fbpx
Сьогодні
11:36 25 Кві 2024

Українка за документацію воєнних злочинів проти дітей отримала у Стокгольмі премію "правозахисника року"

English version here

Марія Суляліна. Фото: надане hromadske

Голова української правозахисної організації "Альменда" 27-річна Марія Суляліна у Швеції отримала премію Civil Rights Defender of The Year 2024.

Як пише hromadske, про це оголосили на сайті премії, передає Рубрика.

Премія Civil Rights Defender of The Year — це нагорода за видатну діяльність у захисті громадянських і політичних прав. Її щороку присуджує організація Civil Rights Defenders.

Цією нагородою відзначають видатних правозахисників, котрі, попри ризик для власної безпеки, продовжують боротьбу за громадянські та політичні права.

Цю премію вручають з 2013 року. Зокрема, нею відзначали правозахисників із Венесуели, Туреччини та Бірми.

Українка Марія Суляліна з 2013 року працює в організації "Альменда", яка фіксує докази порушень прав людини шляхом збору фотографій і відеознімків та проведення інтерв'ю з вчителями та батьками.

"Альменда" була заснована групою правозахисників у Ялті у 2011 році.

Раніше організація зосереджувалася на тому, щоб допомагати молодим людям з окупованого півострова навчатися в Україні та інтегруватися в суспільство. Зараз вони також працюють над документуванням воєнних злочинів.

Серед зазначених партнерів організації, зокрема, Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Марія Суляліна наразі керує організацією разом з командою з 11 людей.

Коли росія вдерлася на Кримський півострів, дівчині було 18 років, що змусило її залишити рідне місто Ялту. Зі свого нового дому в Києві вона почала документувати порушення прав людини на окупованих територіях.

"Діти на окупованих територіях часто непомітні. Вони не можуть говорити від свого імені, оскільки це небезпечно і вони не дуже захищені. Чим вони молодші, тим більше на них впливає пропаганда. Діти — це наше майбутнє, і наш обов'язок — захистити їх від мілітаризації та індоктринації та забезпечити, щоб процеси реінтеграції враховували їхні потреби", — сказала Суляліна.

Нагадаємо, що відбулося перше засідання Міжнародної експертної групи Bring Kids Back UA, яка розроблятиме механізми та практичні кроки для повернення українських дітей.

Воєнні злочини рф

Нагадаємо, нові докази того, що російська влада та її війська вчинили воєнні злочини та порушили міжнародне та гуманітарне право на тимчасово окупованих українських територіях, задокументувала Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні.

Також повідомлялось, що понад 500 доказів воєнних злочинів, які російські війська скоїли в Україні вдалося зібрати Німеччині: були опитані понад 160 свідків.

Варто додати, що від початку повномасштабного вторгнення українські поліціянти відкрили понад 105 тисяч кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів російських окупантів.

Від початку повномасштабної війни в Україні також зареєстровано 274 справи за статтею "сексуальне насильство".

Також від березня 2022 року стало відомо про 54 випадки страт українських військовополонених з боку російських окупантів.

Окрім того, російські військові під час окупації правого берега Херсонської області ув'язнювали, катували та вчиняли сексуальне насильство над представниками ЛГБТК-спільноти. Причинами тортур були саме орієнтація та гендерна ідентифікація людей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: