідомляють про вибухи в Кіровоградській області, в Одесі і на Вінниччині.

Після обстрілу у Львові розпочалося масове відключення від інтернету.  Компанія Netblocks, яка веде глобальний моніторинг Мережі, повідомляє, що кількість підключень у місті впала на 13% від попередніх значень.

Укрзалізниця повідомляє про затримку низки поїздів через ракетні удари. Зокрема затримуються поїзди на під'їздах до Львова.

У Рівненській області пасажирський автобус зіткнувся з бензовозом, попередньо відомо про 17 загиблих. Трасу у напрямку Львова перекрито.

1
770

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: