fbpx
Сьогодні
12:59 09 Кві 2024

Понад 50 випадків страт українських полонених зафіксували правоохоронці від березня 2022 року

English version here

Керівник Департаменту Офісу генерального прокурора з протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов повідомив, що від березня 2022 року стало відомо про 54 випадки страт українських військовополонених з боку російських окупантів.

Про це він розповів в етері Суспільного, пише Рубрика.

Загалом правоохоронці розслідують вбивство 54 українських оборонців у межах 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених.

Щодо останнього відео зі стратою українських полонених, яке з'явилось у соцмережах 7 квітня, Бєлоусов розповів, що місце злочину біля Кринок на Херсонщині попередньо підтвердили, але деталі ще перевіряють.

Зокрема, слідчі перевіряють на причетність до вчинення цього злочину військових 328 і 345 полку 104 гвардійської дивізії повітряно-десантних сил росії.

За його словами, у випадках страт відповідальність несуть не тільки командири російських підрозділів, а й найвище військово-політичне керівництво.

"Тому що це не поодинокий випадок, а свідчення політики рф", — сказав представник Офісу генерального прокурора.

Він також розповів, що суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту українського військового на Чернігівщині.

Однак через те, що прокурори та слідчі не мають доступу до місця злочину та можливості оглянути тіло, розслідування ускладнюється.

Нагадаємо, омбудсман Дмитро Лубінець звернувся з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста через розстріл українських військовополонених біля села Кринки на Херсонщині російськими окупантами.

Російські злочини щодо військовополонених

Нагадаємо, російська армія не вперше вдається до порушення Женевських конвенцій, законів та звичаїв війни, розстрілюючи українських військовополонених. Такі випадки фіксувалися, зокрема, в Авдіївці, поблизу Роботиного, Бахмуту, а також в колонії Оленівки.

18 лютого військовослужбовці російської федерації розстріляли двох українських військовополонених у смузі відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". 

Крім того, 17 лютого командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що під час виходу українських підрозділів з Авдіївки, що на Донеччині, деякі військові потрапили до російського полону.

Нагадаємо, що Телеграм-канал DeepState опублікував відео, на якому видно, як група військових розстрілює двох інших військових, які виходять із бліндажа й один з яких тримає руки за головою. Російські окупанти скоїли черговий воєнний злочин на Авдіївському напрямку поблизу Степового.

Своєю чергою на ситуацію відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець, який має намір через дане відео звернутися до міжнародних організацій. Також він сподівається, що розвідці вдасться фізично встановити особи винних. 

У Збройних силах України також підтвердили інформацію про те, що російські загарбники розстріляли двох беззбройних українських солдатів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: