fbpx
Сьогодні
Історії 15:08 10 Кві 2022

"Після перемоги поїдемо на море з усіма собаками": як хвостаті допомагають на службі Україні

English version here

Оборона України — різна. У боротьбі проти ворога спільно працюють усі — військові і волонтери, медики і поліцейські, ті, хто тримають інформаційну оборону, а ще… песики. 

Вдягнути форму, взяти рацію, тренувати собак — зараз життя Каті — кінологині з Нацполіції — виглядає так. Раніше Катя була журналісткою, а тепер вона разом зі своїми собаками береже спокій українців. 

Катя називає своїх песиків чотирилапими напарниками. Ванда та Бентлі — службово-розшукові собаки породи бельгійська вівчарка. Вони мають свої "спеціалізації" та допомагають розкривати злочини. А Поля — особлива собака, яка має травму хребта і потребує спеціального догляду. Але про все по черзі. 

як собакі допомагають на службі Україні

Бентлі та Ванда на службі

Перетворила своє хобі на роботу

Шлях до нової професії у Каті розпочався з "непростого випадку". Вона взяла з притулку несоціалізовану собаку, яка боялася людей, не могла призвичаїтися до нашийника та повідка, не знала, як жити в місті. У неї було багато страхів та зооагресія. 

Катя зверталася до багатьох кінологів, зоопсихологів та спеціалістів з корекції поведінки. Та всі вони вважали собаку безнадійною й запевняли, що вона не зможе стати нормальною хатньою улюбленицею. Не бажаючи відмовлятися від тваринки, майбутня кінологиня почала вчитися самостійно.

"Я закінчила кінологічні курси, перечитала купу літератури, відвідала десятки семінарів та тренінгів. Разом із собакою ми опанували ази дресирування, згодом зацікавилися аджиліті (біг із перешкодами), а ще пізніше я навчила її слідової роботи. Причому слід їй сподобався настільки, що зараз на змаганнях вона показує кращі результати, ніж моя службово-розшукова собака".

Процес дресирування собак для Каті виявився настільки захопливим, що поступово почав витісняти журналістику. А згодом перетворився на професію. 

як собакі допомагають на службі Україні

Катя з вірним помічником і напарником

Робота з хвостатими

Кінологи працюють з поліцейськими собаками: доглядають їх, годують, навчають, слідкують за станом здоров'я і постійно тренують.

Загалом в кінологічному центрі, де працює Катя, знаходяться собаки-детектори, призначені для пошуку наркотичних, вибухових речовин та зброї, а також трупів. Також там є службово-розшукові собаки, завданнями яких є пошук людини по сліду, пошук гільз, вибірка речі, в окремих випадках, затримання. Кожний собака має свою спеціалізацію і застосовується лише за своїм профілем.

Крім спеціалізації кінологи, за власним бажанням, навчають хвостатих прийомам слухняності та різним трюкам. Деякі собаки беруть активну участь у цивільних змаганнях із собачого спорту, у телевізійних передачах, працюють із дітками. 

як собакі допомагають на службі Україні

Зараз, під час повномасштабної війни, яку росія розв'язала в Україні, песики здебільшого тренуються. Катя каже, що поки не було необхідності залучати їх до безпосередньої роботи "в полі". Але хвостаті та їхні вихователі завжди напоготові допомагати Теробороні та ЗСУ — тому й важливо підтримувати щоденні тренування: щоб у будь-яку мить могти допомогти в обороні України.

Втім, захист України — це не лише воєнний фронт. Собаки Каті допомагають розкривати злочини та знаходити грабіжників, катів, мародерів — захищати цивільних та боротися за справедливість для них. Але про це — трохи далі.

"Щоб працювати з собаками, треба багато працювати над собою"

 

Чотирилапі напарники 

як собакі допомагають на службі Україні

Обидва службові собаки Каті неодноразово брали участь у змаганнях зі спортивної слухняності та аджиліті. Наприклад, Ванда успішно виступає у змаганнях зі слідової роботи. Їхня особливість — старт сліду позначений прапорцем. Але в реальному житті на місці події прапорців ніхто не залишає.  

"Коли ми з Вандою приїжджаємо на виїзд, у нас прапорців немає. Я маю оглянути все довкола та вирішити, звідки мені застосовувати собаку. Від того, як правильно я визначу стартову точку, залежить Вандина ефективність".

А Бентлі навчений шукати вибухові речовини та зброю. У мирний час Катя з Бентлі перевіряли повідомлення про замінування та шукали зброю. 

Катя переконана, що навчання собаки — це лише половина успіху. Набагато більше часу йде на навчання кінолога, який працює з цією собакою: потрібно навчитися виконувати службові завдання, використовуючи вміння та навички собаки з максимальною ефективністю. 

Саме кінолог має розібратися у ситуації, вирішити, чи потрібно застосовувати собаку, та, за необхідності її застосування, подумати, як допомогти собаці бути ефективним. Вирішальне значення роботи людини в тандемі із собакою є головною відмінністю службової кінології від спортивного та побутового дресирування.

Історія одного виїзду

як собакі допомагають на службі Україні

Собаки можуть допомогти розкрити злочин або ж дати слідчим гарну підказку. Один з недавніх виїздів Каті зі своїм чотирилапим напарником став саме таким прикладом, коли песик допоміг розслідуванню. 

У приватний будинок вдерлися невстановлені особи. Вони почали катувати власників помешкання, вимагаючи від них віддати гроші та цінності. Отримавши своє, заволоділи двома автівками потерпілих та поїхали геть. 

"Нашим завданням було визначити напрям, звідки прийшли нападники. Коли ми приїхали, побачили, що на місці події проходило безліч людей. Тож починати пошук у подвір'ї не було сенсу. Я вирішила пройтися біля будинку, розширюючи коло пошуку по спіралі. Зайшовши за будинок, побачила прим'яту траву. Я запитала в оперативних співробітників, чи ходили вони тут та, отримавши негативну відповідь, запустила собаку". 

За слідом, на який вказала Катя, собака привів до покинутої недобудови, з якої добре проглядалося помешкання потерпілих. У недобудові поліціянти виявили свіжі недопалки. Від недобудови собака знайшов слід, який вивів до грунтової дороги, де були зафіксовані свіжі сліди протекторів автомобіля.

Так само відбувається і коли застосовують собак-детекторів: 

"Пам'ятаю, коли тільки починала вчити свого пса пошуку вибухових речовин, самостійно, без собаки, багато годин напрацьовувала тактику пошуку у приміщеннях та біля автівок". 

Особлива терапія 

собаки

У вільний від роботи час Катя зі своїми песиками працює в тандемі з кількома психологами. Якось їх запросили бути присутніми під час терапевтичної роботи з учасниками АТО. Один хлопець втратив під час служби спроможність ходити. Він дуже тяжко переживав свій стан та агресивно ставився до будь-кого, хто хотів надати йому фізичну допомогу.

"Під час бесіди він впустив на підлогу пляшку з водою. Вона відкотилася і аби дістати пляшку самостійно, хлопцеві потрібно було докласти чималих зусиль. Знаючи його проблему, ніхто з присутніх не наважився подати пляшку. Проте це зробила собака (навчена підносити різні предмети). Допомогу Ванди хлопець сприйняв на диво спокійно. І протягом нашої зустрічі він ще кілька разів впускав пляшку, чекаючи на допомогу від Ванди. Пізніше психолог мені розповіла, що після тої зустрічі парубок став спокійніше ставитися до намагань близьких йому допомогти", — розповідає Катя.

Крім того, поліцейські кінологи виїжджають у місця, де перебувають малі діти, та намагаються розважити малечу, демонструючи трюкове дресирування. 

А ще Катя разом зі всіма своїми собаками (службовими та особистими) розробляє серію завдань для 2-х-3-х-річних вихованців одного з дитсадків, який розпочав працювати дистанційно. 

"За допомогою чотирилапих ми вчимося вітатися, рахувати, розрізняти предмети за формою та розміром тощо". 

Поля

як собакі допомагають на службі Україні

Бентлі, Ванда та Поля

Крім службових собак, Ванди і Бентлі, Катя опікується особливою собакою — Полею. Вона має травму хребта, тому потребує спеціального догляду. Про Полені маленькі перемоги Катя часто пише у соцмережах:

"Поля навчилася користуватися лівою лапою. Щоправда, пальчики поки її не слухаються. Іноді вона ставить їх правильно. Іноді — на "кулачок". Від чого це залежить — не знаю. Права лапка гірше. Регулярно робимо гімнастику і масаж…

Гуляти не любить. Її лякають гучні звуки, яких зараз є трохи протягом дня. На вулиці вона завмирає. Не хоче рухатися. Від дому доводиться тягнути через силу. Зате додому біжить швидко і майже самостійно. Так і гуляємо…"

як собакі допомагають на службі Україні

Поля

Після перемоги Катя мріє поїхати на море разом з усіма собаками. При чому, неважливо, яка буде пора року та яка температура. Їй дуже хочеться показати Полі море.

Тож нехай ця мрія здійсниться якнайшвидше: щоб українці побачили перемогу, а Поля — море. 

Автор:
Рубрика:
Кейси
3
18277

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: