fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:44 10 Лип 2022

Хроніка подій: 137 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 10 липня і вже 137 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдають вогневих ударів по командних пунктах, скупченню техніки та польових складах боєприпасів противника. За вчора ЗСУ ліквідували три ворожі бази з боєприпасами. Зокрема, демілітаризація відбулася у населених пунктах: Чорнобаївка, Херсонська область, Харцизьк, Донецька область, Кадіївка (Стаханів), Луганська область.

Натомість російська армія била по звичайних будинках і цивільних об'єктах – абсолютно свідомо, цілеспрямовано. Била по Миколаєву, Харкову, Кривому Рогу, по громадах Запорізької області. 

Не припиняються жорстокі удари російської артилерії на Донбасі. Відступаючи на Херсонщині, російська орда палить поля зі стиглою пшеницею.

Такі терористичні дії можна зупинити лише зброєю – сучасною, точною, потужною, — говорить президент України Володимир Зеленський. "І я вдячний Сполученим Штатам Америки за рішення надати додаткові системи HIMARS та іншу зброю, яка дає змогу робити саме антитерористичні кроки та зменшувати російські ударні спроможності". 

Що відбувається на фронтах:

  • Упродовж суботи, 9 липня, українські військові на півдні України завдали ударів по командних пунктах рашистів у Чорнобаївці, а також розбили чотири склади боєприпасів. Про це повідомили в ОК "Південь".
  • Під час боїв на південному фронті ЗСУ ліквідували 58 окупантів та знищили військову техніку противника.
  • На сході окупанти переміщаються до Білогорівки та отримали "на горіхи" від ЗСУ під Слов'янськом, — повідомляє Генштаб ЗСУ.
  • На Слов'янському напрямку війська рф провели розвідку боєм у районі населеного пункту Долина, однак успіху не мали — відійшли, повідомили в Генштабі.
  • На Харківщині основні зусилля ворог зосереджує на недопущенні просування наших військ. 
  • Загроза наступу росіян на Запорізькому напрямку є завжди. Проте наразі не фіксуються великі скупчення, які б дозволили ворогу проламати українські оборонні рубежі. Про це повідомив голова ОВА Олександр Старух.

137 день війни

А так виглядає війна росії в Україні з космосу. Завдяки системі Firms NASA, яка займається фіксацією великих пожеж, можна побачити лінію фронту та найгарячіші точки.

137 день війни

347 дітей загинули внаслідок збройної агресії рф в Україні. Усього від рук російських окупантів постраждали понад 995 дітей — понад 648 поранено. 9 липня внаслідок чергового обстрілу військами рф житлових будинків у центральній частині Харкова зазнала поранення 12-річна дівчинка.  

За 2 тижні ЗСУ знищили 31 склад боєприпасів росіян – по суті, наступальний потенціал армійського корпусу. 

Подоляк заявив, що для перелому у війні з росією нам необхідні 3 складові:

  • HIMARS – дозволяють високоточно знищувати тилові бази та логістику;
  • Тяжка артилерія по лінії фронту – дозволяє паритетно відповідати кількістю на кількість;
  • Бронетехніка для "кулаків прориву".

"Більше інструментів – швидше зачистимо росіян".

Гуманітарні місії 

9 липня правоохоронці з Апостолового (Дніпропетровщина) евакуювали 50 жителів селища на Херсонщині. Наразі селище перебуває під постійними обстрілами російських військових. У поліції зазначають, що наразі в селищі в основному залишилися люди похилого віку, які не хочуть лишати свої домівки. Для них правоохоронці привезли продуктові набори.

Трофеї та цілі ЗСУ

9 липня, опівдні, поблизу Горлівки, підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ збито вертоліт російських окупаційних військ. Є підтвердження про знищення цілі. Тип ворожого гелікоптера встановлюється, – повідомляє Генштаб.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків.

До Великої Британії прибули близько 10 тисяч українських військових для бойової підготовки, – розповів міністр оборони Бен Воллес. Українські військові пройдуть курси на основі базової військової підготовки Великої Британії. Вони включають навчання володінню зброєю, надання першої медичної допомоги на полі бою, роботу з польовою технікою, тактику патрулювання і навчання законів збройних конфліктів.

400 мільйонів гривень на "армію дронів" зібрали українці за тиждень, — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. "І це тільки початок. Ми допоможемо нашим героям із ЗСУ системно отримувати дрони для всіх ліній боротьби. Ви не уявляєте цінність свого внеску в боротьбу. Дякуємо від всієї команди", – поділився міністр.

137 день війни

Тим часом чеські Мі-24В вже на службі у ЗСУ.

Німеччина нарешті вирішила проблему з постачанням зброї в Україну – у Норвегії знайдено виробника, який зможе поставити додаткову кількість снарядів для зенітних самохідних установок Gepard для подальшої передачі Україні, – пише Spiegel. За даними видання, перша установка буде передана Києву у липні. До домовленості з Норвегією Німеччина може поставити 60 тисяч 35 мм снарядів власного виробництва.

Україну візьмуть до Банку розвитку Ради Європи за спецпроцедурою — це відкриє додаткові можливості для забезпечення житлом українців, які постраждали від війни, надання соціальних послуг та відбудови зруйнованої соціальної інфраструктури. 

БРРЄ також виділив гроші на підтримку українських вимушених переселенців у Німеччині та Литві.

Німеччина заблокувала пакет допомоги ЄС Україні у 9 млрд євро, — пише італійське видання Corriere della Sera. За даними видання, німецькому міністру фінансів Крістіану Лінднеру не подобається, що Брюссель пропонує фінансувати допомогу Україні за рахунок загального європейського боргу. 

Про те, що ЄС надасть Україні кредит у 9 млрд євро до кінця 2022 року, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Джерела стверджують, що виплати відсотків покриватимуться з бюджету ЄС.

У той же час стало відомо, що Президент США Джо Байден наступного тижня вирушить у турне країнами Близького Сходу. Серед основних цілей американського лідера — пошук радянських озброєнь для України. Про це повідомляє видання The New York Times.

Bayraktar, на який зібрали гроші литовці, прибув в Україну. Водночас у Польщі вдалося зібрати вже 9 млн злотих в рамках кампанії зі збору коштів на ще один безпілотник Bayraktar для України.

Новини від партнерів

137 день війни

У Нью-Йорку пройшла антивоєнна акція "Війна не закінчилася". За словами організаторів, мета акції – нагадати громадськості, що війна в Україні триває, а росія продовжує бомбити міста та вбивати українців. 

Шольц може втратити пост після сексуального скандалу. Як мінімум восьми дівчатам були підмішані в напої "наркотики для зґвалтування" на закритій вечірці, де був присутній канцлер Німеччини Олаф Шольц. За даними поліції, інцидент стався увечері 6 липня на святі за участю близько 1000 гостей у наметі біля канцелярії Берліна. Серед учасників був і канцлер Німеччини Олаф Шольц. На фестивалі, окрім самого канцлера, були присутні й інші вищі чини ФРН. Про це повідомляє німецький портал Tagesschau.

Конгресвумен США Вікторія Спартц не промовчала на звинувачення українського МЗС  у "проросійській риториці"  після її заяви про співпрацю Єрмака з рф і закликала розглянути її заяву. "Завдяки сильній підтримці, яку я отримую, я розумію, чому мої коментарі зачепили @MFA_Ukraine. Я закликаю їх серйозно розглянути мою заяву, а не нападати на мене. Немає часу на ігри та політику", — написала Вікторія Спартц у своєму твіттері у субботу ввечері. Крім того, конгресвумен Спартц перерахувала низку звинувачень до Єрмака, серед них "злив інформації про спецоперацію із захоплення бойовиків ПВК "Вагнера". Вона заявила, що Зеленський має зайнятися вирішенням "внутрішньої проблеми" — головою Офісу президента.

А Марсі Каптур, співголова групи на підтримку України в Конгресі США, підтримала президента Володимира Зеленського та звинуватила свою колегу Вікторію Спартц у необачній допомозі путіну. "Хоча деякі члени можуть прагнути посіяти розбіжності та розпалити напруженість, загалом Конгрес Сполучених Штатів твердо підтримує президента Зеленського та його керівництво, у той час як Україна бореться за своє виживання", заявила Каптур, маючи на увазі публічну позицію Вікторію Спартц.

Але Адміністрація Байдена вже дала команду спецслужбам додатково перевірити заяви Спартц щодо можливих зв'язків Єрмака з російськими контрпартнерами. Про це повідомляє CNBC. Джерело стверджує, що це символічний крок Байдена назустріч республіканцям, з якими він намагається зберегти максимально можливу єдність з українського питання.

В Офісі президента України теж відреагували на заяву Спартц. Кажуть, що не отримували жодних листів чи звернень з її боку. "Це справа американської депутатки і американського Президента. Дамо їм самим розібратися. Там звучать якісь звинувачення. Якщо Вікторія Спартц має докази своїх звинувачень, нехай оприлюднює їх. Поки, окрім звинувачень однієї із сотень цих депутатів, ми нічого не почули", — сказав сказав прессекретар президента України Никифоров.

Країни-члени ЄС вирішили збудувати бункер, щоб їх не прослуховували російські чи інші шпигуни. У закритому приміщенні зможуть розміститися близько 100 осіб.

Франція готується до повного припинення постачання російського газу. Франція отримує із росії лише 17% свого газу, тому розробляється план повної відмови від російського газу. Першою лінією оборони стане скорочення споживання енергії домогосподарствами та підприємствами, а потім будівництво нової інфраструктури.

Що там на росії?

ГУР інформує: аби уникнути відправки на війну, російські військові виводять з ладу свою бойову техніку. Військовослужбовці 103 мотострілецького полку, що входить до складу 150 мотострілецької дивізії, лише протягом тижня розукомплектували та вивели з ладу 17 БТР-82А та 9 командно-штабних машин К1Ш1, які вже були готовими до завантаження на залізничні платформи.

Водночас скажений щур на ім'я путін обурився постачанням США Україні ракет дальністю до 300 км для РСЗВ HIMARS. "Якщо нас загнати в кут, ми й кинутися можемо", – лякає російський президент.

А що чутно про російських посіпак?

Вночі в окупованому з 2014 року Алчевську лунали вибухи: повідомляють про пожежу на складі боєприпасів.

В окупованих Амвросіївці та Донецьку на рашистських складах боєприпасів також "порушено норми пожежної безпеки".

Санкціями по агресору!

Посольство України у Великій Британії намагатиметься через суд конфіскувати 18 об'єктів нерухомості в Сполученому Королівстві, які належать росіянам. Про це пише The Times. Продаж об'єктів може залучити мільярди фунтів стерлінгів, які відправлять на відновлення України. 

Канада поверне Німеччині газову турбіну для "Північного потоку", але розширить санкції проти рф. Нові санкції Канади поширюватимуться на наземний та трубопровідний транспорт, виробництво металів, транспортного, комп'ютерного, електронного та електричного обладнання, а також машин.

Україна закликала Канаду скасувати рішення щодо "Північного потоку". "Передача турбіни Північного потоку-1 дозволить росії й надалі використовувати енергетику як інструмент гібридної війни проти Європи. Закликаємо уряд Канади скасувати це рішення, а також забезпечити цілісність режиму санкцій", — йдеться у заяві МЗС України.

Життя з урахуванням бойових дій

Документи про освіту додадуть у Дію, – анонсує Міністерство освіти. Нині підготовлено проєкт постанови КМУ щодо відображення відомостей, що містяться в документах про базову середню, повну загальну середню, професійну, передвищу та вищу освіту.

"Залізний купол" не підходить для України. Ця система захисту розроблена проти повільних ракет з легкою поразкою, зроблених, по суті, в гаражах. Від крилатих та балістичних ракет "Залізний купол" не захищає. Нам потрібно розвивати свою систему ППО/ПРО чи отримувати від наших партнерів. Так вважає міністр оборони України Олексій Рєзніков. 

Президент Зеленський підписав закон про звільнення військовослужбовців від сплати військового збору на період воєнного стану. Військовий збір – це податок, який було запроваджено у 2014 році для фінансування ЗСУ. Його ставка становить 1,5% від чистого оподатковуваного доходу.

Українець Олексій Новіков вдруге став найсильнішою людиною планети. Після перемоги Новіков закликав фанів замість привітань жертвувати гроші захисникам України, які воюють з російськими окупантами. Кілька місяців тому сам український стронгмен передав на потреби захисників призові гроші, зароблені на Arnold Strongman Classic 2022 – близько 100 тисяч доларів. 

Київ і область

137 день війни

У просторі Chоrnobyl HUB на Подолі відкрилася благодійна виставка унікальних військових трофеїв та робіт українських художників. Там можна буде побачити одне з відомих крісел-катапульт російських "пілотів-смертників", знешкоджені зразки касетних снарядів та особисті речі російських окупантів.

А мер Києва Віталій Кличко закликав вимушених переселенців, які перебралися у Київ до родичів і друзів, офіційно зареєструватися як ВПО, щоб вони могли отримувати допомогу та всі соціальні послуги. 

А в столиці центр підготовки операторів "БПЛА" Крук відкриває курси, де будуть навчати військових та цивільних керувати дронами.  

На Київщині поблизу Макарівської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування запрацював мобільний госпіталь, який передали з Данії. Про це інформує голова Київської ОВА Олексій Кулеба. "Під час бойових дій лікарня була пошкоджена. Наразі медзаклад перебуває на реконструції. Поруч тимчасово запрацював мобільний шпиталь".

Правозахисник і засновник "Громадського радіо" Максим Буткевич потрапив у російський полон. Його мати дізналась про це з відео, оприлюдненого російськими пропагандистськими ЗМІ. Буткевич долучився до лав ЗСУ в березні.

Донеччина і Луганщина

За 9 липня військові рф вбили 3 мирних жителів Донеччини: у Костянтинівці, Красногорівці та Переїзному. Ще 23 людини отримали поранення. Про це повідомляє Павло Кириленко, Донецька ОДА.

На Луганщині ворог стягує війська поблизу Білогорівки, обстрілює навколишні населені пункти, завдає авіаційних ударів. Проте швидкоруч окупувати усю Луганщину все ще не в змозі. Тільки упродовж останньої ночі орками здійснено сім артилерійських обстрілів і чотири ракетних удари, — інформує Сергій Гайдай, Луганська ОДА.

137 день війни

Щонайменше 30 людей перебувають під завалами п'ятиповерхівки у Часовому Ярі на Донеччині, яку напередодні обстріляли ракетами з "Ураганів", — повідомив керівник ОВА Кириленко. На поверхню вже дістали шість тіл загиблих і п'ятеро поранених.

13:00 – кількість загиблих в Часовому Яру зросла до 15 осіб. Під завалами виявлено 3 живі людини, їх намагаються врятувати. Розбір завалів триває.

Станом на вечір відомо про 16 загиблих і 6 поранених у Часовому Яру.

хліб із пліснявою

Росіяни передали у зруйнований ними ж український Маріуполь "гуманітарну допомогу" …хліб із пліснявою."Навіть не вистачає скарказму коментувати таку турботу про маріупольців", – зазначив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

137 день війни

А це — двори Маріуполя до і після окупації. Так виглядає "російський затишок" від окупантів. Місця, де до 24 лютого лунав дитячий сміх — знищені, а будинки поруч — кольору смерті. Те, що створювалося маріупольцями роками — цинічно знищено. 

У британській розвідці вважають, що контроль над трасою, яка з'єднує Донецьк із Харковом, імовірно, буде важливою метою для росії, оскільки  вона намагається просуватися через Донецьку область.

Про те, що відбувалося на Луганщині протягом дня, розповів Сергій Гайдай:

  • тривають бої в Білогорівці, росіяни не можуть просунутися; 
  • завдяки майстерності українських військових на полі бою та роботі артилеристів по знищенню ворожих складів боєприпасів — Луганщина досі тримається
  • кількість атак та обстрілів зменшилася, без своєї артилерії окупанти майже безсилі.

На Донеччині найгарячіше у Бахмутському районі. У Нью-Йорку ракетним ударом пошкоджено крамницю та будинок – без постраждалих. Соледар за сьогодні зазнав двох обстрілів: вночі та ввечері. За день у місті – троє поранених.

У Сіверську під обстріл потрапив приватний сектор – один будинок зруйновано, багато пошкоджених. Також ушкоджень зазнала одна багатоповерхівка. Достеменно відомо про двох загиблих у місті за добу.

Вугледар росіяни обстріляли з артилерії – поранено одну людину. Ще одну людину поранено у Ласточкиному Очеретинської громади.

Черкаська громада була обстріляна з "Градів" – без постраждалих. В Іллінівській громаді від артобстрілу зайнялася пожежа на пшеничній ниві.

Харківщина

137 день війни

Сьогодні близько 3:30 ночі по Харкову вдарили дві ракети, постраждав Слобідський та Основ'янський райони. Перша ракета зруйнувала навчальний заклад, інша – приватний будинок. Під час другого влучання постраждав 62-річний чоловік. Частково зруйновано санаторій, розташований поряд із будинком потерпілого.

У селищі Печеніги Чугуївського району від російських обстрілів спалахнула пожежа: загинула 20-річна жінка.

137 день війни

Тим часом мінвбивства рф анонсує нові удари по багатоповерхівках Харкова, бо там нібито тримають людей у ​​заручниках.

У Великому Бурлуці на Харківщині місцевий гауляйтер Євген Юнаков підірвався в авто біля місцевої адміністрації, — про це розповів речник Одеської ОВА Сергій Братчук. І так буде з кожним зрадником!

 Сумщина

Військові рф протягом минулої доби обстрілювали три громади Сумщини: випустили щонайменше 10 ракет з літака та відкривали вогонь з реактивних систем залпового вогню. П'ятеро людей отримали поранення.

137 день війни

А ось на Роменщині тихо. І там готові допомагати українцям. У селі Капустинці Роменського району запрошують родини, які втратили своє житло або змушені були переїхати через воєнні дії. Тут мають кілька будинків. які можуть дати переселенцям безкоштовно. "У нас три таких будинки, які ми можемо надати, але це такі, що можна зайти і зараз жити. Є ще такі будинки, що треба прикласти більше зусиль, але також, якщо людина залишилася без нічого, то з чогось починати потрібно. Якщо приїхали і на сьогодні є стіни і дах над головою – все решту можна зробити", — зазначає староста села Світлана Кулинич.

Інформує Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА: лінія фронту на Харківщині не змінилася, ворог не захопив жодного метру нашої території, ведуться активні бойові дії на північному, північного-східному напрямку. Військовослужбовці Сил оборони мужньо відбивають атаки ворога.

Дніпропетровщина 

Ніч пройшла неспокійно. Про нічні обстріли розповів Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА: ворог ударив по Криворізькому району. Поцілив по Зеленодольській громаді. Населені пункти не зачепило. Люди не постраждали. 

Внаслідок ракетного удару в с. Радушне поблизу Кривого Рогу повністю знищене промислове підприємство. У підприємство влучили 3 крилаті ракети "Калібр". Втрат немає. Рятувальники завершили ліквідацію наслідків – повідомляє голова Криворізької військової адміністрації.

Чемпіонка України зі спортивних танців та багаторазова переможниця міжнародних змагань Дар'я Курдель загинула внаслідок обстрілу російськими окупантами Інгулецького району Кривого Рогу 9 липня. Як повідомляють криворізькі ЗМІ, під час обстрілу міста з РСЗВ дівчина разом із батьком тренувалася на спортивному майданчику.

Сьогодні пообіді російська армія накрила вогнем Синельниківський район: сталася пожежа, — повідомили у ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області. З реактивних систем залпового вогню агресор ударив по Великомихайлівській громаді. В одному з сіл на подвір'ї приватного будинку загорівся сінник та трактор. Пожежу загасили. Попередньо, без постраждалих. Масштаби руйнувань з'ясовуються.

Запоріжжя

У Мелітополі окупанти зачинили морг: мирні жителі другий тиждень не можуть поховати рідних. У морг вони звезли частину трупів своїх солдатів. За словами очевидців, тіла у морзі лежать у коридорах і навіть на сходах.

Слідом за владою Херсонщини, законний мер окупованого Мелітополя Іван Федоров також заявив, що залишатися в місті стає все більш небезпечно, адже орки збираються використовувати цивільних як живий щит. Наразі централізованої евакуації з міста немає, орки не погоджують "зелені коридори". Проте містяни можуть виїжджати з Мелітополя на власних авто або за допомогою волонтерів.

В Запорізькій ОВА розповіли про наслідки нічних ворожих обстрілів села Приморське Василівського району: снаряд поцілив у подвір'я школи. Будівля навчального закладу зазнала серйозних руйнувань. Також постраждало декілька житлових будинків. Згорів легковий автомобіль. За попередньою інформацією поранення отримала одна людина.

Повідомляють, що окупанти почали завозити російські підручники до шкіл тимчасово окупованих міст та сіл Запорізької області.

Про чергову провокацію окупантів розповів "Енергоатом. Заради гарної пропагандистської картинки російські військові силоміць змусили керівництво ЗАЕС допустити відомого російського блогера-пропагандиста із представником Росатома до блочного щита керування одного з енергоблоків атомної станції та до інших приміщень з обмеженим доступом. Там вони планують організувати зйомки і примушувати український персонал до участі в пропагандистських інтерв'ю.

Саме так окупанти створюють для російської аудиторії пропагандистський міф про один з головних здобутків росії у цій війні – успішну роботу вкраденої ЗАЕС для потреб країни-агресора. Проте попри зусилля російських покидьків ЗАЕС залишається у сфері керування НАЕК "Енергоатом" і постачає електроенергію в українську енергомережу, очікуючи якнайшвидшого звільнення за допомогою ЗСУ. "Енергоатом" готує відповідну ноту до міжнародних органів безпеки АЕС.

Херсонщина

137 день війни

Інформація про покращення ситуації з ліками на Херсонщині та відкриття нових аптек, яку розповсюджує російська пропаганда, є дезінформацією. Адже нестача медикаментів в області виникла саме через окупацію, – наголошує Міністерство охорони здоров'я України.

Військові росії захопили інститут тваринництва "Асканія-Нова". На головному будинку інституту вивісили російський прапор і поставили свого "директора". Ним став Валерій Топіха, який раніше працював на херсонській митниці. На роботу окупанти звуть колишніх працівників.  Співпрацювати з загарбниками погодилися охоронці, водії та деякі вчені.

Херсонські телеграм-канали пишуть про два ракетні удари в Херсоні  – о п'ятій ранку і десятій. Пряме влучання в казарми росгвардії. Про ювелірне влучання по військовій частині окупантів на вулиці Пестеля повідомив і Сергій Хлань. "Очевидці повідомляють про крики росіян під завалами. При спробі підійти ближче до шостої гімназії і дізнатись щось — окупанти стріляють в повітря. В них починається відверта паніка?" – пише Хлань.

На Херсонщині електрики відмовляються від співпраці з окупаційною "владою" та ремонтують пошкодження безплатно, — повідомляє Суспільне. Вони відмовилися укладати трудові договори з окупантами.

Одещина

Співробітника Одеського зоопарку, який назвав Одесу "новоросією", "чекав і молився" на російського солдата, Приморський районний суд міста Одеси визнав винним у закликах до сепаратизму та насильницького повалення конституційного ладу. Чоловіка засудили до п'яти років позбавлення волі із трирічним випробувальним терміном. Крім того, суд зобов'язав його прочитати низку книг українських авторів про радянський терор.

Захід України

137 день війни

Два баггі з Прикарпаття служать захисникам України. Транспорт двоє хлопців виготовили власноруч за кошти волонтерів із Харківщини та Прикарпаття. Саморобний баггі добре зарекомендував себе на передовій: за його допомогою бійці виконали не одне бойове завдання. За місяць двоє коломиян виготовили ще два баггі. Транспорт модернізували відповідно до потреб військових, встановивши підсилену підвіску та більший багажник.

Прикарпатський університет відкрив центр психологічної допомоги для постраждалих від війни. На базі факультету психології ПНУ відкрився перший центр психологічної допомоги та підтримки "Разом з тобою". Проєкт стартував у партнерстві з благодійним фондом, який об'єднує різних українських активістів по всій території США та підтримує глобальну мережу з понад двох тисяч людей різного походження.

2
1136

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: