fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 17:45 08 Лип 2022

"Колесо", яке рятує життя. Як військових навчають тактичній медицині

У нього зовсім небагато часу. Знайшлося буквально 10 хвилин, коли він виходив із потяга. Так і спілкувалися — на ходу, серед шуму київського вокзалу. Андрій Маранов — лікар-хірург, керівник волонтерського проєкту з боротьби з інсультами “Just save life”. А з початку війни — інструктор із тактичної медицини сектору оборони міста Києва.

English version here

Тренувальний центр із тактичної медицини "Колесо" з'явився вже за два тижні після початку повномасштабного вторгнення. Мета — надати військовим достатню базу знань щодо надання першої допомоги бійцям.

Андрій, маючи лікарський досвід, чітко розуміє, що знання того, як надавати домедичну допомогу, рятують життя. Саме тому учасники тренінгів із тактичної медицини займаються на полігонах, відпрацьовують навички в максимально наближених до реальних умовах.

Яка послідовність надання домедичної допомоги?

Як військових навчають тактичній медицині

"Наш навчальний центр назвивається «КоЛеСо». Саму систему було придумано іще у 2014 році нашими захисниками й медиками, які були в Зоні об'єднаних сил. Тоді ж вона була вперше узгоджена з Генштабом. А зараз, під час повномасштабної військової агресії росії, ми перезапустили цей проєкт", — говорить Андрій.

Річ у тім, що в комплексі дій домедичної допомоги є одна особливість — це послідовність її надання. Дуже небезпечно переплутати цю послідовність, адже від неї залежить життя потерпілого.

Як розшифровується "КОЛЕСО"? 

  • К — кровотеча, 
  • О — огляд дихальних шляхів, 
  • Л — стан легень, 
  • Е — ефективність дихання, 
  • С — робота серця, 
  • О — огляд тіла й оцінка свідомості.

Цей термін придумала санітарна інструкторка Ольга Омельчук у 2015 році, аби нашим військовим було легше запам'ятати правило послідовності допомоги.

"Колесо" стало однією з інновацій, яку волонтери та військовослужбовці разом із медиками винайшли під час війни на сході України. Андрій Маранов пояснює послідовність дій:

"Спочатку ми зупиняємо критичну кровотечу. 80 % санітарних травм стається саме через них. Тут потрібен турнікет. Зараз уже майже всі знають, що це таке.

Після цього перевіряємо легені — на ознаки будь-якої зупинки дихання, порушення цілісності дихальних шляхів; переводимо потерпілого в стабільне положення. І, власне, третій етап — серце. Оцінюємо якість накладання турнікету, оцінюємо ознаки шоку, пульс".

Як військових навчають тактичній медицині

У всіх країнах НАТО послідовність домедичної допомоги розшифровується абревіатурою ABCDE. Її легше запам'ятати англомовним людям — це перші літери англійського алфавіту. Ті ж, для кого англійська не є рідною мовою, у критичній ситуації можуть розгубитися, забути цю послідовність, не зорієнтуватися. Тому й придумали український аналог цієї абревіатури.

Що таке МІСТ?

Як військових навчають тактичній медицині

Водночас є ще одна корисна абревіатура — МІСТ. МІСТ-рапорт — це картка для заповнення основних показників стану потерпілого. Їх важливо записати до того, як він потрапить до лікарні.

Як розшифровується МІСТ? 

  • М — механізм поранення, 
  • І — інформація про поранення, 
  • С — статус пораненого, 
  • Т — терапія, проведена пораненому.

Тренінги для військових та цивільних

Як військових навчають тактичній медицині

Андрій розповідає, що команда вже підготувала в Києві повноцінну тренувальну базу:

"У військових є можливість отримати не тільки теоретичні навички, а й відпрацювати їх на сучасних турнікетах, муляжах, а потім уже й на реальній тренувальній базі. У нас є окремо декілька таких баз: «Блокпост», «Зачистка міста», «Окоп». Ми програємо різні ситуації, поранення, різні тактичні задачі. У нас є ще одна — не медична — база. На ній ми навчаємо бійців правильно евакуювати побратима, якщо вас двоє чи троє".

Проєкт розроблений спеціально для військових. Андрій говорить, що періодично до них приходять навчатися й волонтери та цивільні, адже їм теж важливо мати навички домедичної допомоги.

"От, наприклад, нещодавно інструктували «Укрзалізницю». Ми намагаємося вчити й не військових. Тому що знання, якими ми навчаємо на наших практичних курсах, є корисними і для широкого загалу.

Я сподіваюся, що й після нашої перемоги ми збережемо темп, будемо продовжувати ці тренінги, але вже для цивільних. Тому що ці прості знання рятують життя. Це буде актуально й після закінчення військових дій".

"Працюємо без вихідних"

Як військових навчають тактичній медицині

Андрій говорить, що через центр "Колесо" щодня проходить близько 80–100 бійців. "Ми працюємо без вихідних. Військові дуже позитивно ставляться до курсів. Є багато людей, які приходять до нас другий, третій раз. Це досить прості знання, але їх критично важливо відпрацьовувати до автоматизму.

Наприклад, за стандартом турнікет складається за 20 секунд. При критичній кровотечі людина за 30–45 секунд може втратити свідомість, а за три хвилини — померти.

Якщо з турнікетами вже багато військових знайомі, то, наприклад, з тампонуванням ран не працював майже ніхто. У нас є муляжі ран із кровозамінниками й бійці попарно відпрацьовують кожну рану, бачать у реальності, як треба зупиняти кров. Виходить не одразу у всіх, але з кожним разом усе краще".

Андрій згадує і про іноземну підтримку:

"Досить серйозна підтримка від США — до нас постійно приїжають тренери зі Штатів, переважно це медики, військові медики які мають досвід війни в Афганістані, — говорить Андрій. — Реальні люди, які мають бойовий досвід. Знання дуже практичні".

Щоби група військових потрапила на такий тренінг, керівництво має організовано записати своїх підлеглих та привезти групу на навчання.

"Після того, як вони прослухали теорію та відпрацювали практику, бійці здають нам практичний екзамен. Далі — їх відвозять назад".

Андрій поспіхом біжить до центру. Відсутність вихідних, надзвичайно щільний графік не дають розслабитися. Такий стан речей для військових медиків сьогодні — звична річ.

До речі, у центру "Колесо" з'явився й онлайн-курс із домедичної допомоги в умовах військових дій. Тому ознайомитися із критично важливими знаннями безкоштовно може кожен охочий.

Матеріал підготовлено в рамках реалізації грантового конкурсу від ГО «Інтерньюз-Україна» за фінансової підтримки Швеції та Internews (проєкт Audience understanding and digital support). Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора.

Матеріал підготовлено в рамках реалізації грантового конкурсу від ГО «Інтерньюз-Україна» за фінансової підтримки Швеції та Internews (проект Audience understanding and digital support). Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора.

Рубрика:
Кейси
1
7091

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: