fbpx
Сьогодні
09:08 10 Лип 2022

Канада поверне Німеччині газову турбіну для "Північного потоку", але розширить санкції проти рф

Канада все-таки поверне Німеччині відремонтовані російські турбіни, необхідні для обслуговування газопроводу "Північний потік-1"

Про це заявив міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон, пишуть Reuters та Bloomberg.

Проте, як зазначають, водночас країна хоче розширити санкції проти газового, нафтового та хімічного секторів рф.

Уряд Канади стверджує, що цей крок підтримає "здатність Європи отримати доступ до надійної та доступної енергії, оскільки вона продовжує відходити від російської нафти та газу".

У Канаді додали, що "за відсутності необхідного постачання природного газу економіка Німеччини постраждає від значних труднощів. А самі німці будуть під загрозою того, що не зможуть опалювати свої будинки з наближенням зими".

Водночас Канада оголосила, що розширить санкції проти енергетичного сектору росії, включно з промисловим виробництвом.

Нові санкції зачеплять наземний транспорт, трубопроводи, виробництво металів і транспорту, електричне, комп'ютерне та машинне обладнання.

Довідка

9 липня ЗМІ писали, що німецький уряд отримав позитивний сигнал від Канади щодо постачання до Німеччини турбіни, яка необхідна для обслуговування газопроводу "Північний потік-1".

Втім, згодом міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон заявив, що рішення щодо передавання Німеччині турбіни поки не ухвалили. А в компанії Siemens Energy Canada, яка побудувала цю турбіну, казали, що продовжують дотримуватися санкцій.

Для чого ця газова турбіна?

Як повідомляла Рубрика, 14 червня "Газпром" заявив, що скоротить постачання газу до Німеччини трубопроводом "Північний потік" приблизно на 40%

Як зазначили в компанії, через нібито несвоєчасне проведення ремонтних робіт компанією Siemens.

У рф заявили, що німецька група Siemens нібито не поставила необхідне для ремонту обладнання, яке обслуговується в Канаді.

Цю турбіну відправили на ремонт до Монреаля, але вона застрягла там через санкції проти російської нафтової та газової промисловості, про які уряд Канади оголосив минулого місяця.

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що турбіну для "Північного потоку-1" потрібно повернути до початку ремонтних робіт 11 липня. Її випуск позбавив би кремля приводу тримати трубопровід закритим.

Україна виступала проти передавання Канадою турбін. Конгрес українців Канади навіть звернувся до прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо та членів його уряду з офіційним листом.

У ньому конгрес наголосив, що доля турбіни є "випробуванням рішучості уряду Канади зберігати санкції та продовжувати ізолювати росію".

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: